Tetszett a cikk?

Feldühödött afgán egyetemisták betörtek kedden Pakisztán kabuli nagykövetségére, miután elterjedt a hír, hogy pakisztáni csapatok hatoltak be Afganisztán keleti területeire, és a határ mentén összecsapások zajlottak le. A két ország megerősítette: valóban voltak összecsapások a határon.

Mintegy 200 egyetemista rontott be a diplomáciai képviselet épületébe, ott ablakokat törtek be, illetve a nagykövetség területén álló tucatnyi gépkocsi ablakait is bezúzták - jelentette az AP hírügynökség. A rendőri beavatkozást követően szemtanúk szerint mindkét oldalon többen megsérültek, később a tömeg feloszlott. Egy népesebb - mintegy 2000 fős - békés tüntetés zajlott le kedden Kabul egy másik részében is.
A tüntetők haragját felkeltő határmenti összecsapások tényét mindkét oldalon megerősítették, de mindeddig kevés részlet vált ismerté. Afganisztáni jelentések szerint az utóbbi hetekben pakisztáni katonák több ízben behatoltak afgán területekre, hogy leszámoljanak a bukott tálib rendszer és az al-Kaida terrorhálózat híveivel. Eközben összecsaptak afgán katonákkal, akik közül többen megsebesültek.
Pakisztán cáfolta, hogy katonái betörtek Afganisztán területére, de elismerte, hogy a határövezetben összetűzések zajlottak le. Pakisztán a támadást követően arról határozott, hogy bezárja kabuli nagykövetségét. A diplomáciai képviselet egészen addig zárva marad, amíg afgán részről nem kérnek bocsánatot, nem térítik meg a kárt, és nem tudják szavatolni a biztonságot - idézte a pakisztáni nagykövetet a Reuters hírügynökség. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!