Tetszett a cikk?

Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter szerint az amerikai hadsereg iraki missziójának költsége havi 3,9 milliárd dollár - írta a The New York Times. Tommy Franks tábornok szerint az Irakban tapasztalható erőszak és bizonytalanság miatt valószínűtlen, hogy a jövőben katonákat hívnának vissza az országból.

A minisztert és a tábornokot szerdán négy órán át faggattáka szenátus katonai bizottságának a tagjai. Donald Rumsfeld védelmi miniszter hangsúlyozta: soha nem szabott ki határidőt arra nézve, hogy mikor vezényeljék haza a katonákat. A miniszter leszögezte: addig maradnak a katonák Irakban, amíg ezt a helyzet megköveteli. Tommy Franks tábornok számítása szerint jelenleg 145.000 katona tartózkodik a közel-keleti országban.
Rumsfeld az iraki műveletek költségét átlagosan havi 3.9 milliárd dollárra becsülte. A Pentagon egyik illetékese szerint ez az összeg a jelenlegi haderő szintjének fenntartását fedezi, beleértve a hadműveletek, az üzemanyag, a közlekedés, illetve az állomány ellátásának költségeit is. Az összeg nem fedezi az újjáépítési költségeket. A The New York Times emlékeztet arra, hogy a 3.9 millárd dollár majdnem a kétszerese az adminisztráció által áprilisban becsült 2 milliárd dollárnak. Donald Rumsfeld elmondta: az afganisztáni műveletek költsége jelenleg 900-950 millió dollár havonta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Toroczkai László a Mi Hazánk miniszterelnök-jelöltje

Toroczkai László a Mi Hazánk miniszterelnök-jelöltje

Lenyűgöző videón a füstöt okádó Etna

Lenyűgöző videón a füstöt okádó Etna

Újoncok megalázása és népirtás után puccsal jutott hatalomra a mianmari tábornok

Újoncok megalázása és népirtás után puccsal jutott hatalomra a mianmari tábornok