Tetszett a cikk?

A baloldal megújításának elkerülhetetlenségét, egyben a megújult baloldal vonzerejét hangoztató következtetésekkel ért véget vasárnap este annak a londoni rendezvénysorozatnak a konferenciaszakasza, amelyen a balközép erők több száz vezető politikusa és szakértője keresett válaszokat a baloldallal szembeni új kihívásokra.

A péntek este kezdődött, "Haladó kormányzás" címmel összehívott elméleti konferenciát – amelyen szombat délutántól Medgyessy Péter miniszterelnök is részt vett – Peter Mandelson, a fő szervező brit baloldali agytröszt, a Policy Network elnöke, többszörös volt kabinettag azzal a megállapítással zárta be, hogy a baloldal megújítása „rettegéssel tölti el" a jobboldali erőket. A jobboldalt kizárólag a korszerűsített baloldal foszthatja meg a hatalomtól; a jobboldal „imádja, ha a régi vágású baloldallal kell szembeszállnia, mert ez tartja őt hatalmon" – mondta a brit szociáldemokrácián belül rendkívüli befolyással bíró politikus. Mandelson szerint a jobboldal nem azért akarta „kiirtani" Bill Clinton volt amerikai elnököt, és nem azért próbálja lejáratni Tony Blair brit kormányfőt, mert ezek a politikusok kudarcot vallottak, hanem azért, mert sikeresek, és választásokat nyertek.
A rendezvény konferenciaszakaszának vasárnap esti záró szimpóziumán, amelyen elsősorban Európa és az Egyesült Államok viszonyáról volt szó, Medgyessy Péter miniszterelnök azt mondta: a világnak olyan Egyesült Államokra van szüksége, amely tudatában van az erejéből fakadó felelősségének. A kormányfő szerint ugyanakkor Európának is elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy partnere lehessen Amerikának. Medgyessy Péter szerint ez óriási kihívás, mert egyszerre kell a bővítést és az integráció elmélyítését végrehajtani, és e partneri viszonyt kialakítani.
A baloldali konferencia hétfőn egy Londontól nyugatra lévő kisvárosban szűkebb körű csúcstalálkozóval folytatódik - ezen szintén jelen lesz a magyar kormányfő -, és ugyanaznap, várhatóan közös közleménnyel, be is fejeződik. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szigorít a kormány vagy csak fenyegetőzik vele? És ön mit lépne?

Szigorít a kormány vagy csak fenyegetőzik vele? És ön mit lépne?

Meggondolta magát Franciaország, mégis kaphatják az AstraZeneca oltást az idős, krónikus beteg emberek

Meggondolta magát Franciaország, mégis kaphatják az AstraZeneca oltást az idős, krónikus beteg emberek

Diplomás könnyűzenészeket is képezne a Debreceni Egyetem

Diplomás könnyűzenészeket is képezne a Debreceni Egyetem