Tetszett a cikk?

Gazdasági visszaélések vádjával 18 évi börtönbüntetésre ítélték Kínában Jang Pin üzletembert, az ország második leggazdagabb emberét.

A források szerint az északkelet-kínai Senjang város bírósága bűnösnek találta a kínai születésű, de holland-észak-koreai állampolgárságú nagyvállalkozót az ellene felhozott - a megvesztegetéstől csaláson és szerződések hamisításán át termőföld jogtalan kisajátításáig terjedő - vádpontokban. Az üzletember, akire életfogytiglani szabadságvesztést is kiszabhattak volna, fellebbezni kíván az ítélet ellen. Jang kínai vállalkozói tevékenysége mellett - rövid ideig - egy tervezett észak-koreai különleges gazdasági övezet vezetője is volt. Az észak-koreai kormány tavaly szeptemberben nevezte ki az üzletembert e tisztségre, a kínai rendőrség viszont november végén vádemelési indítványt tette ellene az említett bűncselekmények miatt.
Kína évtizedeken át különleges viszonyt ápolt Észak-Koreával, majd a Szovjetunió széthullása után az egyetlen jelentős pártfogója maradt. Ám évről évre terhesebbé vált számára az összeomláshoz közel álló észak-koreai gazdaság életben tartása és az észak-koreai lakosság élelmezésének segítése a mind sűrűbben ismétlődő észak-koreai éhínségek idején. Peking, amely már több mint két évtizede sikeresen kísérletezik piacgazdasági reformokkal, és hatalmas nyugati, japán, tajvani és dél-koreai cégek működését engedélyezi az ország területén, már majd egy évtizede hasonló reformokra ösztökéli Phenjant is. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lefutottnak látszik, hogy Brisbane-é lesz a 2032-es olimpia

Lefutottnak látszik, hogy Brisbane-é lesz a 2032-es olimpia

Néhány órás napsütéssel és széllel indul a hét

Néhány órás napsütéssel és széllel indul a hét

Hét nyomkövető van az egyik legjobb androidos jelszókezelőben

Hét nyomkövető van az egyik legjobb androidos jelszókezelőben