Tetszett a cikk?

Az újonnan megalakított iraki kormányzótanács elhalasztotta hétfőn elnökének megválasztását, viszont elhatározta, hogy küldöttséget meneszt az ENSZ Biztonsági Tanácsába, hogy nemzetközi legitimitást szerezzen magának az átmenet időszakára.

"A küldöttségnek az lesz a feladata, hogy hangsúlyozza a BT tagjai előtt: az iraki kormányzótanács legitim iraki testület, amely a háború utáni újjáépítés átmeneti időszakában intézi az ország ügyeit" - jelezte határozatában az iraki síita, szunnita, kurd, keresztény és türkmén lakosság képviselőit tömörítő testület, amelynek létrejöttét vasárnap jelentették be.
Az Irak amerikai polgári kormányzója, Paul Bremer által beiktatott kormányzótanács szóvivője, Hosjar Szebari közölte Bagdadban: a testület egyelőre nem választotta meg elnökét, csupán létrehozott egy olyan bizottságot, amelynek javaslatot kell tennie az elnök megválasztására. A 25 tagú kormányzótanács létrehozott két további bizottságot is: az egyik kidolgozza a tanács munkatervét, a másik pedig megfogalmazza az új irányító testület munkájának irányelveit tartalmazó politikai nyilatkozatot.
A kormányzótanács olyan jogköröket egyesít, amilyeneket egyébként a kormányok, a parlamentek és az államfők külön-külön birtokolnak. Ebben a tekintetben tehát különlegesen nagy hatalmú testületről van szó. Másfelől viszont Paul Bremer, Irak amerikai polgári kormányzója bármely kérdésben megvétózhatja a testület döntéseit.
Hétfőn megemlékeztek Bagdadban az 1958-as monarchiaellenes puccs 45. évfordulójáról. Szaddám Huszein, megdöntött előző elnök uralma alatt is rendre megemlékeztek e napról, de egészen másként. Akkor a monarchia bukását ünnepelték, most viszont a puccsban megölt II. Feiszalra, Irak utolsó uralkodójára emlékeztek a monarchia hívei.
Egy amerikai katona meghalt, hat pedig megsebesült hétfőn Bagdad nyugati részén ismeretlen fegyveresek páncéltörő rakétagránátokkal végrehajtott támadása következtében. A támadók egy amerikai katonai konvojra mértek csapást az iraki fővárosban. Közben az amerikai hadsereg kétszázhuszonhat személyt vett őrizetbe Irakban a szombaton megindult negyedik nagyszabású razziája során. Az amerikai katonák lefoglaltak 800 aknavetőt, számos páncéltörő rakétát és kézi fegyvert is. A művelet azok ellen a szélsőségesek ellen irányult, akik felelősek az Irakban állomásozó, Egyesült Államok vezette koalíciós haderő elleni támadásokért. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kutatók mondják: ha keveset alszik, és elmúlt 50, jobb, ha változtat a szokásain

Kutatók mondják: ha keveset alszik, és elmúlt 50, jobb, ha változtat a szokásain

Négy életképes embriót hoztak létre a kihalás szélén álló északi szélesszájú orrszarvúk megmentésére

Négy életképes embriót hoztak létre a kihalás szélén álló északi szélesszájú orrszarvúk megmentésére

Kisebb tűz volt a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban

Kisebb tűz volt a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban