Az újonnan megalakított iraki kormányzótanács elhalasztotta hétfőn elnökének megválasztását, viszont elhatározta, hogy küldöttséget meneszt az ENSZ Biztonsági Tanácsába, hogy nemzetközi legitimitást szerezzen magának az átmenet időszakára.

"A küldöttségnek az lesz a feladata, hogy hangsúlyozza a BT tagjai előtt: az iraki kormányzótanács legitim iraki testület, amely a háború utáni újjáépítés átmeneti időszakában intézi az ország ügyeit" - jelezte határozatában az iraki síita, szunnita, kurd, keresztény és türkmén lakosság képviselőit tömörítő testület, amelynek létrejöttét vasárnap jelentették be.
Az Irak amerikai polgári kormányzója, Paul Bremer által beiktatott kormányzótanács szóvivője, Hosjar Szebari közölte Bagdadban: a testület egyelőre nem választotta meg elnökét, csupán létrehozott egy olyan bizottságot, amelynek javaslatot kell tennie az elnök megválasztására. A 25 tagú kormányzótanács létrehozott két további bizottságot is: az egyik kidolgozza a tanács munkatervét, a másik pedig megfogalmazza az új irányító testület munkájának irányelveit tartalmazó politikai nyilatkozatot.
A kormányzótanács olyan jogköröket egyesít, amilyeneket egyébként a kormányok, a parlamentek és az államfők külön-külön birtokolnak. Ebben a tekintetben tehát különlegesen nagy hatalmú testületről van szó. Másfelől viszont Paul Bremer, Irak amerikai polgári kormányzója bármely kérdésben megvétózhatja a testület döntéseit.
Hétfőn megemlékeztek Bagdadban az 1958-as monarchiaellenes puccs 45. évfordulójáról. Szaddám Huszein, megdöntött előző elnök uralma alatt is rendre megemlékeztek e napról, de egészen másként. Akkor a monarchia bukását ünnepelték, most viszont a puccsban megölt II. Feiszalra, Irak utolsó uralkodójára emlékeztek a monarchia hívei.
Egy amerikai katona meghalt, hat pedig megsebesült hétfőn Bagdad nyugati részén ismeretlen fegyveresek páncéltörő rakétagránátokkal végrehajtott támadása következtében. A támadók egy amerikai katonai konvojra mértek csapást az iraki fővárosban. Közben az amerikai hadsereg kétszázhuszonhat személyt vett őrizetbe Irakban a szombaton megindult negyedik nagyszabású razziája során. Az amerikai katonák lefoglaltak 800 aknavetőt, számos páncéltörő rakétát és kézi fegyvert is. A művelet azok ellen a szélsőségesek ellen irányult, akik felelősek az Irakban állomásozó, Egyesült Államok vezette koalíciós haderő elleni támadásokért. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az ellenzék is az Ab-hoz fordul a kormánypárti médiagóliát miatt

Az ellenzék is az Ab-hoz fordul a kormánypárti médiagóliát miatt

Márciusban mutatják be a digitálisan felújított Vízipók-csodapókot

Márciusban mutatják be a digitálisan felújított Vízipók-csodapókot

Ez a cég teljesen fejre állhat, ha nincs egyezség a Brexitről, nincs egyedül

Ez a cég teljesen fejre állhat, ha nincs egyezség a Brexitről, nincs egyedül

Oroszország már a világ második legnagyobb fegyvergyártója

Oroszország már a világ második legnagyobb fegyvergyártója

„A főnöknek az a dolga, hogy lehetőségeket teremtsen”

„A főnöknek az a dolga, hogy lehetőségeket teremtsen”

Központosítani akarja a kormány a háziorvosi ellátást

Központosítani akarja a kormány a háziorvosi ellátást