Pénzbírság és börtönbüntetés fenyegeti ezentúl Horvátországban a sportlétesítményekben randalírozó szurkolókat, miután a horvát parlament szerdán törvényt fogadott el a stadionokban dúló erőszakos cselekmények megakadályozása és a rendbontók felelősségre vonása érdekében.

A rendbontások résztvevőit, vagy a provokációknak "felülő" szurkolókat ezentúl ötszáztól tízezer kunáig terjedő (67-1340 eurónak megfelelő összegű) pénzbírsággal sújthatják, de az elkövetett cselekmények súlyától függően akár 3-tól 30 napig terjedő elzárása is ítélhetik Horvátországban. A rendbontásokat kiváltó hangadókat pedig öt évre kitilthatják a sportlétesítményekből.
A törvény szankciókat irányoz elő a sportlétesítmények tulajdonosaival, illetve üzemeltetőivel szemben is, ha a létesítmények nem felelnek meg a kívánt biztonsági követelményeknek. Ez utóbbiak között a jogszabály megtiltja, hogy a sportesemények kezdete előtt, illetve vége után két-két órával szeszes italokat árusítsanak a stadionokban.
A sporthuliganizmus elleni fellépést célzó horvát törvény (egyik) előzménye, hogy júniusban a szlovéniai Kranjban rendezett vízilabda Európa-bajnokságon a Szerbia-Montenegró - Horvátország döntő (az előbbi válogatott hosszabbítás utáni győzelmét hozó mérkőzés) után a vereségbe belenyugodni nem akaró horvát szurkolók vandál akciókba kezdtek, rátámadtak a szlovén rendfenntartókra, az aranyérmes csapat játékosaira, kísérőire, majd a sajtópáholyban menedéket lelni próbáló szerb szurkolókra, újságírókra is, többek sérülését okozva. A kommandósok bevetésével sikerült a nagyobb és véresebb botrányt elkerülni, de a döntő utáni ünnepélyes ceremónia megtartása lehetetlenné vált, az incidens pedig az érintett országok közötti viszony megromlását hozta, egyszersmind példás büntetésre sarkallva a sportág európai vezetőit. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Adventi irodalmi naptár – december 12.

Adventi irodalmi naptár – december 12.

Mutatjuk az új magyar Mercedes buszt, bemutatjuk a gyártóját is

Mutatjuk az új magyar Mercedes buszt, bemutatjuk a gyártóját is

A nap kérdése: Mennyit autózhatnánk a leghosszabb repülőjárat üzemanyagából?

A nap kérdése: Mennyit autózhatnánk a leghosszabb repülőjárat üzemanyagából?

„A gyerekeink most járnak iskolába – mentsük, ami menthető”

„A gyerekeink most járnak iskolába – mentsük, ami menthető”

Százmilliót nyert egy bebukott erdélyi projektjén a fideszes Bánki Erik

Százmilliót nyert egy bebukott erdélyi projektjén a fideszes Bánki Erik

Ötszörösére emelték az indiak belépőjegyenek árát a Tádzs Mahalba

Ötszörösére emelték az indiak belépőjegyenek árát a Tádzs Mahalba