Tetszett a cikk?

Pénzbírság és börtönbüntetés fenyegeti ezentúl Horvátországban a sportlétesítményekben randalírozó szurkolókat, miután a horvát parlament szerdán törvényt fogadott el a stadionokban dúló erőszakos cselekmények megakadályozása és a rendbontók felelősségre vonása érdekében.

A rendbontások résztvevőit, vagy a provokációknak "felülő" szurkolókat ezentúl ötszáztól tízezer kunáig terjedő (67-1340 eurónak megfelelő összegű) pénzbírsággal sújthatják, de az elkövetett cselekmények súlyától függően akár 3-tól 30 napig terjedő elzárása is ítélhetik Horvátországban. A rendbontásokat kiváltó hangadókat pedig öt évre kitilthatják a sportlétesítményekből.
A törvény szankciókat irányoz elő a sportlétesítmények tulajdonosaival, illetve üzemeltetőivel szemben is, ha a létesítmények nem felelnek meg a kívánt biztonsági követelményeknek. Ez utóbbiak között a jogszabály megtiltja, hogy a sportesemények kezdete előtt, illetve vége után két-két órával szeszes italokat árusítsanak a stadionokban.
A sporthuliganizmus elleni fellépést célzó horvát törvény (egyik) előzménye, hogy júniusban a szlovéniai Kranjban rendezett vízilabda Európa-bajnokságon a Szerbia-Montenegró - Horvátország döntő (az előbbi válogatott hosszabbítás utáni győzelmét hozó mérkőzés) után a vereségbe belenyugodni nem akaró horvát szurkolók vandál akciókba kezdtek, rátámadtak a szlovén rendfenntartókra, az aranyérmes csapat játékosaira, kísérőire, majd a sajtópáholyban menedéket lelni próbáló szerb szurkolókra, újságírókra is, többek sérülését okozva. A kommandósok bevetésével sikerült a nagyobb és véresebb botrányt elkerülni, de a döntő utáni ünnepélyes ceremónia megtartása lehetetlenné vált, az incidens pedig az érintett országok közötti viszony megromlását hozta, egyszersmind példás büntetésre sarkallva a sportág európai vezetőit. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vetkőzésen, kémkedésen, egy mozdulaton át is kiderülhet, milyen esendőek vagyunk

Vetkőzésen, kémkedésen, egy mozdulaton át is kiderülhet, milyen esendőek vagyunk

Újra kocka alakú számítógépet készít az Apple?

Újra kocka alakú számítógépet készít az Apple?

Két hónapra a bérek száz százalékára emelik a táppénzt Csehországban

Két hónapra a bérek száz százalékára emelik a táppénzt Csehországban