Tetszett a cikk?

Felfüggesztette a brit Sky News hírtévé az egyik ismert tudósítójának és az újságíró forgatóstábjának munkaviszonyát, miután csütörtöki lapértesülés szerint a tudósító hamisított jelentést küldött az iraki háború idején egy brit tengeralattjáró fedélzetéről, amely a "harci" tudósítás idején egy dokkban vesztegelt.

James Forlong, a Sky News tudósítójának beszámolóját március végén és április elején mutatták be a Sky és az ITV. A csütörtöki The Guardian szerint a hamisítást a BBC televízió 2-es csatornájának dokumentumfilmstábja tárta fel; ez a forgatócsoport is eltöltött tíz napot a királyi haditengerészet Splendid nevű, nukleáris meghajtású tengeralattjáróján, és kirívó különbségeket fedezett fel a rivális Sky News vitás tudósítása és a hajón honos tényleges eljárások között.
A BBC2 újságírói szerint a Sky filmjének különösen az a részlete árulkodó, amelyen egy ujj éppen megnyom egy nagy, piros "Fire" (Tűz) feliratú gombot, utána az látszik, hogy a víz alól elindul célja felé egy rakéta. A BBC riportfilmjéből azonban kiderül, hogy a Splendiden ilyen gomb nincs; a manőverező robotrepülőgépeket számítógép indítja. A BBC szerkesztői elmondták, hogy szerintük a Sky tudósításában látható, távolodó rakéta archív felvétel volt, és az egész "indítási manővert" megrendezték a Sky News stábjának.
A királyi haditengerészet szóvivője ezt megerősítette, mondván: a védelmi minisztérium azt ajánlotta fel a Sky tévének, hogy bemutathatja a Tomahawk rakéták indításának "gyakorlatként" elvégzett előkészítési és eljárási folyamatát. A Sky News hírigazgatója azt mondta a The Guardiannek, hogy a BBC hamisítási vádja teljesen váratlanul érte a céget, és a Sky tévé teljes körű vizsgálatot indít. Ennek lezárultáig felfüggesztették Forlong és producere foglalkoztatását. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
9 000 000 mAh-s akkut árulnak az eBayen, nem nagy meglepetés, mi jön helyette

9 000 000 mAh-s akkut árulnak az eBayen, nem nagy meglepetés, mi jön helyette

A WhatsApp szerint nem érdemes más üzenetküldőt használni

A WhatsApp szerint nem érdemes más üzenetküldőt használni

Vulkáni kőzet és hamu hullott eső helyett a szicíliai kisvárosra

Vulkáni kőzet és hamu hullott eső helyett a szicíliai kisvárosra