Felfüggesztette a brit Sky News hírtévé az egyik ismert tudósítójának és az újságíró forgatóstábjának munkaviszonyát, miután csütörtöki lapértesülés szerint a tudósító hamisított jelentést küldött az iraki háború idején egy brit tengeralattjáró fedélzetéről, amely a "harci" tudósítás idején egy dokkban vesztegelt.

James Forlong, a Sky News tudósítójának beszámolóját március végén és április elején mutatták be a Sky és az ITV. A csütörtöki The Guardian szerint a hamisítást a BBC televízió 2-es csatornájának dokumentumfilmstábja tárta fel; ez a forgatócsoport is eltöltött tíz napot a királyi haditengerészet Splendid nevű, nukleáris meghajtású tengeralattjáróján, és kirívó különbségeket fedezett fel a rivális Sky News vitás tudósítása és a hajón honos tényleges eljárások között.
A BBC2 újságírói szerint a Sky filmjének különösen az a részlete árulkodó, amelyen egy ujj éppen megnyom egy nagy, piros "Fire" (Tűz) feliratú gombot, utána az látszik, hogy a víz alól elindul célja felé egy rakéta. A BBC riportfilmjéből azonban kiderül, hogy a Splendiden ilyen gomb nincs; a manőverező robotrepülőgépeket számítógép indítja. A BBC szerkesztői elmondták, hogy szerintük a Sky tudósításában látható, távolodó rakéta archív felvétel volt, és az egész "indítási manővert" megrendezték a Sky News stábjának.
A királyi haditengerészet szóvivője ezt megerősítette, mondván: a védelmi minisztérium azt ajánlotta fel a Sky tévének, hogy bemutathatja a Tomahawk rakéták indításának "gyakorlatként" elvégzett előkészítési és eljárási folyamatát. A Sky News hírigazgatója azt mondta a The Guardiannek, hogy a BBC hamisítási vádja teljesen váratlanul érte a céget, és a Sky tévé teljes körű vizsgálatot indít. Ennek lezárultáig felfüggesztették Forlong és producere foglalkoztatását. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Elhalasztják a szavazást a Brexit-megállapodásról

Elhalasztják a szavazást a Brexit-megállapodásról

Negyedmilliárd uniós forintból épült a strand, most elárverezhetik

Negyedmilliárd uniós forintból épült a strand, most elárverezhetik

Magyar „boszorkány” ölhetett Ausztriában

Magyar „boszorkány” ölhetett Ausztriában

Ahogy Terence Hill kíván második adventet, nem kíván úgy senki

Ahogy Terence Hill kíván második adventet, nem kíván úgy senki

Benzines villanyautó: teszten a Honda különc hibrid divatterepjárója, az új CR-V

Benzines villanyautó: teszten a Honda különc hibrid divatterepjárója, az új CR-V

Egy év alatt csaknem 100 millió forint vesztesége lett a vizes vb-t szervező cégnek

Egy év alatt csaknem 100 millió forint vesztesége lett a vizes vb-t szervező cégnek