Tetszett a cikk?

Vagdalkozásnak nevezte Dusan Mihajlovics szerb belügyminiszter csütörtökön azt, hogy Mlagyan Dinkics jegybankelnök "ellenőrizetlen belügyi dokumentumok nyilvánosságra hozatala alapján" korrupcióval vádolta meg a kormányt.

Dinkics csütörtökön a nyilvánosság elé tárta a magyar rendőrség által a szerb belügyminisztériumnak megküldött dokumentumokat, amelyek - a jegybankelnök szerint - arról tanúskodnak, hogy Zoran Janjusevics miniszterelnöki tanácsadó és Nemanya Kolesar, a meggyilkolt miniszterelnök, Zoran Gyingyics egykori kabinetfőnöke közel 1,8 millió eurót mosott tisztára.
Dusan Mihaljovics belügyminiszter a B92 belgrádi rádiónak nyilatkozva vagdalkozásnak nevezte Dinkics "előadását", amely - szerinte - annak a következménye, hogy a jegybankelnöknek nincs tisztában a rendőrség munkájával. A magyar rendőrség valóban megküldte a szerb kollégáknak a jegybankelnök által nyilvánosságra hozott dokumentumokat azzal a kéréssel, hogy ellenőrizzék az információkat, hogy törvényes ügyletről vagy pénzmosásról van-e szó. Mihajlovics szerint az ügyet senki sem állította le, a vizsgálat folyamatban van, s erről tájékoztatták a magyar kollégákat.
Dinkics azt állította, hogy belügyminiszter takargatta a bizonyítékokat a pénzmosásról, mert már húsz napja tudott mindenről, mégsem adta át a dokumentumokat az ügyészségnek. Mihajlovics szerint viszont figyelembe kell venni azt, hogy csak 20 nap telt el azóta, hogy a szerb rendőrség megkapta a dokumentumokat, s azt is szem előtt kell tartani, hogy naponta több hasonló kérés érkezik a hatóságokhoz. A belügyminiszter közölte: felvetődik viszont a kérdés, hogy Dinkics miért vetemedett arra, hogy átvegye a rendőrség, az ügyészség és a bíróság szerepét, s bűnügyként állítson be olyan esetet, amelyet még nem vizsgáltak ki.
A jegybankelnök a magyar rendőrség által továbbított dokumentumokból idézett, amelyek szerint Janjusevics rendelkezett a Myron Sales nevű, Seychelle-szigeteken bejegyzett cég bankszámlája felett, amelyre közel 1,8 millió euró érkezett, majd vándorolt át több helyre. Az összeg egy része - 400 ezer dollár - a tanácsadó belgrádi bankszámláján kötött ki. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
362,6-os euróárfolyamra gyengült a forint

362,6-os euróárfolyamra gyengült a forint

Akinek bejött a lezárás: szépen nőtt a Magyar Telekom profitja

Akinek bejött a lezárás: szépen nőtt a Magyar Telekom profitja

Megegyezett Ausztrália a Facebookkal, Zuckerbergék fizetni fognak a helyi sajtónak

Megegyezett Ausztrália a Facebookkal, Zuckerbergék fizetni fognak a helyi sajtónak