Vagdalkozásnak nevezte Dusan Mihajlovics szerb belügyminiszter csütörtökön azt, hogy Mlagyan Dinkics jegybankelnök "ellenőrizetlen belügyi dokumentumok nyilvánosságra hozatala alapján" korrupcióval vádolta meg a kormányt.

Dinkics csütörtökön a nyilvánosság elé tárta a magyar rendőrség által a szerb belügyminisztériumnak megküldött dokumentumokat, amelyek - a jegybankelnök szerint - arról tanúskodnak, hogy Zoran Janjusevics miniszterelnöki tanácsadó és Nemanya Kolesar, a meggyilkolt miniszterelnök, Zoran Gyingyics egykori kabinetfőnöke közel 1,8 millió eurót mosott tisztára.
Dusan Mihaljovics belügyminiszter a B92 belgrádi rádiónak nyilatkozva vagdalkozásnak nevezte Dinkics "előadását", amely - szerinte - annak a következménye, hogy a jegybankelnöknek nincs tisztában a rendőrség munkájával. A magyar rendőrség valóban megküldte a szerb kollégáknak a jegybankelnök által nyilvánosságra hozott dokumentumokat azzal a kéréssel, hogy ellenőrizzék az információkat, hogy törvényes ügyletről vagy pénzmosásról van-e szó. Mihajlovics szerint az ügyet senki sem állította le, a vizsgálat folyamatban van, s erről tájékoztatták a magyar kollégákat.
Dinkics azt állította, hogy belügyminiszter takargatta a bizonyítékokat a pénzmosásról, mert már húsz napja tudott mindenről, mégsem adta át a dokumentumokat az ügyészségnek. Mihajlovics szerint viszont figyelembe kell venni azt, hogy csak 20 nap telt el azóta, hogy a szerb rendőrség megkapta a dokumentumokat, s azt is szem előtt kell tartani, hogy naponta több hasonló kérés érkezik a hatóságokhoz. A belügyminiszter közölte: felvetődik viszont a kérdés, hogy Dinkics miért vetemedett arra, hogy átvegye a rendőrség, az ügyészség és a bíróság szerepét, s bűnügyként állítson be olyan esetet, amelyet még nem vizsgáltak ki.
A jegybankelnök a magyar rendőrség által továbbított dokumentumokból idézett, amelyek szerint Janjusevics rendelkezett a Myron Sales nevű, Seychelle-szigeteken bejegyzett cég bankszámlája felett, amelyre közel 1,8 millió euró érkezett, majd vándorolt át több helyre. Az összeg egy része - 400 ezer dollár - a tanácsadó belgrádi bankszámláján kötött ki. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egy év alatt csaknem 100 millió forint vesztesége lett a vizes vb-t szervező cégnek

Egy év alatt csaknem 100 millió forint vesztesége lett a vizes vb-t szervező cégnek

Fáról leesett gyümölcs

Fáról leesett gyümölcs

Igazi ritkaság is lesz a mai Mikulás-ralin

Igazi ritkaság is lesz a mai Mikulás-ralin

Szlovákiában is életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Rohácot

Szlovákiában is életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Rohácot

Jön a hideg, havat is hoz magával

Jön a hideg, havat is hoz magával

Az európai zsidók 90 százaléka szerint erősödött az antiszemitizmus az elmúlt években

Az európai zsidók 90 százaléka szerint erősödött az antiszemitizmus az elmúlt években