Tetszett a cikk?

A BBC vasárnap bejelentette, hogy David Kelly kormánytanácsadó volt a fő forrása annak a májusi műsornak, amely a kormány és a rádió között konfliktushoz vezetett. Kelly holttestére pénteken talált rá a rendőrség. Tony Blair brit miniszterelnök nem hívja vissza a szabadságon lévő parlamentet a szakértő halála ügyében.

A BBC szerint józanul és tényszerűen értelmezték a neves mikrobiológus Kellytől kapott információkat. A londoni rádió, a professzor halála nyomán, most úgy hiszi, hogy a szüntelen spekulációk beszüntetésének érdekében fontos volt minél előbb közzétenni ezt az információt. A BBC eddig nem volt hajlandó megnevezni a hatalmas belpolitikai botrányt kiváltó riportok forrását, a brit védelmi minisztérium viszont kiszivárogtatta a nevét. Az ominózus riportban azt állították, hogy az iraki katonai beavatkozás brit támogatottságának erősítése végett a kormány által tavaly ősszel közzétett hírszerzési dossziét "feltupírozták".
David Kelly, aki az utóbbi időben a védelmi minisztérium iraki fegyverzetügyi szaktanácsadója volt, a jelek szerint öngyilkos lett. Csütörtök délután tűnt el oxfordshire-i otthonából; holttestére pénteken talált rá a rendőrség egy közeli erdős domboldalban. A férfi a bal csuklója felvágásával követett el öngyilkosságot. Holtteste mellett megtalálták a kést is, néhány fájdalomcsillapító tablettával együtt.
A rádió hírigazgatója, Richard Sambrook közölte: a BBC teljes mértékben együtt fog működni a Kelly halála ügyében a kormány által már bejelentett független jogi vizsgálattal, és minden értesülést megad a Lord Hutton lordbíró által vezetett majdani vizsgálóbizottságnak a néhai professzor és a BBC munkatársai közötti érintkezésekről.
Az első londoni kommentárok szerint az ügy legalább akkora sebet ejtett a BBC-n, mint a vitatott tudósítás miatt hetek óta háborúban álló baloldali brit kormányon. Vasárnap délután máris többen követelték annak kivizsgálását, hogy Gilligan mennyire pontosan idézte Kellyt, és felhívások hangzottak el Greg Dyke BBC-vezérigazgató távozására is.
Ugyancsak többen követelték Kelly halála miatt Tony Blair miniszterelnök lemondását, főleg saját pártjából. Vasárnap Glenda Jackson volt színésznő, a kormányzó Munkáspárt lázadó balszélének egyik vezéralakja több nyilatkozatban is kijelentette, hogy Blair személye a történtek után csak kolonc a párton. Blair azonban a brit Sky News hírtévének adott interjúban egyértelmű utalásokat tett arra, hogy nem kíván lemondani. A kormányfő azt is kizárta, hogy az ügy miatt visszahívják a törvényhozást az éppen elkezdődött nyári szünetről. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mekkora "bűn" Gulácsi Péter kiállása a magyar foci túlpolitizált világában?

Mekkora "bűn" Gulácsi Péter kiállása a magyar foci túlpolitizált világában?

Szokatlan szolgáltatással rukkolt elő az egyik legnagyobb budapesti bevásárlóközpont

Szokatlan szolgáltatással rukkolt elő az egyik legnagyobb budapesti bevásárlóközpont

Könnyen lehet, hogy jó szándék vezérelte, mégis rosszul gyűjtötte eddig szelektíven a műanyagot

Könnyen lehet, hogy jó szándék vezérelte, mégis rosszul gyűjtötte eddig szelektíven a műanyagot