A BBC vasárnap bejelentette, hogy David Kelly kormánytanácsadó volt a fő forrása annak a májusi műsornak, amely a kormány és a rádió között konfliktushoz vezetett. Kelly holttestére pénteken talált rá a rendőrség. Tony Blair brit miniszterelnök nem hívja vissza a szabadságon lévő parlamentet a szakértő halála ügyében.

A BBC szerint józanul és tényszerűen értelmezték a neves mikrobiológus Kellytől kapott információkat. A londoni rádió, a professzor halála nyomán, most úgy hiszi, hogy a szüntelen spekulációk beszüntetésének érdekében fontos volt minél előbb közzétenni ezt az információt. A BBC eddig nem volt hajlandó megnevezni a hatalmas belpolitikai botrányt kiváltó riportok forrását, a brit védelmi minisztérium viszont kiszivárogtatta a nevét. Az ominózus riportban azt állították, hogy az iraki katonai beavatkozás brit támogatottságának erősítése végett a kormány által tavaly ősszel közzétett hírszerzési dossziét "feltupírozták".
David Kelly, aki az utóbbi időben a védelmi minisztérium iraki fegyverzetügyi szaktanácsadója volt, a jelek szerint öngyilkos lett. Csütörtök délután tűnt el oxfordshire-i otthonából; holttestére pénteken talált rá a rendőrség egy közeli erdős domboldalban. A férfi a bal csuklója felvágásával követett el öngyilkosságot. Holtteste mellett megtalálták a kést is, néhány fájdalomcsillapító tablettával együtt.
A rádió hírigazgatója, Richard Sambrook közölte: a BBC teljes mértékben együtt fog működni a Kelly halála ügyében a kormány által már bejelentett független jogi vizsgálattal, és minden értesülést megad a Lord Hutton lordbíró által vezetett majdani vizsgálóbizottságnak a néhai professzor és a BBC munkatársai közötti érintkezésekről.
Az első londoni kommentárok szerint az ügy legalább akkora sebet ejtett a BBC-n, mint a vitatott tudósítás miatt hetek óta háborúban álló baloldali brit kormányon. Vasárnap délután máris többen követelték annak kivizsgálását, hogy Gilligan mennyire pontosan idézte Kellyt, és felhívások hangzottak el Greg Dyke BBC-vezérigazgató távozására is.
Ugyancsak többen követelték Kelly halála miatt Tony Blair miniszterelnök lemondását, főleg saját pártjából. Vasárnap Glenda Jackson volt színésznő, a kormányzó Munkáspárt lázadó balszélének egyik vezéralakja több nyilatkozatban is kijelentette, hogy Blair személye a történtek után csak kolonc a párton. Blair azonban a brit Sky News hírtévének adott interjúban egyértelmű utalásokat tett arra, hogy nem kíván lemondani. A kormányfő azt is kizárta, hogy az ügy miatt visszahívják a törvényhozást az éppen elkezdődött nyári szünetről. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Három évvel ezelőtti felvételeket mutattak be franciaországi tüntetésként Bayer Zsolt műsorában

Három évvel ezelőtti felvételeket mutattak be franciaországi tüntetésként Bayer Zsolt műsorában

Brutális baleset Veszprémnél, két halott

Brutális baleset Veszprémnél, két halott

Széllel és esővel indul a hét, de aztán kisüthet a nap

Széllel és esővel indul a hét, de aztán kisüthet a nap

Hadházy visszament a köztévéhez, nem engedték be

Hadházy visszament a köztévéhez, nem engedték be

A tudás kincstára

A tudás kincstára

„Nagyon komoly ügyvédei vannak az alkoholnak” – Interjú dr. Kapitány-Fövény Mátéval

„Nagyon komoly ügyvédei vannak az alkoholnak” – Interjú dr. Kapitány-Fövény Mátéval