Tetszett a cikk?

Szlovákiában és Romániában tárgyalt Kovács László külügyminiszter, aki eredményesnek minősítette útját. A tárgyalásokon megállapodtak például abban, hogy Magyarország támogathatja azokat román állampolgárokat, akik magyar nyelvet vagy nyelven tanulnak. Szlovákia azonban csak az 1995-ös kétoldalú alapszerződésről volt hajlandó tárgyalni.

Kovács László külügyminiszter hét végi romániai és szlovákiai tárgyalásait egyaránt úgy értékelte, hogy azok jelentős eredményeket hoztak a kedvezmények kérdésében. "A kedvezményekről és a támogatásokról tárgyaltunk, nem a kedvezménytörvényről" - hangsúlyozta a magyar diplomácia vezetője. Úgy véli, mivel a kedvezménytörvény a magyar jogrend része, ezért arról "nincs mit tárgyalni" egyik szomszédos országgal sem.
A bukaresti tárgyalások előtt új, korábban soha nem szereplő igények fogalmazódtak meg, melyek beárnyékolták a találkozó kezdetét, például az, hogy a magyarigazolványokat ne lehessen bevinni Románia területére - mondta Kovács László, aki mindezek tükrében komoly eredményként értékelte a találkozót. A találkozón megállapodtak abban, hogy Magyarország támogatást nyújt mindazoknak a román állampolgároknak, akik magyar nyelvet, vagy magyar nyelven tanulnak, illetve a magyar kultúra körében folytatnak tanulmányokat. A támogatások a már korábban létrehozott Iskola Alapítványon keresztül jutnak el a kedvezményezettekhez.
Megegyezés született arról is, hogy Magyarország saját területén pedagógus, illetve diákkedvezményeket ad azon román állampolgároknak, akik a magyar nyelvhez, kultúrához kötődnek - számolt be Kovács László hangsúlyozva: bár a tárgyalásokon a két ország külügyminiszterei vettek részt, mind Ion Iliescu államfő, mind Adrian Nastase miniszterelnök támogatásáról biztosította a megállapodást. Adrian Nastase kérésére egy kiegészítés került az egyezménybe. A román kormányfő a kölcsönösség alapján azt kérte, hogy egy esetleges romániai kedvezménytörvény létrehozásakor hasonló feltételek illessék meg a román felet is. A két ország miniszterelnöke az előzetes tervek szerint szeptember elején írja alá a végleges dokumentumot, mellyel az Orbán-Nastase megállapodás érvényét veszti.
A Szlovákiával elkészített közös nyilatkozat áttörést jelent a két ország kedvezménytörvény kapcsán kialakult viszonyában - fogalmazott a külügyminiszter, aki kiemelte: Pozsonyban is arról állapodtak meg, hogy a magyar kultúra tárgyában a magyar fél támogatást nyújthat bejegyzett társadalmi szervezetek közreműködésével, valamint kedvezményeket kapnak mindazok, akik ugyanebben a tárgykörben Magyarországra érkeznek. Az elfogadott közös nyilatkozatban a két fél felkéri a magyar-szlovák kisebbségi vegyesbizottság társelnökeit, hogy legkésőbb augusztus végéig találkozzanak, és készítsenek elő megállapodás-tervezetet a külügyminiszterek aláírására, illetve a kormányok jóváhagyására. Kovács László elmondta: a szlovák fél a megbeszélések során végig ragaszkodott ahhoz, hogy a tárgyalások nem a magyar kedvezménytörvényről folynak, így a megállapodás alapja az 1995-ös kétoldalú alapszerződés volt. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már érkeznek az SMS-ek az internetes oltásfoglalásról

Már érkeznek az SMS-ek az internetes oltásfoglalásról

Magyar kutatás a koronavírusról: a válaszadók tizede elvesztette a munkáját

Magyar kutatás a koronavírusról: a válaszadók tizede elvesztette a munkáját

Zivatarokra, felhőszakadásra figyelmeztetnek országszerte

Zivatarokra, felhőszakadásra figyelmeztetnek országszerte