Hivatalosan is bejelentette hétfőn a David Kelly néhai kormányzati fegyverzetügyi tanácsadó öngyilkosságával kapcsolatos vizsgálat részleteit az eljárás vezetésével megbízott brit jogi méltóság. Lord Hutton nyilatkozatából egyértelműen kitűnik, hogy a vizsgálat szűkebb körű lesz az ellenzék által követeltnél.

Kelly ügyében a konzervatív és a liberális demokrata ellenzék olyan független, parlamenten kívüli vizsgálatot követelt, amely kiterjed az iraki tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatos hírszerzési anyagok kormányzati kezelésének egészére. A Hutton-nyilatkozat hétfői ismertetése után a BBC jogi szakkommentátora rámutatott arra is, hogy a hivatalos bejelentés még a kormány által korábban kijelölt vizsgálati területnél is szűkebb kiterjedésre utal: a kormány a vizsgálat céljaként a Kelly "halálához vezető eseménysor" kiderítését nevezte meg, Hutton azonban úgy fogalmazott, hogy "a halálesetet övező körülmények" feltárása a feladata.
Lord Hutton, Észak-Írország volt főügyésze - egyike annak a 12 lordbírának, aki a Lordok Háza egyik, a kormány által éppen megszüntetésre ítélt funkcióját, a legfőbb fellebbviteli bírói fórumot működteti - hétfőn mindazonáltal közölte: fenntartja a jogot annak meghatározására, hogy pontosan milyen területekre terjeszti ki a vizsgálatot. A konzervatív jogi méltóság nem közölt időpontokat, csak annyit szögezett le hétfői nyilatkozatában, hogy a lehető leghamarabb el akarja készíteni jelentését.
Nem hivatalos londoni vélemények szerint a vizsgálat néhány hétig tarthat. Elemzők rámutatnak ugyanakkor, hogy Lord Huttont eseti alapon, és nem a független bírói eljárásokat szabályozó, sokszor idézett 1921-es jogszabály alapján bízták meg, vagyis például nem lesz elővezettetési vagy egyéb szankcionálási joga akkor sem, ha valamely beidézett személy nem jelenik meg. Tony Blair miniszterelnök a hét végén közölte, hogy kormánya teljes mértékben együttműködik a Hutton-vizsgálattal, és ő maga is kész személyesen megjelenni a majdani testület előtt.
David Kelly vezető brit mikrobiológiai professzor, a védelmi minisztérium iraki fegyverzetügyi tudományos tanácsadója a múlt hét végén lett öngyilkos, három nappal azután, hogy a hírszerzési anyagok kezelésének kérdésében vizsgálódó alsóházi külügyi bizottsága a nyilvánosság előtt meghallgatta. Kelly halála a hat éve hatalmon lévő munkáspárti brit kormány eddigi legsúlyosabb belpolitikai válságát robbantotta ki, de londoni vélemények szerint rendkívül súlyos sebet ejtett a BBC-n is. A közrádió több heti ködösítés, időnkénti cáfolatok után vasárnap beismerte: a professzor volt a fő forrása annak a tudósításnak, amely a parlamenti vizsgálathoz, és a rádió és a kormány közötti példátlan háborúskodáshoz vezetett.
A londoni rádió május végén - az akkor általa még meg nem nevezett forrást idézve - azt állította: Alastair Campbell, Blair vezető szóvivője ragaszkodott ahhoz, hogy a tavaly ősszel közzétett hírszerzési dossziét tegyék "szexisebbé", egyebek mellett vegyék bele azt, hogy az iraki tömegpusztító fegyverek akkoriban 45 perces bevetési készültségben voltak. Ennek az információnak a szerepeltetését a külügyi bizottság - jóllehet Campbellt felmentette a manipuláció vádja alól - "eltúlzott jelentőségűnek" minősítette vizsgálati jelentésében. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Sokak életét menthetné meg a drón, amit egy kínai diákcsapat tervezett

Sokak életét menthetné meg a drón, amit egy kínai diákcsapat tervezett

"Túlórázzon az anyád" - Orbán Facebook-oldalára kommentelték a szombati tüntetés videóját

"Túlórázzon az anyád" - Orbán Facebook-oldalára kommentelték a szombati tüntetés videóját

A magyarok döntöttek az óraátállításról: legyen a nyári!

A magyarok döntöttek az óraátállításról: legyen a nyári!

Csak egy kis tesztoszteron, és máris jobban vannak a férfiak

Csak egy kis tesztoszteron, és máris jobban vannak a férfiak

„Nagyon komoly ügyvédei vannak az alkoholnak” – Interjú dr. Kapitány-Fövény Mátéval

„Nagyon komoly ügyvédei vannak az alkoholnak” – Interjú dr. Kapitány-Fövény Mátéval

Anarchista csoport tüntetett az athéni magyar nagykövetségnél

Anarchista csoport tüntetett az athéni magyar nagykövetségnél