Tetszett a cikk?

Hivatalosan is bejelentette hétfőn a David Kelly néhai kormányzati fegyverzetügyi tanácsadó öngyilkosságával kapcsolatos vizsgálat részleteit az eljárás vezetésével megbízott brit jogi méltóság. Lord Hutton nyilatkozatából egyértelműen kitűnik, hogy a vizsgálat szűkebb körű lesz az ellenzék által követeltnél.

Kelly ügyében a konzervatív és a liberális demokrata ellenzék olyan független, parlamenten kívüli vizsgálatot követelt, amely kiterjed az iraki tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatos hírszerzési anyagok kormányzati kezelésének egészére. A Hutton-nyilatkozat hétfői ismertetése után a BBC jogi szakkommentátora rámutatott arra is, hogy a hivatalos bejelentés még a kormány által korábban kijelölt vizsgálati területnél is szűkebb kiterjedésre utal: a kormány a vizsgálat céljaként a Kelly "halálához vezető eseménysor" kiderítését nevezte meg, Hutton azonban úgy fogalmazott, hogy "a halálesetet övező körülmények" feltárása a feladata.
Lord Hutton, Észak-Írország volt főügyésze - egyike annak a 12 lordbírának, aki a Lordok Háza egyik, a kormány által éppen megszüntetésre ítélt funkcióját, a legfőbb fellebbviteli bírói fórumot működteti - hétfőn mindazonáltal közölte: fenntartja a jogot annak meghatározására, hogy pontosan milyen területekre terjeszti ki a vizsgálatot. A konzervatív jogi méltóság nem közölt időpontokat, csak annyit szögezett le hétfői nyilatkozatában, hogy a lehető leghamarabb el akarja készíteni jelentését.
Nem hivatalos londoni vélemények szerint a vizsgálat néhány hétig tarthat. Elemzők rámutatnak ugyanakkor, hogy Lord Huttont eseti alapon, és nem a független bírói eljárásokat szabályozó, sokszor idézett 1921-es jogszabály alapján bízták meg, vagyis például nem lesz elővezettetési vagy egyéb szankcionálási joga akkor sem, ha valamely beidézett személy nem jelenik meg. Tony Blair miniszterelnök a hét végén közölte, hogy kormánya teljes mértékben együttműködik a Hutton-vizsgálattal, és ő maga is kész személyesen megjelenni a majdani testület előtt.
David Kelly vezető brit mikrobiológiai professzor, a védelmi minisztérium iraki fegyverzetügyi tudományos tanácsadója a múlt hét végén lett öngyilkos, három nappal azután, hogy a hírszerzési anyagok kezelésének kérdésében vizsgálódó alsóházi külügyi bizottsága a nyilvánosság előtt meghallgatta. Kelly halála a hat éve hatalmon lévő munkáspárti brit kormány eddigi legsúlyosabb belpolitikai válságát robbantotta ki, de londoni vélemények szerint rendkívül súlyos sebet ejtett a BBC-n is. A közrádió több heti ködösítés, időnkénti cáfolatok után vasárnap beismerte: a professzor volt a fő forrása annak a tudósításnak, amely a parlamenti vizsgálathoz, és a rádió és a kormány közötti példátlan háborúskodáshoz vezetett.
A londoni rádió május végén - az akkor általa még meg nem nevezett forrást idézve - azt állította: Alastair Campbell, Blair vezető szóvivője ragaszkodott ahhoz, hogy a tavaly ősszel közzétett hírszerzési dossziét tegyék "szexisebbé", egyebek mellett vegyék bele azt, hogy az iraki tömegpusztító fegyverek akkoriban 45 perces bevetési készültségben voltak. Ennek az információnak a szerepeltetését a külügyi bizottság - jóllehet Campbellt felmentette a manipuláció vádja alól - "eltúlzott jelentőségűnek" minősítette vizsgálati jelentésében. (MTI)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Növelte táborát a Fidesz

Növelte táborát a Fidesz

Rossi: A magyar focisták energiakészlete kimerül a nagy meccsek előtti felkészülésben

Rossi: A magyar focisták energiakészlete kimerül a nagy meccsek előtti felkészülésben

Több szól a ketogén diéta ellen, mint mellette

Több szól a ketogén diéta ellen, mint mellette