Tetszett a cikk?

Hivatalosan is bejelentette hétfőn a David Kelly néhai kormányzati fegyverzetügyi tanácsadó öngyilkosságával kapcsolatos vizsgálat részleteit az eljárás vezetésével megbízott brit jogi méltóság. Lord Hutton nyilatkozatából egyértelműen kitűnik, hogy a vizsgálat szűkebb körű lesz az ellenzék által követeltnél.

Kelly ügyében a konzervatív és a liberális demokrata ellenzék olyan független, parlamenten kívüli vizsgálatot követelt, amely kiterjed az iraki tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatos hírszerzési anyagok kormányzati kezelésének egészére. A Hutton-nyilatkozat hétfői ismertetése után a BBC jogi szakkommentátora rámutatott arra is, hogy a hivatalos bejelentés még a kormány által korábban kijelölt vizsgálati területnél is szűkebb kiterjedésre utal: a kormány a vizsgálat céljaként a Kelly "halálához vezető eseménysor" kiderítését nevezte meg, Hutton azonban úgy fogalmazott, hogy "a halálesetet övező körülmények" feltárása a feladata.
Lord Hutton, Észak-Írország volt főügyésze - egyike annak a 12 lordbírának, aki a Lordok Háza egyik, a kormány által éppen megszüntetésre ítélt funkcióját, a legfőbb fellebbviteli bírói fórumot működteti - hétfőn mindazonáltal közölte: fenntartja a jogot annak meghatározására, hogy pontosan milyen területekre terjeszti ki a vizsgálatot. A konzervatív jogi méltóság nem közölt időpontokat, csak annyit szögezett le hétfői nyilatkozatában, hogy a lehető leghamarabb el akarja készíteni jelentését.
Nem hivatalos londoni vélemények szerint a vizsgálat néhány hétig tarthat. Elemzők rámutatnak ugyanakkor, hogy Lord Huttont eseti alapon, és nem a független bírói eljárásokat szabályozó, sokszor idézett 1921-es jogszabály alapján bízták meg, vagyis például nem lesz elővezettetési vagy egyéb szankcionálási joga akkor sem, ha valamely beidézett személy nem jelenik meg. Tony Blair miniszterelnök a hét végén közölte, hogy kormánya teljes mértékben együttműködik a Hutton-vizsgálattal, és ő maga is kész személyesen megjelenni a majdani testület előtt.
David Kelly vezető brit mikrobiológiai professzor, a védelmi minisztérium iraki fegyverzetügyi tudományos tanácsadója a múlt hét végén lett öngyilkos, három nappal azután, hogy a hírszerzési anyagok kezelésének kérdésében vizsgálódó alsóházi külügyi bizottsága a nyilvánosság előtt meghallgatta. Kelly halála a hat éve hatalmon lévő munkáspárti brit kormány eddigi legsúlyosabb belpolitikai válságát robbantotta ki, de londoni vélemények szerint rendkívül súlyos sebet ejtett a BBC-n is. A közrádió több heti ködösítés, időnkénti cáfolatok után vasárnap beismerte: a professzor volt a fő forrása annak a tudósításnak, amely a parlamenti vizsgálathoz, és a rádió és a kormány közötti példátlan háborúskodáshoz vezetett.
A londoni rádió május végén - az akkor általa még meg nem nevezett forrást idézve - azt állította: Alastair Campbell, Blair vezető szóvivője ragaszkodott ahhoz, hogy a tavaly ősszel közzétett hírszerzési dossziét tegyék "szexisebbé", egyebek mellett vegyék bele azt, hogy az iraki tömegpusztító fegyverek akkoriban 45 perces bevetési készültségben voltak. Ennek az információnak a szerepeltetését a külügyi bizottság - jóllehet Campbellt felmentette a manipuláció vádja alól - "eltúlzott jelentőségűnek" minősítette vizsgálati jelentésében. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újra sztrájk kezdődik Makón, most határozatlan időre szüntetik be a munkát

Újra sztrájk kezdődik Makón, most határozatlan időre szüntetik be a munkát

Két világpremier is hallható Szabó Ildikó "Heritage" című albumán

Két világpremier is hallható Szabó Ildikó "Heritage" című albumán

Egy új kutatás szerint a Pfizer és az AstraZeneca oltásából egy is 80 százalékos védettséget ad

Egy új kutatás szerint a Pfizer és az AstraZeneca oltásából egy is 80 százalékos védettséget ad