Tetszett a cikk?

George Bush amerikai elnök azzal vádolta Szíriát és Iránt, hogy terroristákat támogatnak, s ezzel aláássák a közel-keleti béke megteremtésre irányuló erőfeszítéseket. Az amerikai elnök szerint ezek az országok "elszámoltathatók". Irán az Egyesült Államokat vádolja terroristák támogatásával.

Azok az államok, amelyek továbbra is terroristákat bújtatnak, elszámoltathatók - mondta Bush azon a sajtóértekezleten, amelyet közösen tartott Silvio Berlusconi olasz miniszterelnökkel. "Napjainkban Szíria és Irán továbbra is bújtat és támogat terroristákat. Ez a magatartás teljességgel elfogadhatatlan, és azok az államok, amelyek támogatják a terrort, elszámoltathatók" - jelentette ki. Bush közölte, hogy az Egyesült Államok az ENSZ-szel karöltve igyekszik tűzszünetet kieszközölni Libériában.
Észak-Koreáról szólva kifejtette: a szomszédos országokkal együttműködve diplomáciai eszközökkel még mindig rendezhető az a válság, amelyet Phenjan provokált ki atomfegyverek kifejlesztésére irányuló kísérleteivel.
Bush többször is kifejezte nagyrabecsülését Berlusconinak, az Egyesült Államok közeli barátjának és szoros szövetségesének nevezve őt. Az amerikai elnök külön üdvözölte az olasz kormányfőt az Európai Unió soros elnökeként, annak a meggyőződésnek adva hangot, hogy Berlusconi vezetésével az unió képes lesz megbirkózni az előtte álló kihívásokkal. Az olasz kormányfő pedig hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok és Olaszország azonos értékeket képvisel.
Kamal Harazi iráni külügyminiszter visszautasította George Bush amerikai elnöknek azt az állítását, hogy hazája még mindig menedéket nyújt terroristáknak, és az Egyesült Államokat vádolta meg terroristák támogatásával. Az amerikaiak jelenleg Irak minden zugát ellenőrzik - jegyezte meg Harazi, aki ebből arra a következtetésre jutott, hogy az Egyesült Államok támogatja az iraki bázisú Modzsahedin Halk (Nép Szent Harcosai) iráni fegyveres ellenzéki csoportot, amelyet elismert terrorista szervezetnek minősített.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tordai Bence szerint Varga Mihály mellbe lökte, amikor ő megkérte, hogy csatlakozzon a kezdeményezésükhöz

Tordai Bence szerint Varga Mihály mellbe lökte, amikor ő megkérte, hogy csatlakozzon a kezdeményezésükhöz

Húsvétra minden regisztrált magyarnak beadnák a védőoltás első adagját

Húsvétra minden regisztrált magyarnak beadnák a védőoltás első adagját

16 éves lány a legfiatalabb áldozata a koronavírus-járványnak Magyarországon

16 éves lány a legfiatalabb áldozata a koronavírus-járványnak Magyarországon