George Bush amerikai elnök azzal vádolta Szíriát és Iránt, hogy terroristákat támogatnak, s ezzel aláássák a közel-keleti béke megteremtésre irányuló erőfeszítéseket. Az amerikai elnök szerint ezek az országok "elszámoltathatók". Irán az Egyesült Államokat vádolja terroristák támogatásával.

Azok az államok, amelyek továbbra is terroristákat bújtatnak, elszámoltathatók - mondta Bush azon a sajtóértekezleten, amelyet közösen tartott Silvio Berlusconi olasz miniszterelnökkel. "Napjainkban Szíria és Irán továbbra is bújtat és támogat terroristákat. Ez a magatartás teljességgel elfogadhatatlan, és azok az államok, amelyek támogatják a terrort, elszámoltathatók" - jelentette ki. Bush közölte, hogy az Egyesült Államok az ENSZ-szel karöltve igyekszik tűzszünetet kieszközölni Libériában.
Észak-Koreáról szólva kifejtette: a szomszédos országokkal együttműködve diplomáciai eszközökkel még mindig rendezhető az a válság, amelyet Phenjan provokált ki atomfegyverek kifejlesztésére irányuló kísérleteivel.
Bush többször is kifejezte nagyrabecsülését Berlusconinak, az Egyesült Államok közeli barátjának és szoros szövetségesének nevezve őt. Az amerikai elnök külön üdvözölte az olasz kormányfőt az Európai Unió soros elnökeként, annak a meggyőződésnek adva hangot, hogy Berlusconi vezetésével az unió képes lesz megbirkózni az előtte álló kihívásokkal. Az olasz kormányfő pedig hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok és Olaszország azonos értékeket képvisel.
Kamal Harazi iráni külügyminiszter visszautasította George Bush amerikai elnöknek azt az állítását, hogy hazája még mindig menedéket nyújt terroristáknak, és az Egyesült Államokat vádolta meg terroristák támogatásával. Az amerikaiak jelenleg Irak minden zugát ellenőrzik - jegyezte meg Harazi, aki ebből arra a következtetésre jutott, hogy az Egyesült Államok támogatja az iraki bázisú Modzsahedin Halk (Nép Szent Harcosai) iráni fegyveres ellenzéki csoportot, amelyet elismert terrorista szervezetnek minősített.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Eladó Ronaldo első sztárgázsis autója

Eladó Ronaldo első sztárgázsis autója

Elkészült a Brexit-film Benedict Cumberbatch főszereplésével

Elkészült a Brexit-film Benedict Cumberbatch főszereplésével

Nincs a középkorúak krízisében Ken Block – itt a Gymkhana 10

Nincs a középkorúak krízisében Ken Block – itt a Gymkhana 10

Aláírta a lengyel elnök az EU által elkaszált törvény módosítását

Aláírta a lengyel elnök az EU által elkaszált törvény módosítását

Nyomoz a rendőrség a Gruevszki-ügyben

Nyomoz a rendőrség a Gruevszki-ügyben

Ön is használja a Shazamot? Akkor örülni fog, törölték belőle a reklámokat

Ön is használja a Shazamot? Akkor örülni fog, törölték belőle a reklámokat