Tetszett a cikk?

Kofi Annan ENSZ-főtitkár szerint az amerikai katonai beavatkozást követően az irakiak életkörülményei romlottak; a főtitkárnak az amerikai-brit kivonulásra tett ajánlását Washington visszautasította. Paul Wolfowitz amerikai védelmi miniszterhelyettes elégedett az iraki helyzettel.

Iraki különmegbízottja, Sergio Vieira de Mello tapasztalatai alapján Kofi Annan úgy látja, hogy a demokráciát nem lehet kívülről az irakiakra erőltetni, hanem annak belülről kell jönnie. Az ENSZ-főtitkár beszámol az iraki foglyokkal való amerikai bánásmódra vonatkozó aggodalmakról. Úgy véli, hogy a városi lakosság életkörülményei inkább romlottak, semmint javultak. Annan nem pártolja nemzetközi rendőri erő ENSZ-égisz alatti felállítását, mert az párhuzamos rendfenntartó rendszert jelenthetne (az amerikai-brit megszálló hatóság tevékenysége mellett). A főtitkár üdvözli az amerikaiak által összeválogatott iraki kormányzótanácsot, de sürgeti széles képviseleti alapokon álló vezetőszerv megalakulását.
Az ENSZ Biztonság Tanácsa kedden vitát tart Irakról, s ebben részt vesz a közép-keleti országban több mint egy héttel ezelőtt Paul Bremer amerikai polgári kormányzó által beiktatott iraki kormányzótanács küldöttsége. A delegáció szeretné elfogadtatni az ENSZ-szel azt az elképzelését, hogy az állandó iraki kormány megalakulásáig a kormányzótanács képviselje az iraki népet.
Annannak az amerikai-brit kivonulási menetrend összeállítására tett ajánlását az Egyesült Államok már a BT-ülés előtt elutasította. De tekintettel az amerikai katonákat nap mint nap érő gerillatámadásokra, Washington kész tárgyalni ENSZ-megbízásról egy nemzetközi stabilizáló erő számára.
Irakban jobbak a körülmények, mint amire előzőleg számított – jelentette ki hétfőn Moszulban Paul Wolfowitz amerikai védelmi miniszterhelyettes, aki öt napja járja Irakot tapasztalatszerzés céljából. A politikus az észak-iraki városban a helyi tanács tagjaival találkozott, és állig felfegyverzett katonák gyűrűjében sétát tett a belváros utcáin. Kitüntetést adott át a körzetet biztosító 101. légi szállítású hadosztály harcokban megsebesült 23 katonájának.
A sajtóval beszélgetve Wolfowitz azt üzente a "külföldieknek", hogy ne avatkozzanak bele Irak ügyeibe. „Minden külföldinek abba kell hagynia a beavatkozást Irak belügyeibe... Akik segíteni akarnak, azok jöhetnek, akik beavatkoznak és rombolnak, azok nem” – jelentette ki.
Washington többször is figyelmeztette Irak szomszédait – főleg Szíriát és Iránt –, hogy maradjanak távol az iraki belügyektől. Teherán válaszul képmutatással vádolta meg az Egyesült Államokat, amely megtámadta Irakot. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Most a fiatalabbakra veszélyesebb a járvány

Most a fiatalabbakra veszélyesebb a járvány

Újabb konkurenciát ad a Facebook a TikToknak, elkészült a Bars

Újabb konkurenciát ad a Facebook a TikToknak, elkészült a Bars

Néppárti képviselők a Fidesz kilépéséről: Nem engedjük Orbánnak, hogy megzsaroljon

Néppárti képviselők a Fidesz kilépéséről: Nem engedjük Orbánnak, hogy megzsaroljon