Tetszett a cikk?

Kofi Annan ENSZ-főtitkár szerint az amerikai katonai beavatkozást követően az irakiak életkörülményei romlottak; a főtitkárnak az amerikai-brit kivonulásra tett ajánlását Washington visszautasította. Paul Wolfowitz amerikai védelmi miniszterhelyettes elégedett az iraki helyzettel.

Iraki különmegbízottja, Sergio Vieira de Mello tapasztalatai alapján Kofi Annan úgy látja, hogy a demokráciát nem lehet kívülről az irakiakra erőltetni, hanem annak belülről kell jönnie. Az ENSZ-főtitkár beszámol az iraki foglyokkal való amerikai bánásmódra vonatkozó aggodalmakról. Úgy véli, hogy a városi lakosság életkörülményei inkább romlottak, semmint javultak. Annan nem pártolja nemzetközi rendőri erő ENSZ-égisz alatti felállítását, mert az párhuzamos rendfenntartó rendszert jelenthetne (az amerikai-brit megszálló hatóság tevékenysége mellett). A főtitkár üdvözli az amerikaiak által összeválogatott iraki kormányzótanácsot, de sürgeti széles képviseleti alapokon álló vezetőszerv megalakulását.
Az ENSZ Biztonság Tanácsa kedden vitát tart Irakról, s ebben részt vesz a közép-keleti országban több mint egy héttel ezelőtt Paul Bremer amerikai polgári kormányzó által beiktatott iraki kormányzótanács küldöttsége. A delegáció szeretné elfogadtatni az ENSZ-szel azt az elképzelését, hogy az állandó iraki kormány megalakulásáig a kormányzótanács képviselje az iraki népet.
Annannak az amerikai-brit kivonulási menetrend összeállítására tett ajánlását az Egyesült Államok már a BT-ülés előtt elutasította. De tekintettel az amerikai katonákat nap mint nap érő gerillatámadásokra, Washington kész tárgyalni ENSZ-megbízásról egy nemzetközi stabilizáló erő számára.
Irakban jobbak a körülmények, mint amire előzőleg számított – jelentette ki hétfőn Moszulban Paul Wolfowitz amerikai védelmi miniszterhelyettes, aki öt napja járja Irakot tapasztalatszerzés céljából. A politikus az észak-iraki városban a helyi tanács tagjaival találkozott, és állig felfegyverzett katonák gyűrűjében sétát tett a belváros utcáin. Kitüntetést adott át a körzetet biztosító 101. légi szállítású hadosztály harcokban megsebesült 23 katonájának.
A sajtóval beszélgetve Wolfowitz azt üzente a "külföldieknek", hogy ne avatkozzanak bele Irak ügyeibe. „Minden külföldinek abba kell hagynia a beavatkozást Irak belügyeibe... Akik segíteni akarnak, azok jöhetnek, akik beavatkoznak és rombolnak, azok nem” – jelentette ki.
Washington többször is figyelmeztette Irak szomszédait – főleg Szíriát és Iránt –, hogy maradjanak távol az iraki belügyektől. Teherán válaszul képmutatással vádolta meg az Egyesült Államokat, amely megtámadta Irakot. (MTI)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Pikszisbe be, pikszisből ki: bankárok feszültek egymásnak a Balatonnál

Pikszisbe be, pikszisből ki: bankárok feszültek egymásnak a Balatonnál

Schiffer: Kártérítés, szintlépés

Schiffer: Kártérítés, szintlépés

Meghalt Csukás István

Meghalt Csukás István