2004. május 9-én, Európa napján írják alá 25 ország vezetői az első európai alkotmányt - jelentette be kedden az EU soros olasz elnöksége Brüsszelben.

Európa első közös alkotmányos szerződésének tervezetét 16 hónapos munkával már kidolgozta az európai konvent, amelyben az unió mostani 15 tagján kívül ott voltak a jövőre csatlakozó tíz ország, köztük Magyarország országgyűlési és kormányzati képviselői is, továbbá a csatlakozás későbbi várományosai, Románia, Bulgária és Törökország küldöttei. E tervezet alapján a 25 ország kormányképviselői idén október negyedikétől újabb magas szintű értekezleten dolgozzák ki a szerződés végleges szövegét. Közülük már többen jelezték, hogy ennek során lényeges javításokat szeretnének eszközölni a konvent tervezetén.
A tervek szerint a kormányközi értekezlet munkálatai viszonylag gyorsan befejeződnek, s a dokumentum legkésőbb jövő év május elejére készen lesz az aláírásra. Egy hónappal később az EU 25 országának polgárai már az alkotmányos szerződés ismeretében vehetnek részt az Európai Parlament választásán. Több tagország várhatólag népszavazást ír ki az első európai alkotmányról; van olyan kezdeményezés is, hogy ezt egy napon tartsák az európai parlamenti választásokkal. Az alkotmány parlamenti megerősítése nyilván ennél jóval hosszabb időbe kerül majd, és eltarthat 2006-ig.
Az EU-ban egyre inkább teret hódít május 9-e, mint Európa Napjának ünnepe. Robert Schuman francia külügyminiszter 1950. május 9-én vetette fel a nyugat-európai országok összefogásának gondolatát, onnan származik az ünnepnap. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nem lesz áramáremelés jövőre Lengyelországban

Nem lesz áramáremelés jövőre Lengyelországban

Videó: A rendőrök lefogtak egy tüntetőt az Alkotmány utcában

Videó: A rendőrök lefogtak egy tüntetőt az Alkotmány utcában

May nem akar újabb népszavazást a Brexitről

May nem akar újabb népszavazást a Brexitről

Nagy siker a két Vajda kiállítás

Nagy siker a két Vajda kiállítás

Magyar kutatók fejlesztettek ki valamit, ami segíthet a stroke-on átesett betegek gyógyulásában

Magyar kutatók fejlesztettek ki valamit, ami segíthet a stroke-on átesett betegek gyógyulásában

Csapatmunka: Schmidt Máriáék valahogy ismét jól jártak

Csapatmunka: Schmidt Máriáék valahogy ismét jól jártak