Tetszett a cikk?

A Pentagon értesülései szerint nagy a valószínűsége annak, hogy a megbuktatott iraki elnök, Szaddám Huszein két fia, Kuszaj és Udaj a kedd délelőtti moszuli házostrom áldozatai között van. Az ostromlott épület tulajdonosa és egy helyi tisztségviselő szerint a volt elnök két fia valóban életét vesztette a támadásban.

Nagy a valószínűsége annak, hogy a megbuktatott iraki elnök, Szaddám Huszein két fia, Udaj és Kuszaj a kedd délelőtti moszuli házostrom áldozatai között van. Az amerikai védelmi minisztérium rövid nyilatkozatában megerősítette, hogy a négy áldozat azonosítása jelenleg folyik. Kormányzati források azonban "meglehetősen derűlátóak" azzal kapcsolatban, hogy Szaddám két fia az áldozatok között van.
A kedd délelőtti ostrom igen heves volt, s csaknem négy órán át tartott. A ház elleni támadásban mintegy 200 amerikai katona vett részt, a 101. légi szállítású hadosztály katonái. Előzőleg az amerikai hadsereg olyan megbízható értesülésekkel rendelkezett, hogy Szaddám Huszein két fia egyaránt a városban és a szóban forgó házban tartózkodik, s ezt követően határozták el a támadást. A Pentagon közlése szerint a holttestek azonosítása folyamatban van, s mindenképp DNA-vizsgálatra van szükség, ami időt vehet igénybe. A védelmi minisztérium által idézett forrás ugyanakkor derűlátóan nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy a két Szaddám fiú az áldozatok között van.
Washingtonban mindazonáltal hivatalosan nem erősítették meg, hogy Udaj és Kuszaj valóban halott. Általános azonban az a vélekedés: amennyiben a hír igaz, hosszú idő óta ez az első kedvező esemény a Bush-kormányzat számára, amely egyre több nehézséggel találta szembe magát a háború utáni iraki rendezés során.
Szaddám Huszein két fia nem örvendett nagy népszerűségnek az iraki nép körében, mindkettő hírhedt volt kegyetlenkedéseiről. Az idősebb fiú, Udaj a Fidáíjín Szaddám milícia megalapítója, míg a kisebbik, Kuszaj a korábbi biztonsági szolgálat vezetője volt. Udajnak a hírek szerint nagyon megrendült az egészsége annak a merényletnek a következtében, amelyet évekkel ezelőtt követtek el ellene. Előzőleg az amerikai hatóságok 15-15 millió dollárt ígértek annak, aki segít a két Szaddám fiú kézre kerítésében, míg Szaddám Huszein nyomravezetőjének 25 millió dollárt ígértek. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Marabu Féknyúz: Írja alá, doki!

Marabu Féknyúz: Írja alá, doki!

A Microsoft elkezdi végre kijavítani a Windows 10 talán legbizarrabb hibáját

A Microsoft elkezdi végre kijavítani a Windows 10 talán legbizarrabb hibáját

Durván megnő a termelői piacok ára, ha uniós pénzt adnak rá

Durván megnő a termelői piacok ára, ha uniós pénzt adnak rá