A Pentagon értesülései szerint nagy a valószínűsége annak, hogy a megbuktatott iraki elnök, Szaddám Huszein két fia, Kuszaj és Udaj a kedd délelőtti moszuli házostrom áldozatai között van. Az ostromlott épület tulajdonosa és egy helyi tisztségviselő szerint a volt elnök két fia valóban életét vesztette a támadásban.

Nagy a valószínűsége annak, hogy a megbuktatott iraki elnök, Szaddám Huszein két fia, Udaj és Kuszaj a kedd délelőtti moszuli házostrom áldozatai között van. Az amerikai védelmi minisztérium rövid nyilatkozatában megerősítette, hogy a négy áldozat azonosítása jelenleg folyik. Kormányzati források azonban "meglehetősen derűlátóak" azzal kapcsolatban, hogy Szaddám két fia az áldozatok között van.
A kedd délelőtti ostrom igen heves volt, s csaknem négy órán át tartott. A ház elleni támadásban mintegy 200 amerikai katona vett részt, a 101. légi szállítású hadosztály katonái. Előzőleg az amerikai hadsereg olyan megbízható értesülésekkel rendelkezett, hogy Szaddám Huszein két fia egyaránt a városban és a szóban forgó házban tartózkodik, s ezt követően határozták el a támadást. A Pentagon közlése szerint a holttestek azonosítása folyamatban van, s mindenképp DNA-vizsgálatra van szükség, ami időt vehet igénybe. A védelmi minisztérium által idézett forrás ugyanakkor derűlátóan nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy a két Szaddám fiú az áldozatok között van.
Washingtonban mindazonáltal hivatalosan nem erősítették meg, hogy Udaj és Kuszaj valóban halott. Általános azonban az a vélekedés: amennyiben a hír igaz, hosszú idő óta ez az első kedvező esemény a Bush-kormányzat számára, amely egyre több nehézséggel találta szembe magát a háború utáni iraki rendezés során.
Szaddám Huszein két fia nem örvendett nagy népszerűségnek az iraki nép körében, mindkettő hírhedt volt kegyetlenkedéseiről. Az idősebb fiú, Udaj a Fidáíjín Szaddám milícia megalapítója, míg a kisebbik, Kuszaj a korábbi biztonsági szolgálat vezetője volt. Udajnak a hírek szerint nagyon megrendült az egészsége annak a merényletnek a következtében, amelyet évekkel ezelőtt követtek el ellene. Előzőleg az amerikai hatóságok 15-15 millió dollárt ígértek annak, aki segít a két Szaddám fiú kézre kerítésében, míg Szaddám Huszein nyomravezetőjének 25 millió dollárt ígértek. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Török Gábor: A fal most dőlt le a Jobbik és a baloldal között

Török Gábor: A fal most dőlt le a Jobbik és a baloldal között

Az Amnesty szerint példátlan, hogy képviselőket erőszakkal távolítsanak el közintézményből

Az Amnesty szerint példátlan, hogy képviselőket erőszakkal távolítsanak el közintézményből

Curtis állami gondozott és fogyatékkal élő gyerekeknek okozott csalódást

Curtis állami gondozott és fogyatékkal élő gyerekeknek okozott csalódást

Erste-vezér: Egyelőre nem kell sajnálni a bankokat

Erste-vezér: Egyelőre nem kell sajnálni a bankokat

Interjút adott a nő, akinek 16 évesen volt kapcsolata az akkor 41 éves Woody Allennel

Interjút adott a nő, akinek 16 évesen volt kapcsolata az akkor 41 éves Woody Allennel

Nincs a középkorúak krízisében Ken Block – itt a Gymkhana 10

Nincs a középkorúak krízisében Ken Block – itt a Gymkhana 10