A szövetséges fegyveres erők szerdán őrizetbe vették Szaddám Huszein megbuktatott iraki elnök különleges köztársasági gárdájának parancsnokát, a volt elnök unokatestvérét. Közben az amerikai hadsereg védelme alá került az a személy, aki tájékoztatta a koalíciós erőket Udaj és Kuszaj Huszein hollétéről. George Bush amerikai elnök szerint Szaddám Huszein fiainak halála azt bizonyítja az iraki népnek, hogy a volt rendszer eltűnt, és már nem fog visszatérni.

A szövetséges fegyveres erők őrizetbe vették Szaddám Huszein megbuktatott iraki elnök különleges köztársasági gárdájának parancsnokát, a volt elnök unokatestvérét - jelentette be Richardo Sanchez, az Irakban szolgáló amerikai fegyveres erők főparancsnoka szerdán. A szóban forgó személy a 11. helyen van feltüntetve az 55 legfontosabb körözött személyről készült listán. Barzán Abdel-Gafúr Madzsíd elfogásával 37-re nőtt az 55 fős listán felsoroltak közül kézre került vagy meghalt személyek száma.
Sanchez azt is bejelentette: a szövetségesek a "megfelelő időpontban" bizonyítékokat tárnak az iraki nép elé arra vonatkozólag, hogy Szaddám Huszein fiai valóban meghaltak. A volt iraki elnök fiait egyértelműen azonosították a fogazat, a röntgenvizsgálatok és négy volt munkatársuk vallomása alapján - jelentette be Bagdadban az Irakban szolgáló amerikai erők parancsnoka. Kuszajnak, a fiatalabb testvérnek tulajdonított holttest foglenyomata száz százalékban azonos a fogászaton tárolttal, Udajénál az egyezés 90 százalékos. Az ő esetében a röntgenvizsgálat eredménye döntött, mivel sikerült kimutatni az ellene 1996-ban elkövetett merényletben szerzett sérülések és az operációk nyomait. A két tetemet egy bagdadi amerikai támaszponton őrzik, ahol fel is boncolják majd őket. A kedden velük együtt lelőtt másik két személy kilétéről egyelőre nem tudnak biztosat mondani.
Közben az amerikai hadsereg védelme alá került az a személy, aki tájékoztatta a koalíciós erőket Udaj és Kuszaj Huszein hollétéről. Paul Bremer, az Irakban működő amerikai ideiglenes kormányzat vezetője július 3-án 15 millió dolláros jutalmat tűzött ki annak, aki információval szolgál a Huszein-fiúk hollétéről.
Washingtoni remények szerint a megbuktatott iraki diktátor, Szaddám Huszein két fiának, Udajnak és Kuszajnak a halála fontos győzelmet jelenthet a háború utáni iraki helyzet stabilizálásáért vívott harcban. Kormányzati és katonai források szerdán egyaránt úgy vélekedtek, hogy a két legidősebb Szaddám fiú megölése enyhítheti azt a gerilla stílusú offenzívát, amelyet a Szaddám Huszeinhez hű erők folytattak a koalíciós erők ellen.
George Bush amerikai elnök szerint Szaddám Huszein fiainak halála azt bizonyítja az iraki népnek, hogy a volt rendszer eltűnt, és már nem fog visszatérni. Bush utalt arra is, hogy az Egyesült Államok a jövőben is vállalja a felelősséget egy szabad, virágzó és demokratikus Irak megteremtéséért, megismételve, hogy mindebben számít az ENSZ támogatására. Azt ugyanakkor nem titkolta, hogy a világszervezet korábbi, 1483-as számú határozatát mindehhez elegendőnek tartja.
A 101-es hadosztály katonái kedden megostromoltak egy villaépületet az észak-iraki Moszulban, miután a hadsereg megbízható forrásokból megtudta: Szaddám Huszein megdöntött iraki elnök két fia a szóban forgó házban tartózkodik. A tűzharcban Szaddám mindkét fia meghalt, az ostromlók közül négyen megsebesültek. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hadházy és Szél már két órája az MTVA székházban - addig maradnak, amíg be nem olvassák a petíciót

Hadházy és Szél már két órája az MTVA székházban - addig maradnak, amíg be nem olvassák a petíciót

Mit kezdjen a szabálytalanul parkoló autóval a hókotró? - videó

Mit kezdjen a szabálytalanul parkoló autóval a hókotró? - videó

Kevés cukibb járgány létezik, mint ez az egyszemélyes lakóautó

Kevés cukibb járgány létezik, mint ez az egyszemélyes lakóautó

A szerényebben kereső munkavállalók kezet csókolhatnak a Párizst felforgató sárgamellényeseknek

A szerényebben kereső munkavállalók kezet csókolhatnak a Párizst felforgató sárgamellényeseknek

Adventi irodalmi naptár - december 16.

Adventi irodalmi naptár - december 16.

Itt az új golyóstoll, amellyel nem csak fejjel lefelé lehet írni, de akár víz alatt is

Itt az új golyóstoll, amellyel nem csak fejjel lefelé lehet írni, de akár víz alatt is