Tetszett a cikk?

A szövetséges fegyveres erők szerdán őrizetbe vették Szaddám Huszein megbuktatott iraki elnök különleges köztársasági gárdájának parancsnokát, a volt elnök unokatestvérét. Közben az amerikai hadsereg védelme alá került az a személy, aki tájékoztatta a koalíciós erőket Udaj és Kuszaj Huszein hollétéről. George Bush amerikai elnök szerint Szaddám Huszein fiainak halála azt bizonyítja az iraki népnek, hogy a volt rendszer eltűnt, és már nem fog visszatérni.

A szövetséges fegyveres erők őrizetbe vették Szaddám Huszein megbuktatott iraki elnök különleges köztársasági gárdájának parancsnokát, a volt elnök unokatestvérét - jelentette be Richardo Sanchez, az Irakban szolgáló amerikai fegyveres erők főparancsnoka szerdán. A szóban forgó személy a 11. helyen van feltüntetve az 55 legfontosabb körözött személyről készült listán. Barzán Abdel-Gafúr Madzsíd elfogásával 37-re nőtt az 55 fős listán felsoroltak közül kézre került vagy meghalt személyek száma.
Sanchez azt is bejelentette: a szövetségesek a "megfelelő időpontban" bizonyítékokat tárnak az iraki nép elé arra vonatkozólag, hogy Szaddám Huszein fiai valóban meghaltak. A volt iraki elnök fiait egyértelműen azonosították a fogazat, a röntgenvizsgálatok és négy volt munkatársuk vallomása alapján - jelentette be Bagdadban az Irakban szolgáló amerikai erők parancsnoka. Kuszajnak, a fiatalabb testvérnek tulajdonított holttest foglenyomata száz százalékban azonos a fogászaton tárolttal, Udajénál az egyezés 90 százalékos. Az ő esetében a röntgenvizsgálat eredménye döntött, mivel sikerült kimutatni az ellene 1996-ban elkövetett merényletben szerzett sérülések és az operációk nyomait. A két tetemet egy bagdadi amerikai támaszponton őrzik, ahol fel is boncolják majd őket. A kedden velük együtt lelőtt másik két személy kilétéről egyelőre nem tudnak biztosat mondani.
Közben az amerikai hadsereg védelme alá került az a személy, aki tájékoztatta a koalíciós erőket Udaj és Kuszaj Huszein hollétéről. Paul Bremer, az Irakban működő amerikai ideiglenes kormányzat vezetője július 3-án 15 millió dolláros jutalmat tűzött ki annak, aki információval szolgál a Huszein-fiúk hollétéről.
Washingtoni remények szerint a megbuktatott iraki diktátor, Szaddám Huszein két fiának, Udajnak és Kuszajnak a halála fontos győzelmet jelenthet a háború utáni iraki helyzet stabilizálásáért vívott harcban. Kormányzati és katonai források szerdán egyaránt úgy vélekedtek, hogy a két legidősebb Szaddám fiú megölése enyhítheti azt a gerilla stílusú offenzívát, amelyet a Szaddám Huszeinhez hű erők folytattak a koalíciós erők ellen.
George Bush amerikai elnök szerint Szaddám Huszein fiainak halála azt bizonyítja az iraki népnek, hogy a volt rendszer eltűnt, és már nem fog visszatérni. Bush utalt arra is, hogy az Egyesült Államok a jövőben is vállalja a felelősséget egy szabad, virágzó és demokratikus Irak megteremtéséért, megismételve, hogy mindebben számít az ENSZ támogatására. Azt ugyanakkor nem titkolta, hogy a világszervezet korábbi, 1483-as számú határozatát mindehhez elegendőnek tartja.
A 101-es hadosztály katonái kedden megostromoltak egy villaépületet az észak-iraki Moszulban, miután a hadsereg megbízható forrásokból megtudta: Szaddám Huszein megdöntött iraki elnök két fia a szóban forgó házban tartózkodik. A tűzharcban Szaddám mindkét fia meghalt, az ostromlók közül négyen megsebesültek. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
53 millió forinton nyit itthon a 646 lóerős Audi RS e-tron GT villanyautó

53 millió forinton nyit itthon a 646 lóerős Audi RS e-tron GT villanyautó

Akár 18 fok is lehet ma

Akár 18 fok is lehet ma

Megszűnik a POSZT

Megszűnik a POSZT