Tetszett a cikk?

Egy évre felfüggesztették a Riporterek Határok Nélkül (RSF) ENSZ-akkreditációját, miután a sajtószabadságot védő nem kormányzati szervezet az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának (UNHCR) egy márciusi ülésén röplapokon és transzparensen tiltakozott a bizottság líbiai elnöksége ellen.

A felfüggesztésre a világszervezet Gazdasági és Szociális Tanácsának (ECOSOC) csütörtöki ülésén került sor. Huszonhét állam - köztük Líbia és több más afrikai ország, az RSF ellen hivatalos panaszt benyújtó Kuba, valamint Kína - szavazott a felfüggesztő határozat mellett, huszonhárom ellene, négy pedig tartózkodott. "E szankció a sajtószabadságot védő szervezetek egyike ellen, amely konzultatív státussal rendelkezik az ECOSOC-ban, diktatórikus döntés és komédia, és jellemző a bizottság működésére" - reagált azonnal genfi közleményében az RSF.
Március 17-én az UNHCR évi közgyűlésének megnyitóján az RSF tagjai röpcédulákat szórtak szét a teremben, és transzparenst feszítettek ki, elítélve a bizottság líbiai elnökségét és az emberi jogok megsértéseit Líbiában. A csütörtöki szavazás ideiglenesen megfosztja az RFS-t az ENSZ-hez akkreditált nem kormányzati szervezet státusától, és megakadályozza részvételét az ENSZ-tanácskozásokon, így az UNHCR jövő tavaszi ülésszakán. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nincs ma éjszakai műszak a tatabányai kórház sürgősségijén

Nincs ma éjszakai műszak a tatabányai kórház sürgősségijén

Hálapénz nélkül, legálisan választana orvost? Ezt most épp nem tudja megtenni

Hálapénz nélkül, legálisan választana orvost? Ezt most épp nem tudja megtenni

Erdős László matematikus kapta az idei Schrödinger-díjat

Erdős László matematikus kapta az idei Schrödinger-díjat