Súlyos bírálatokkal illette az amerikai hírszerző szolgálatokat, mindenekelőtt a Központi Hírszerző Ügynökséget (CIA) és a Szövetségi Nyomozó Hivatalt (FBI) az a csütörtökön közzétett kongresszusi jelentés, amely a több mint háromezer halálos áldozatot követelő, 2001. szeptember 11-i New York-i és washingtoni terrortámadásokat vizsgálta.

A 900 oldalas jelentést a szenátus és a képviselőház hírszerző bizottságából felállított közös testület készítette. A következményeit tekintve egyelőre még kiszámíthatatlan dokumentum megállapította: a szeptember 11-i terrortámadások megakadályozhatók lettek volna, ha a CIA és az FBI között nincsenek olyan kommunikációs hiányosságok, amelyek akadályozták a terroristákra vonatkozó információk egymásnak történő átadását.
A vizsgálat egyebek között arra derített fényt, hogy már mintegy két évvel az Oszama bin Laden vezette al-Kaida terrorszervezet által elkövetett támadások előtt a CIA tudott arról: a washingtoni védelmi minisztériumnak, a Pentagonnak irányított repülőgép két eltérítője terrorista kapcsolatokkal rendelkezett, és San Diegóban olyan muzulmán körökben mozogtak, ahová egyébként az FBI ügynöke is beépült. Csak éppen a két szervezet nem tájékoztatta egymást a rendelkezésre álló információkról, noha ebben az esetben a kölcsönös tájékoztatás "a legjobb esélyt nyújtotta volna a szeptember 11-i összeesküvés leleplezésére" - fogalmazott a dokumentum.
A jelentés élesen bírálta mind a CIA, mind az FBI tevékenységét a terrortámadások előtti hónapokban is. Arra mutatott rá, hogy a két szervezet jóformán semmit nem tett az al-Kaida általi fenyegetés ellensúlyozására, noha állítólag már jóval korábban tudtak arról, hogy Oszama bin Laden terrortámadást készít elő az Egyesült Államok ellen.
Washingtoni értesülések szerint a jelentés közzététele előtt heves viták voltak a kormányzat, illetve a bizottság között. A Bush-kormány illetékeseinek sikerült elérniük, hogy a külföldi kormányokkal, mindenekelőtt Szaúd-Arábiával való együttműködéssel kapcsolatos részek végül nem kerültek nyilvánosságra. Rijád szerepe továbbra is titokzatos, a bizottság - mint kiszivárgott - hajlott arra a következtetésre, hogy Szaúd-Arábia támogatta a terroristákat. Szaúd-Arábia washingtoni nagykövetsége mindenesetre már előzetesen cáfolt mindenfajta rijádi kapcsolatot.
A jelentésben leginkább elmarasztalt CIA és FBI igyekezett kisebbíteni a dokumentumban foglalt vádak súlyát. Mindkét hírszerző szervezet képviselői azt állították, hogy a dokumentum valójában semmifajta új információt nem tartalmaz, ugyanakkor hozzátették: a vázolt kommunikációs hiányosságok leküzdésére megtették a szükséges lépéseket. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Találtak egy új bolygót a Plutó mögött, az egész rózsaszín

Találtak egy új bolygót a Plutó mögött, az egész rózsaszín

Újra kibabrál a kormány az MTA-val?

Újra kibabrál a kormány az MTA-val?

A nap fotója: végre egy úthiba, amiért nem nagyon lehet haragudni

A nap fotója: végre egy úthiba, amiért nem nagyon lehet haragudni

22 millió forintért karácsonyozik az ITM, jól ismert cég nyerte el a szervezést

22 millió forintért karácsonyozik az ITM, jól ismert cég nyerte el a szervezést

Működik a recept: mesterséges szigeteket hoztak létre, sikerült visszacsalogatni az állatokat

Működik a recept: mesterséges szigeteket hoztak létre, sikerült visszacsalogatni az állatokat

Most hirdettek eredményt, de négy hónapja megmondtuk, kik nyerik a centrumkórházak tervpályázatát

Most hirdettek eredményt, de négy hónapja megmondtuk, kik nyerik a centrumkórházak tervpályázatát