Tetszett a cikk?

Súlyos bírálatokkal illette az amerikai hírszerző szolgálatokat, mindenekelőtt a Központi Hírszerző Ügynökséget (CIA) és a Szövetségi Nyomozó Hivatalt (FBI) az a csütörtökön közzétett kongresszusi jelentés, amely a több mint háromezer halálos áldozatot követelő, 2001. szeptember 11-i New York-i és washingtoni terrortámadásokat vizsgálta.

A 900 oldalas jelentést a szenátus és a képviselőház hírszerző bizottságából felállított közös testület készítette. A következményeit tekintve egyelőre még kiszámíthatatlan dokumentum megállapította: a szeptember 11-i terrortámadások megakadályozhatók lettek volna, ha a CIA és az FBI között nincsenek olyan kommunikációs hiányosságok, amelyek akadályozták a terroristákra vonatkozó információk egymásnak történő átadását.
A vizsgálat egyebek között arra derített fényt, hogy már mintegy két évvel az Oszama bin Laden vezette al-Kaida terrorszervezet által elkövetett támadások előtt a CIA tudott arról: a washingtoni védelmi minisztériumnak, a Pentagonnak irányított repülőgép két eltérítője terrorista kapcsolatokkal rendelkezett, és San Diegóban olyan muzulmán körökben mozogtak, ahová egyébként az FBI ügynöke is beépült. Csak éppen a két szervezet nem tájékoztatta egymást a rendelkezésre álló információkról, noha ebben az esetben a kölcsönös tájékoztatás "a legjobb esélyt nyújtotta volna a szeptember 11-i összeesküvés leleplezésére" - fogalmazott a dokumentum.
A jelentés élesen bírálta mind a CIA, mind az FBI tevékenységét a terrortámadások előtti hónapokban is. Arra mutatott rá, hogy a két szervezet jóformán semmit nem tett az al-Kaida általi fenyegetés ellensúlyozására, noha állítólag már jóval korábban tudtak arról, hogy Oszama bin Laden terrortámadást készít elő az Egyesült Államok ellen.
Washingtoni értesülések szerint a jelentés közzététele előtt heves viták voltak a kormányzat, illetve a bizottság között. A Bush-kormány illetékeseinek sikerült elérniük, hogy a külföldi kormányokkal, mindenekelőtt Szaúd-Arábiával való együttműködéssel kapcsolatos részek végül nem kerültek nyilvánosságra. Rijád szerepe továbbra is titokzatos, a bizottság - mint kiszivárgott - hajlott arra a következtetésre, hogy Szaúd-Arábia támogatta a terroristákat. Szaúd-Arábia washingtoni nagykövetsége mindenesetre már előzetesen cáfolt mindenfajta rijádi kapcsolatot.
A jelentésben leginkább elmarasztalt CIA és FBI igyekezett kisebbíteni a dokumentumban foglalt vádak súlyát. Mindkét hírszerző szervezet képviselői azt állították, hogy a dokumentum valójában semmifajta új információt nem tartalmaz, ugyanakkor hozzátették: a vázolt kommunikációs hiányosságok leküzdésére megtették a szükséges lépéseket. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már most nagyon nehéz FFP2-es maszkokhoz jutni

Már most nagyon nehéz FFP2-es maszkokhoz jutni

Hrutka János: Nem elfogadott a futballban melegnek lenni

Hrutka János: Nem elfogadott a futballban melegnek lenni

Már készül az új biztonságos kereső, ami legyűrné a Google-t

Már készül az új biztonságos kereső, ami legyűrné a Google-t