Tetszett a cikk?

A BBC értesülései szerint bejelentette lemondását a brit kormányfő sajtószóvivője, Alastair Campbell, akinek neve elválaszthatatlanul összekapcsolódott a Kelly-üggyel, a munkáspárti kormány eddigi legsúlyosabb belpolitikai botrányával.

Campbell, aki a Downing Street tájékoztatási igazgatója és e minőségében Tony Blair kormányfő első számú média-frontembere, a londoni rádió szerint csütörtök este közölte Blairrel, hogy távozni akar posztjáról. Az információk szerint Blair ezt elfogadta, de megállapodtak, hogy Campbell megvárja a Kelly-ügy tisztázására időközben elindult jogi vizsgálat eredményét. A rádió szerint elhangzott, hogy Campbell vizsgálat vége előtti távozásával a kormány elismerné felelősségét David Kelly szakértő halálában.
Kelly a védelmi minisztérium tudományos tanácsadója volt az iraki tömegpusztító fegyverek kérdésében, és még májusban háttér-tájékoztatót adott a BBC rádió egyik munkatársának. Nem sokkal ezután a BBC-ben olyan tudósítás hangzott el név nélkül idézett forrásra hivatkozva, amely szerint a miniszterelnöki hivatal az iraki fegyveres beavatkozás támogatottságának növelése végett korábban manipulálta a tömegpusztító fegyverekről szóló hírszerzési értesüléseket. A tudósítás szerzője később Campbellt személyesen is megnevezte, mint a kormányzati beavatkozás fő kezdeményezőjét. Ebből súlyos botrány támadt a kormány és a BBC között; Campbellt parlamenti vizsgálóbizottság elé idézték. Eközben Kelly neve is nyilvánosságra került; a szakértőt szintén beidézték az iraki hírszerzési adatok kormányzati kezelésének módját vizsgáló alsóházi külügyi bizottság meghallgatására. Három nappal később Kelly öngyilkos lett, ami a munkáspárti kormány eddigi legnagyobb belpolitikai válságát idézte elő.
Az MTI pénteki tudósítása szerint azonban a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal cáfolta a Campbell lemondásával kapcsolatos csütörtöki értesülést. A Downing Street közleménye szerint "a BBC csak a vágyait fogalmazta meg" a Campbell távozásáról szóló hírrel. A miniszterelnöki hivatal megismételte azt a vádját, hogy a BBC a hírszerzési adatok manipulálásáról szóló májusi tudósításban alaptalan állításokat közölt.
Campbell távozásával Blair nem csak egy szóvivőt veszítene. A tájékoztatási igazgató - aki korábban a baloldali irányzatú Daily Mirror tömeglap politikai szerkesztője volt - már 1994 óta a jelenlegi miniszterelnök legközelebbi politikai szövetségese, és a Munkáspárt 1997-es hatalomra kerülése óta olyan befolyásra tett szert, hogy még a kormányon belül is sokan őt tekintik az igazi miniszterelnök-helyettesnek a posztot ténylegesen betöltő John Prescott helyett. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ilyen az élet most Izraelben, ahol a lakosság felét már beoltották – videó

Ilyen az élet most Izraelben, ahol a lakosság felét már beoltották – videó

UNICEF: Oktatási vészhelyzet van

UNICEF: Oktatási vészhelyzet van

40-50 ezer háztartást érint, hogy a Posta júliustól nem viszi ki a napilapokat

40-50 ezer háztartást érint, hogy a Posta júliustól nem viszi ki a napilapokat