A BBC értesülései szerint bejelentette lemondását a brit kormányfő sajtószóvivője, Alastair Campbell, akinek neve elválaszthatatlanul összekapcsolódott a Kelly-üggyel, a munkáspárti kormány eddigi legsúlyosabb belpolitikai botrányával.

Campbell, aki a Downing Street tájékoztatási igazgatója és e minőségében Tony Blair kormányfő első számú média-frontembere, a londoni rádió szerint csütörtök este közölte Blairrel, hogy távozni akar posztjáról. Az információk szerint Blair ezt elfogadta, de megállapodtak, hogy Campbell megvárja a Kelly-ügy tisztázására időközben elindult jogi vizsgálat eredményét. A rádió szerint elhangzott, hogy Campbell vizsgálat vége előtti távozásával a kormány elismerné felelősségét David Kelly szakértő halálában.
Kelly a védelmi minisztérium tudományos tanácsadója volt az iraki tömegpusztító fegyverek kérdésében, és még májusban háttér-tájékoztatót adott a BBC rádió egyik munkatársának. Nem sokkal ezután a BBC-ben olyan tudósítás hangzott el név nélkül idézett forrásra hivatkozva, amely szerint a miniszterelnöki hivatal az iraki fegyveres beavatkozás támogatottságának növelése végett korábban manipulálta a tömegpusztító fegyverekről szóló hírszerzési értesüléseket. A tudósítás szerzője később Campbellt személyesen is megnevezte, mint a kormányzati beavatkozás fő kezdeményezőjét. Ebből súlyos botrány támadt a kormány és a BBC között; Campbellt parlamenti vizsgálóbizottság elé idézték. Eközben Kelly neve is nyilvánosságra került; a szakértőt szintén beidézték az iraki hírszerzési adatok kormányzati kezelésének módját vizsgáló alsóházi külügyi bizottság meghallgatására. Három nappal később Kelly öngyilkos lett, ami a munkáspárti kormány eddigi legnagyobb belpolitikai válságát idézte elő.
Az MTI pénteki tudósítása szerint azonban a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal cáfolta a Campbell lemondásával kapcsolatos csütörtöki értesülést. A Downing Street közleménye szerint "a BBC csak a vágyait fogalmazta meg" a Campbell távozásáról szóló hírrel. A miniszterelnöki hivatal megismételte azt a vádját, hogy a BBC a hírszerzési adatok manipulálásáról szóló májusi tudósításban alaptalan állításokat közölt.
Campbell távozásával Blair nem csak egy szóvivőt veszítene. A tájékoztatási igazgató - aki korábban a baloldali irányzatú Daily Mirror tömeglap politikai szerkesztője volt - már 1994 óta a jelenlegi miniszterelnök legközelebbi politikai szövetségese, és a Munkáspárt 1997-es hatalomra kerülése óta olyan befolyásra tett szert, hogy még a kormányon belül is sokan őt tekintik az igazi miniszterelnök-helyettesnek a posztot ténylegesen betöltő John Prescott helyett. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Magyar tudósok olyan rendszeren dolgoznak, ami előre szól majd, hol várható köd

Magyar tudósok olyan rendszeren dolgoznak, ami előre szól majd, hol várható köd

Az államfőnél tiltakozott a szakszervezetek szövetsége a rabszolgatörvény ellen

Az államfőnél tiltakozott a szakszervezetek szövetsége a rabszolgatörvény ellen

Trump bevetette a protekcionizmus prófétáját

Trump bevetette a protekcionizmus prófétáját

Brutális akkumulátort és teljesítményt kaphat a Samsung összehajtható okostelefonja

Brutális akkumulátort és teljesítményt kaphat a Samsung összehajtható okostelefonja

Több autó árokba borult és a vonatok is késnek a havazás miatt

Több autó árokba borult és a vonatok is késnek a havazás miatt

Hivatalossá vált az ukrán ortodox egyház elszakadása

Hivatalossá vált az ukrán ortodox egyház elszakadása