Tetszett a cikk?

Halálbüntetést kértek hétfőn az indonéz ügyészek Imam Samudrára, a 2002. október 12-én Bali szigetén végrehajtott merényletek helyszíni koordinátorára.

A Denpasarban zajló perben I Nyoman Dilla ügyész a bíróság előtt kijelentette: bebizonyosodott, hogy Samudra készítette elő a 202 halálos áldozattal járó merényleteket, és pénzt is biztosított a terrorcselekmények végrehajtásához. A 33 éves indonéz informatikust, akit mint iszlám fundamentalista aktivistát Afganisztánban képeztek ki, azzal vádolják, hogy ő választotta ki a merénylet célpontjait. Samudra korábban bevallotta, hogy részt vett az akcióban, de azt az iszlám tanításaira hivatkozva jogosnak nevezte, mivel az szerinte "a nemzeteket elnyomó hitetlenek és szövetségeseik" ellen irányult.
A pokolgépes robbantások áldozatainak túlnyomó többsége nyugati, főleg ausztráliai és német turista volt. A támadást a hatóságok az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz feltehetően kötődő Dzsemáa Iszlámija regionális szélsőséges szervezetnek tulajdonítják. Korábban ugyancsak halálbüntetés kiszabását követelték az ügyészek a merényletek másik vádlottjára, a szintén indonéz Amrozira. A bíróság várhatóan augusztus 7-én hozza meg ítéletét. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bár sokan várták, egyelőre nincs roham a csokért

Bár sokan várták, egyelőre nincs roham a csokért

Lefoglalták a helyszínt június végére a Balaton Soundra

Lefoglalták a helyszínt június végére a Balaton Soundra

Nehezen felejthető cikkben tiszteleg Kubatov Gábor előtt a Nemzeti Sport

Nehezen felejthető cikkben tiszteleg Kubatov Gábor előtt a Nemzeti Sport