Tetszett a cikk?

A vajdasági magyaroktól eltérően egyelőre nem tartanak igényt a kettős állampolgárságra az ugyanott élő szlovák kisebbségi közösség tagjai. A határon túli szlovákokat érintő kérdések pozsonyi kormánybiztosa szerint a kettős állampolgárság intézménye veszélyes és destabilizálhatja Európát.

Anna Tomanová Makanová, a szerbiai szlovákok Nemzetiségi Tanácsának elnöke szerint a szlovák kisebbség tagjai a kettős állampolgárságnál sokkal fontosabbnak tartják azt, hogy mit hoz számukra a határon túli szlovákokról rendelkező törvény, s ennek értelmében hogyan utazhatnak majd Szlovákiába, ha anyaországuk az uniós csatlakozás után a schengeni határon belülre kerül.
A jelentés szerint a szlovák külügyminisztérium az állampolgárságról szóló törvényen nem készül változtatni, ami azt jelenti, hogy a kettős állampolgárság intézménye a jövőben is csak kivételesen, a tartósan Szlovákiában élő személyek esetében alkalmazható.
Claude Baláz, a határon túli szlovákokat érintő kérdések pozsonyi kormánybiztosa a kettős állampolgárság intézményét olyan veszélyes precedensnek tartja, ami Európa destabilizációjához vezetne. Baláz szokatlannak nevezte a vajdasági magyarok kettős állampolgárságot célzó törekvéseit; szerinte az ilyen követeléseket nem szabad teljesíteni.
Míg Szlovákia és Románia esetében e két nemzet ellenkezése hátráltatja a határon túli magyarság érdekeinek szélesebb körű érvényesítését, Szerbia váratlanul ajánlatot tett a vajdasági magyarok jövőbeli utazásait nagyban megkönnyítő kettős állampolgárság bevezetésére. A Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) már aláírásgyűjtést is kezdeményezett az ötlet magyarországi elfogadása érdekében. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
3D-nyomtatással tuningolt 900 lóerős McLaren érkezett

3D-nyomtatással tuningolt 900 lóerős McLaren érkezett

Turisták helyett migránsok érkeznek a Kanári-szigetekre

Turisták helyett migránsok érkeznek a Kanári-szigetekre

Könnyen elbukhat az Európai Bizottság terve a vakcinaútlevelekről - részben Magyarország miatt

Könnyen elbukhat az Európai Bizottság terve a vakcinaútlevelekről - részben Magyarország miatt