Nem marasztalt el egy Los Angeles-i esküdtbíróság egy fiatal fehér rendőrt, aki brutálisan bántalmazott egy évvel ezelőtt egy fekete bőrű kamaszfiút. A tizenkét esküdt közül egy volt fekete bőrű; a városi rendőrséget riadókészültségbe helyezték, mert zavargásoktól tartanak a sokmilliós nagyvárosban.

Hét esküdt bűnösnek tartotta Jeremy Morse rendőrt, öt azonban ártatlannak, így nem tudtak ítéletet hozni Az ügyész azonnal bejelentette: megvizsgálja, hogy lehetséges-e újabb eljárást indítani az ügyben.
A most 25 éves Morse a múlt év júliusában három másik rendőrrel együttműködve őrizetbe vette a 16 éves, fekete bőrű Donovan Jacksont. Intézkedése közben a rendőr nekilódította a fiú fejét a rendőrautónak, és ököllel az arcába vágott. Egy amatőr filmes videóra vette a történteket, s amerikai televíziók számos alkalommal bemutatták a felvételt, amelyen az látható, amint a négy rendőr egy benzinkútnál a szolgálati autóhoz vezeti a megbilincselt fekete bőrű kamaszt, illetve az, ahogy Morse bántalmazza a fiút.
A rendőrség azt hangsúlyozta az eset után rögtön kiadott közleményében, hogy Jackson ellenszegült a rendőri intézkedésnek, és tettlegességre vetemedett a hatósági személyekkel szemben, ezért kellett erélyesen fellépni ellene. Ennek ellenére az inglewoodi (Los Angeles egyik városrésze) rendőrkapitányság, amelynek kötelékében Morse szolgálatot teljesített, rögtön az eset után felfüggesztette szolgálatából a fiatal rendőrt. Morse egy 26 éves kollégája állítólag meghamisította az esetről készült rendőrségi jelentést az ügy eltussolása céljából. Ezzel a váddal ő is bíróság elé került, de őt felmentette az esküdtbíróság.
1992-ben súlyos faji zavargások robbantak ki Los Angelesben és több más amerikai városban is egy hasonló ügy miatt. 1991 márciusában négy fehér rendőr brutálisan összevert egy fekete bőrű autóst, bizonyos Rodney Kinget. 1992 áprilisában a bíróság felmentette mind a négy hatósági személyt. Ennek hatására több napig tartó zavargások voltak néhány amerikai városban - a legsúlyosabbak a hatvanas évek óta. Ötvenöt embert megöltek, s mintegy kétezren megsebesültek az akkori zavargásokban. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fotón az Orbán mögött álló két állítólagos TEK-es

Fotón az Orbán mögött álló két állítólagos TEK-es

Ez lesz az új telefonos divat? Itt a világ első lyukasztott kijelzős mobilja

Ez lesz az új telefonos divat? Itt a világ első lyukasztott kijelzős mobilja

"Orbán áll ott, mint egy faszent"

"Orbán áll ott, mint egy faszent"

Szabó Tünde: Újabb stadionok kellenek

Szabó Tünde: Újabb stadionok kellenek

"Allah akbar"-t kiáltott a strasbourgi lövöldöző

"Allah akbar"-t kiáltott a strasbourgi lövöldöző

Ennyi volt: eltűnt az Apple alkalmazásboltjából minden idők egyik legjobb iPhone-os játéka

Ennyi volt: eltűnt az Apple alkalmazásboltjából minden idők egyik legjobb iPhone-os játéka