Tetszett a cikk?

Nem marasztalt el egy Los Angeles-i esküdtbíróság egy fiatal fehér rendőrt, aki brutálisan bántalmazott egy évvel ezelőtt egy fekete bőrű kamaszfiút. A tizenkét esküdt közül egy volt fekete bőrű; a városi rendőrséget riadókészültségbe helyezték, mert zavargásoktól tartanak a sokmilliós nagyvárosban.

Hét esküdt bűnösnek tartotta Jeremy Morse rendőrt, öt azonban ártatlannak, így nem tudtak ítéletet hozni Az ügyész azonnal bejelentette: megvizsgálja, hogy lehetséges-e újabb eljárást indítani az ügyben.
A most 25 éves Morse a múlt év júliusában három másik rendőrrel együttműködve őrizetbe vette a 16 éves, fekete bőrű Donovan Jacksont. Intézkedése közben a rendőr nekilódította a fiú fejét a rendőrautónak, és ököllel az arcába vágott. Egy amatőr filmes videóra vette a történteket, s amerikai televíziók számos alkalommal bemutatták a felvételt, amelyen az látható, amint a négy rendőr egy benzinkútnál a szolgálati autóhoz vezeti a megbilincselt fekete bőrű kamaszt, illetve az, ahogy Morse bántalmazza a fiút.
A rendőrség azt hangsúlyozta az eset után rögtön kiadott közleményében, hogy Jackson ellenszegült a rendőri intézkedésnek, és tettlegességre vetemedett a hatósági személyekkel szemben, ezért kellett erélyesen fellépni ellene. Ennek ellenére az inglewoodi (Los Angeles egyik városrésze) rendőrkapitányság, amelynek kötelékében Morse szolgálatot teljesített, rögtön az eset után felfüggesztette szolgálatából a fiatal rendőrt. Morse egy 26 éves kollégája állítólag meghamisította az esetről készült rendőrségi jelentést az ügy eltussolása céljából. Ezzel a váddal ő is bíróság elé került, de őt felmentette az esküdtbíróság.
1992-ben súlyos faji zavargások robbantak ki Los Angelesben és több más amerikai városban is egy hasonló ügy miatt. 1991 márciusában négy fehér rendőr brutálisan összevert egy fekete bőrű autóst, bizonyos Rodney Kinget. 1992 áprilisában a bíróság felmentette mind a négy hatósági személyt. Ennek hatására több napig tartó zavargások voltak néhány amerikai városban - a legsúlyosabbak a hatvanas évek óta. Ötvenöt embert megöltek, s mintegy kétezren megsebesültek az akkori zavargásokban. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Washington Post: Jó ítélet született a Floyd-perben

Washington Post: Jó ítélet született a Floyd-perben

A szociális jogok fokozott védelmét érné el az ET

A szociális jogok fokozott védelmét érné el az ET

A WHO és az EMA május 10-től vizsgálja a Szputnyik V gyártását

A WHO és az EMA május 10-től vizsgálja a Szputnyik V gyártását