Tetszett a cikk?

Hun Sen kambodzsai miniszterelnök továbbra is a kormány élén kíván maradni, annak ellenére, hogy jobboldali ellenzéke és a mostanáig vele koalícióban kormányzó monarchisták összefogtak ellene, s távozását követelik. A kormányfő pártja, a Kambodzsai Néppárt (CPP) győztesen került ki a vasárnapi választásokból, de nem szerezte meg az újjáalakuló törvényhozásban az egyedüli kormányzáshoz szükséges kétharmados többséget.

A CPP saját számításai szerint a 123 mandátumból 73-at szerzett meg, kilenccel kevesebbet, mint amennyi az áhított többséghez kellett volna. A jobboldali Sam Rainsy Párt (SRP) 24, a monarchista FUNCINPEC (Egyesült Nemzeti Front egy Független, Semleges, Békés és Kooperatív Kambodzsáért) pedig 26 parlamenti helyhez jutott a CPP adatai szerint. A hivatalos választási eredményt várhatóan augusztus 8-án teszik közzé. Az SRP és a FUNCINPEC azonban leszögezte: nem hajlandó a néppárttal koalícióra lépni mindaddig, amíg Hun Sen a CPP miniszterelnök-jelöltje.
A exkommunista vezető, aki egykor a vörös khmerek katonája is volt, a vasárnap megrendezett választások utáni, belpolitikai válsággal fenyegető helyzetről és személyes terveiről kijelentette: a nép őt választotta meg kormányfőnek, tehát az is marad. Egyben óvá intette az ellene felsorakozott politikai mozgalmakat attól, hogy tömegdemonstrációkat szervezzenek megbuktatására. Mint mondta, ebben az esetben attól sem retten vissza, hogy erőszakot alkalmazzon. "Jogomban áll, hogy az alkotmány védelmében erőt vessek be" - hangsúlyozta.
A legutóbbi, 1998-as választások után négy hónapon át folyt a pártok közötti alkudozás, míg létrejött a kormány, közben pedig véres tüntetések zajlottak az indokínai ország fővárosában. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elmaradt a csengeri „örökösnő” tárgyalása, Kósa Lajos állítja, hogy nem fogadott el tőle pénzt

Elmaradt a csengeri „örökösnő” tárgyalása, Kósa Lajos állítja, hogy nem fogadott el tőle pénzt

Tüntetők foglaltak el egy kormányzati épületet Örményországban

Tüntetők foglaltak el egy kormányzati épületet Örményországban

Az autók, gyalogosok közé dőlt egy fa Csömörön, miután egy teherautó eltalálta – videó

Az autók, gyalogosok közé dőlt egy fa Csömörön, miután egy teherautó eltalálta – videó