Tetszett a cikk?

Sikerült szárnyakon, emberi és gépi segítség nélkül a világon elsőként átrepülnie a Nagy-Britanniát és Franciaországot elválasztó La Manche-csatorna egy 35 kilométer széles szakaszát csütörtök kora reggel az osztrák Felix Baumgartnernek.

A 34 éves autószerelő 9 ezer méter magasból, egy repülőgépből ugrott ki az angliai Dover fölött, majd szénszálas szárnyai segítségével esés, illetve ereszkedés közben tette meg a távot a francia partokig. Óránkénti több mint 200 kilométeres sebességre gyorsult fel, majd a Calais-től nyugatra lévő Cap Blanc-Nez fölött ezer méteres magasságban kinyitotta ejtőernyőjét, és sikeresen földet ért.
Baumgartner ezzel az első ember lett, aki külső és gépi támogatás nélkül repülte át a La Manche-csatornát. Körülbelül hat méter fesztávolságú, szénszálas szárnyakat használt az ugrásnál, ezeket hőálló és a légellenálláshoz igazodó ruhájára erősítette. Ezeken kívül csak egy oxigénpalackot vitt magával, mert az ugrás elején még ritka és hideg volt a levegő. A nagy magasságban mínusz 68 fokos hőmérséklettel és akár 360 kilométer/órás sebességgel kellett számolnia.
Feladatát nehezítette a köd, amely miatt csak 2000 métertől kezdte el látni végcélját, s a földre érkezéskor szárnyai súlyosan megsérültek. Az ugráshoz használt szárnyakat a müncheni egyetemen tervezték, és Baumgartner az Egyesült Államokban, Utahban tesztelte őket, a sivatag fölött végrehajtott ugrásokkal. Ugyancsak a csatornarepülésre készülve egy száguldó Porsche tetején utazott hosszasan, a tetőhöz kötözve; összesen három évet edzett a csütörtöki ugrásért.
A BBC televízió helyszínen tartózkodó tudósítója bizarrnak nevezte a látványt, ahogy a felkelő nap hátterében a szárnyas ember a föld felé ereszkedett. Idézte Baumgartnert, aki az ugrás előtt megmondta: a kísérlet csak akkor sikerülhet, ha elkapja és mindvégig megfelelően ki is tudja használni a megfelelő légáramlatokat. Repülése után Baumgartner brit tévéadóknak elmondta: legnagyobb élménye a szabadság érzése volt, amikor kilépett a repülőgép ajtaján. Elárulta azt is, hogy már készül a következő ugrásra, amely "csodálatos lesz, de egyelőre hétpecsétes titok".
Az osztrák férfinak nem ez volt az első nagy ugrása. 1999-ben - szintén rekordot beállítva - leugrott a világ legmagasabb épületének számító Kuala Lumpur-i Petronas-torony tetejéről, 452 méter magasságból. Rio de Janeiróban az óriási Szabadság-szobor jobb kezéről vetette magát a mélybe, ejtőernyőt használva. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Van 20 871 magyar, akinek a nevét elvitte a NASA a Marsra

Van 20 871 magyar, akinek a nevét elvitte a NASA a Marsra

Újra kocka alakú számítógépet készít az Apple?

Újra kocka alakú számítógépet készít az Apple?

Újra lehet darálni a Jóbarátokat, visszatér egy itthon is elérhető streaming-szolgáltatóra

Újra lehet darálni a Jóbarátokat, visszatér egy itthon is elérhető streaming-szolgáltatóra