Sikerült szárnyakon, emberi és gépi segítség nélkül a világon elsőként átrepülnie a Nagy-Britanniát és Franciaországot elválasztó La Manche-csatorna egy 35 kilométer széles szakaszát csütörtök kora reggel az osztrák Felix Baumgartnernek.

A 34 éves autószerelő 9 ezer méter magasból, egy repülőgépből ugrott ki az angliai Dover fölött, majd szénszálas szárnyai segítségével esés, illetve ereszkedés közben tette meg a távot a francia partokig. Óránkénti több mint 200 kilométeres sebességre gyorsult fel, majd a Calais-től nyugatra lévő Cap Blanc-Nez fölött ezer méteres magasságban kinyitotta ejtőernyőjét, és sikeresen földet ért.
Baumgartner ezzel az első ember lett, aki külső és gépi támogatás nélkül repülte át a La Manche-csatornát. Körülbelül hat méter fesztávolságú, szénszálas szárnyakat használt az ugrásnál, ezeket hőálló és a légellenálláshoz igazodó ruhájára erősítette. Ezeken kívül csak egy oxigénpalackot vitt magával, mert az ugrás elején még ritka és hideg volt a levegő. A nagy magasságban mínusz 68 fokos hőmérséklettel és akár 360 kilométer/órás sebességgel kellett számolnia.
Feladatát nehezítette a köd, amely miatt csak 2000 métertől kezdte el látni végcélját, s a földre érkezéskor szárnyai súlyosan megsérültek. Az ugráshoz használt szárnyakat a müncheni egyetemen tervezték, és Baumgartner az Egyesült Államokban, Utahban tesztelte őket, a sivatag fölött végrehajtott ugrásokkal. Ugyancsak a csatornarepülésre készülve egy száguldó Porsche tetején utazott hosszasan, a tetőhöz kötözve; összesen három évet edzett a csütörtöki ugrásért.
A BBC televízió helyszínen tartózkodó tudósítója bizarrnak nevezte a látványt, ahogy a felkelő nap hátterében a szárnyas ember a föld felé ereszkedett. Idézte Baumgartnert, aki az ugrás előtt megmondta: a kísérlet csak akkor sikerülhet, ha elkapja és mindvégig megfelelően ki is tudja használni a megfelelő légáramlatokat. Repülése után Baumgartner brit tévéadóknak elmondta: legnagyobb élménye a szabadság érzése volt, amikor kilépett a repülőgép ajtaján. Elárulta azt is, hogy már készül a következő ugrásra, amely "csodálatos lesz, de egyelőre hétpecsétes titok".
Az osztrák férfinak nem ez volt az első nagy ugrása. 1999-ben - szintén rekordot beállítva - leugrott a világ legmagasabb épületének számító Kuala Lumpur-i Petronas-torony tetejéről, 452 méter magasságból. Rio de Janeiróban az óriási Szabadság-szobor jobb kezéről vetette magát a mélybe, ejtőernyőt használva. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hadházy: Ez már nem egy korrekt rendszer, de az lesz, tudjuk, mit kell tennünk

Hadházy: Ez már nem egy korrekt rendszer, de az lesz, tudjuk, mit kell tennünk

Kósa Lajos mindeközben parfümöket szimatolgat Bécsben

Kósa Lajos mindeközben parfümöket szimatolgat Bécsben

Csúzlival lőhették be vasárnap éjjel az MTVA székházának egyik ablakát

Csúzlival lőhették be vasárnap éjjel az MTVA székházának egyik ablakát

Csaltak a földárveréseken, vádat emeltek ellenük

Csaltak a földárveréseken, vádat emeltek ellenük

Pintér szerint nem voltak túlzóan erőszakosak a rendőrök a tüntetőkkel szemben

Pintér szerint nem voltak túlzóan erőszakosak a rendőrök a tüntetőkkel szemben

Az MLSZ zártkapus mérkőzésre, és 1 millió forintos büntetésre ítélte az Újpestet

Az MLSZ zártkapus mérkőzésre, és 1 millió forintos büntetésre ítélte az Újpestet