Tetszett a cikk?

Hivatalosan is kérte Lima Japántól Alberto Fujimori volt perui elnök kiadatását, aki ellen az Interpol nemzetközi elfogatóparancsot adott ki emberrablásban és tömegmészárlásban való feltételezett szerepe miatt. A japán származású Fujimori csaknem tíz év perui elnökség után távozott a szigetországba, miután 2000 novemberében a limai törvényhozás gyakorlatilag eltávolította tisztségéből.

Fujimori még 2000-ben megkapta a japán állampolgárságot kivándorolt szülei után, ami aligha teszi lehetővé kiadatását. A perui igazságszolgáltatás hitszegés és sikkasztás mellett azzal vádolja Fujimorit, aki 1990 és 2000 között töltötte be a latin-amerikai ország legfőbb közjogi méltóságának tisztét, hogy 1991-92-ben, a terrorizmusellenes hadjárat csúcspontján az ő tudtával és belegyezésével indítottak hajtóvadászatot a Fényes Ösvény elnevezésű maoista szervezet tagjai ellen. A kormányellenes lázadókat egy félkatonai szervezet tagjai elrabolták, majd két tömegmészárlás során végeztek velük. A halálbrigádok akcióinak a limai La Cantuta egyetem diákjai közül is többen áldozatul estek. Fujimori tagadja, hogy tudott volna a készülő megtorlásról.
Peru tokiói nagykövete csütörtökön adta át a japán külügyminiszternek a csaknem 700 oldalas kiadatási kérelmet. Ezzel egy időben Limában az emberi jogi szervezetek és a halálbrigádok áldozatainak hozzátartozói a japán nagykövetségnek a szigetország kormányfőjének címzett levelet nyújtottak át, amelyben több mint húszezer aláíró követeli Fujimori exelnök kiadatását. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ez az utóbbi idők legmenőbb számítógépe, a repülésrajongók imádni fogják

Ez az utóbbi idők legmenőbb számítógépe, a repülésrajongók imádni fogják

Októberig nem lehet tüntetni, de bulizni igen? Ingyen parkolunk? Összeszedtük, mi jöhet a veszélyhelyzet kitolásával

Októberig nem lehet tüntetni, de bulizni igen? Ingyen parkolunk? Összeszedtük, mi jöhet a veszélyhelyzet kitolásával

Figyelje az iPhone-ját, napokon belül új funkciókat kapcsolhat be

Figyelje az iPhone-ját, napokon belül új funkciókat kapcsolhat be