Tetszett a cikk?

A volt katonai junta vezető képviselőinek kiadatása ellen foglalt állást szerdán Néstor Kirchner argentin elnök, aki korábban feloldotta a vezetők védelmét szolgáló kiadatási tilalmat.

"Itthon kell felelősségre vonni az elnyomókat" - mondta Buenos Aires-i nyilatkozatában, amelyet a francia AFP hírügynökség idézett. Az államfő úgy vélekedett, hogy alkotmányellenesek az 1986-ban és 1987-ben keletkezett, a diktatúra bűneiben részes tisztségviselőknek büntetlenséget garantáló amnesztiatörvények, és síkraszállt ezek eltörléséért.
Spanyolország és Franciaország kérte az argentin katonai diktatúra (1976-1983) több mint negyven vezető képviselőjének kiadását. Kirchner július 25-én feloldotta a 2001-ben elrendelt kiadatási tilalmat, így elvben lehetővé vált a kérések teljesítése.
Emberi jogi szervezetek adatai szerint harmincezer embert öltek meg az argentin katonai junta pribékjei. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
32 törvényt nyomnak át a parlamenten a jövő héten

32 törvényt nyomnak át a parlamenten a jövő héten

Elszántság és kreativitás

Elszántság és kreativitás

Magyar hardverrel és szoftverrel készíti majd a fotókat az üstökösvadász űrszonda

Magyar hardverrel és szoftverrel készíti majd a fotókat az üstökösvadász űrszonda