Tetszett a cikk?

Tomás Klvana, aki mindössze 143 napig volt az új cseh államfő, Václav Klaus szolgálatában, szerdán este bejelentette: benyújtotta lemondását, s augusztus végén megválik a szóvivői tisztségtől. Bár Klvana hangsúlyozta, "jóban válnak el" az elnökkel, a prágai sajtó szerint nem felhőtlen a távozása.

Jóban válunk el. Az államfő nem ellenzi távozásomat. Előre tudta, hogy diplomáciai szolgálatra készülök, s most jó alkalom nyílt van a váltásra - mondta Klvana a televízióban. Hasonlóan jellemezte a szóvivő távozását Petr Hájek, az elnöki iroda sajtóosztályának igazgatója is.
"A békés nyilatkozatok ellenére Klvana és Klaus kapcsolata az utóbbi hetekben nem volt éppen harmonikus. Július közepén Klaus például a párizsi Le Figaro tudósítója előtt támadt rá szóvivőjére, s fenyegette meg azonnali menesztéssel, mert az nem közölte vele előre a francia újságíró által összeállított kérdéseket" - írja a konzervatív Lidové Noviny.
Václav Klaus és a cseh médiák között az utóbbi két hónapban több éles konfliktus is keletkezett. Június közepén Klaus a közszolgálati televízióval keveredett vitába, mert az államfő külön műsorban szerette volna értékelni az európai uniós népszavazást, amit a televízió vezetése elutasított. Néhány hete pedig az államfő és a közszolgálati Cseh Távirati Iroda között keletkezett feszültség. Klausnak kifogásai voltak az államfői hivatal tevékenységével foglalkozó CTK-tudósító munkájával kapcsolatban, s szerette volna elérni, hogy az illetőt leváltsák. A CTK ezt elutasította, s a sajtó részéről Klaus és hivatala éles bírálatokat kapott. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újra lehet darálni a Jóbarátokat, visszatér egy itthon is elérhető streaming-szolgáltatóra

Újra lehet darálni a Jóbarátokat, visszatér egy itthon is elérhető streaming-szolgáltatóra

Dolly Parton dalra fakadt attól, hogy beoltják

Dolly Parton dalra fakadt attól, hogy beoltják

Marabu Féknyúz: Írja alá, doki!

Marabu Féknyúz: Írja alá, doki!