A brit parlament külügyi bizottságának jelentése szerint közel két évvel a terrorizmus elleni nemzetközi művelet kezdete után még mindig nem azt mondani, hogy csökkent volna a terrorfenyegetés az al-Kaida szervezet részéről. Ezzel párhuzamosan az Egyesült Államok figyelmeztette Olaszországot, hogy információik szerint az al-Kaida gépeltérítésre készül a térségben.

Két évvel a terrorizmus ellen 2001 szeptemberében indított nemzetközi művelet kezdete után még mindig nem lehet levonni azt a következtetést, hogy csökkent volna a terrorfenyegetés az al-Kaida szervezet részéről - vélik brit parlamenti képviselők csütörtökön kiadott jelentésükben. Az alsóház külügyi bizottságában készített dokumentum szerint arra utaló jelek is vannak, hogy az Irak elleni hadművelet nem kedvezett a terrorizmus elleni harcnak. A terrorszervezetek Irak melletti kiállása ugyanis megtéveszthet és merényletekre késztethet olyanokat is, akik eddig nem vettek részt effajta cselekményekben.
A jelentés szerint a szaúdi származású milliomos, Oszama bin Laden feltételezett vezetése alatt álló al-Kaida még ma is jelentős veszélyforrás a brit lakosságra, mert még mindig sok harcossal rendelkezik, és megvannak a finanszírozási forrásai is. A bizottság azt is megállapította, hogy az iraki hadművelet előtt szerencsésebb lett volna dönteni egy újabb ENSZ biztonsági tanácsi határozatról. Már előre valószínűsíthető volt a jelentés szerint az is, hogy Szaddám Huszein elnök rezsimjének elűzése után Irakban összeomlik a törvény és a rend. Sajnálatosnak nevezi a jelentés, hogy e rendet nem sikerült kellően gyorsan helyreállítani.
A jelentés az iraki hadművelet nyomán tapasztalt európai uniós nézeteltérésekkel kapcsolatban úgy véli, hogy az nehezítheti a közös európai külpolitika sikerét. Megszenvedték a beavatkozást a NATO-n belül együttműködő országok kapcsolatai is - állítják a képviselők. A BBC televízió értékelése szerint a jelentés várhatóan újabb nyomást gyakorol a brit kormányra, amelyet már így is bírálnak az iraki beavatkozásban való részvétele miatt. A képviselők azt javasolják a kormánynak, hogy tegyen lépéseket, amelyekkel helyreállítja Nagy-Britannia nemzetközi kapcsolatainak kohézióját, és legyen óvatosabb a terror elleni háborúban tett nemzetközi lépései terén.
Mindemellett lapértesülés szerint az Egyesült Államok figyelmeztette Olaszországot, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat olasz útlevéllel utazó tagjai Horvátországban megkísérelhetnek eltéríteni egy repülőgépet, amelyet valamely térségbeli amerikai érdekeltségbe vezetnének. A Corriere della Sera című olasz napilap csütörtöki jelentése szerint az említett figyelmeztetés részét képezte annak a hírszerzési értesüléseket tartalmazó dokumentumnak, amelyet az Egyesült Államok néhány nappal ezelőtt adott át Olaszországnak. A római belügyminisztérium egyelőre nem kívánta kommentálni a Corriere della Sera értesülését. Giuseppe Pisanu olasz belügyminiszter szerdán mindenesetre arról beszélt, hogy nincs különösebb jele annak, hogy olasz érdekeltségekre veszély leselkedne. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az indiai női szerepekről látható kiállítás

Az indiai női szerepekről látható kiállítás

Beszólt Orbán elvbarátainak az európai főbankár

Beszólt Orbán elvbarátainak az európai főbankár

Háfra Noémi a kézilabda álomcsapatban

Háfra Noémi a kézilabda álomcsapatban

Két Vidi-játékos az Európa Liga álomcsapatában

Két Vidi-játékos az Európa Liga álomcsapatában

Nem lesz áramáremelés jövőre Lengyelországban

Nem lesz áramáremelés jövőre Lengyelországban

Videón, ahogy kidobják az MTVA-ból Szélt és Hadházyt

Videón, ahogy kidobják az MTVA-ból Szélt és Hadházyt