Ammán menedéket nyújt Szaddám Huszein megbuktatott iraki elnök két legidősebb lányának és kilenc unokájának az Egyesült Államok és Jordánia előzetes egyeztetése alapján - erősítették meg csütörtök este Washingtonban. A két Huszein-lány - Ragd és Rana - továbbá gyermekeik néhány órával korábban érkeztek Jordániába.

Nabíl as-Saríf jordániai tájékoztatási miniszter az amerikai televíziós állomásoknak adott nyilatkozatában humanitárius indokokkal magyarázta a két legidősebb lány befogadását, hangsúlyozva, hogy a döntésnek nincs köze a politikához. A két nő annak idején két fivérhez, Huszein Kámil Haszánhoz és Szaddám Kámil Haszánhoz ment feleségül. 1995-ben a házaspárok gyermekeikkel Jordániába menekültek, és ott nem titkolt terveket szőttek Szaddám Huszein uralmának megdöntésére. 1996 februárjában sikerült őket hazacsalogatni Irakba, és ott a férjek gyilkosság áldozatai lettek, miután a rezsim hazaárulással vádolta őket. A két asszony - akiket férjeik megölése előtt válásra kényszerítettek - azóta a világtól elzárkózva élt, gyakorlatilag házi őrizetben.
Washingtoni értesülések szerint anyjuknak, Szaddám Huszein első feleségének nyoma veszett, mint ahogy nincs hír a megbuktatott diktátor első házasságából származó harmadik lányról sem, aki állítólag a legközelebb állt apjához. A múlt héten megölt két fiú, Udaj és Kuszaj szintén ebből a házasságból származott. Szaddám Huszein második házasságából egy fiú született, neki szintén nyoma veszett. A megbuktatott rezsim vezetőjének állítólag egy harmadik felesége is volt, de róla sem tudnak semmit.
Richard Armitage külügyminiszter-helyettes nyilatkozatában utalt arra, hogy az amerikai hatóságokat nem érte meglepetésként a két Huszein-lánynak nyújtott jordániai menedék, és reményének adott hangot, hogy Ragdtól és Ranától olyan információkat kaphatnak, amelyek közelebb vihetnek Szaddám Huszein kézre kerítéséhez. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Külföldön is tüntetnek: „Lebontjuk Orbánországot és építünk olyat, ahova érdemes lesz hazajönni?”

Külföldön is tüntetnek: „Lebontjuk Orbánországot és építünk olyat, ahova érdemes lesz hazajönni?”

Hadházy és Szél már két órája az MTVA székházban - addig maradnak, amíg be nem olvassák a petíciót

Hadházy és Szél már két órája az MTVA székházban - addig maradnak, amíg be nem olvassák a petíciót

Gomez duplával mattolta Dárdaiékat

Gomez duplával mattolta Dárdaiékat

Nem lesz áramáremelés jövőre Lengyelországban

Nem lesz áramáremelés jövőre Lengyelországban

Fának hajtott egy autó Nagytarcsa közelében

Fának hajtott egy autó Nagytarcsa közelében

Trump a Twitteren rúgta ki botrányokba keveredett belügyminiszterét

Trump a Twitteren rúgta ki botrányokba keveredett belügyminiszterét