Észak-Koreának az a szándéka, hogy néhány hónapon belül hat, 2010-ig pedig több mint 200 nukleáris fegyvert fejleszt ki - állítja az International Crisis Group (ICG) nevű független elemző csoport pénteken Brüsszelben és Washingtonban egyidejűleg közzétett jelentésében. A jelentés szerint a Koreai-félszigeten egy esetleges háború „katasztrófához” vezetne.

Az IGC elemzése szerint a világ számára jelenleg nincs sürgetőbb biztonsági feladat, mint hogy letérítse Phenjant a nukleáris fegyverek kifejlesztésének útjáról. Ehhez négylépcsős stratégiát ajánl. Az első szakaszban az Egyesült Államoknak a tárgyalásokra szánt hat hónapos időszakra meg nem támadási garanciát kellene adnia, amelyet azonban attól tennének függővé, hogy ezalatt Észak-Korea ellenőrizhetően leállítja-e mindennemű nukleáris tevékenységét.
Ezt követően komoly, de adott időkerethez kötött tárgyalásokat kellene kezdeni, amelyeken az Egyesült Államok különféle biztonsági, politikai és gazdasági ösztönzőket kínálna fel annak fejében, hogy Észak-Korea teljesen, visszafordíthatatlanul és ellenőrizhetően felszámolja atomfegyver-fejlesztési programját.
A harmadik szakaszban, amennyiben a tárgyalások nem hoznának eredményt, fokozatosan büntető intézkedéseket vezetnének be Phenjan ellen, amelyek először az ország keményvaluta-bevételeit érintenék. Végül pedig katonai erő is alkalmazható lenne, de csak akkor, ha minden más intézkedés kudarcot vall, és ha hitelt érdemlő bizonyítékok támasztják alá, hogy Észak-Korea a nukleáris fegyverek felhasználására vagy harmadik feleknek történő átadására készül - áll a jelentésben.
Gareth Evans, az ICG elnöke "rendkívül veszélyesnek" nevezte a kialakult helyzetet, s figyelmeztetett arra, hogy fogy a válság rendezésére rendelkezésre álló idő. A már ismert álláspontok újbóli megismétlésére szorítkozó "tárgyalások" már nem lennének elégségesek, valódi tárgyalásokra van szükség - mondta. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kézilabda-vb: őket kell legyőznie a női válogatottnak a selejtezőben

Kézilabda-vb: őket kell legyőznie a női válogatottnak a selejtezőben

"Azért nem leszek együtt senkivel, mert a társadalom elvárja"

"Azért nem leszek együtt senkivel, mert a társadalom elvárja"

1000 lóerős Cadillac állítja falhoz a BMW M5-öt és az AMG E63-at

1000 lóerős Cadillac állítja falhoz a BMW M5-öt és az AMG E63-at

Kiürült a Kossuth tér, a tüntetők nagy része a köztévéhez vonul

Kiürült a Kossuth tér, a tüntetők nagy része a köztévéhez vonul

A pénz sosem lehet kizárólagos motiváció

A pénz sosem lehet kizárólagos motiváció

Az ellenzék a provokátoroktól tart a mai tüntetésen

Az ellenzék a provokátoroktól tart a mai tüntetésen