Tetszett a cikk?

Észak-Koreának az a szándéka, hogy néhány hónapon belül hat, 2010-ig pedig több mint 200 nukleáris fegyvert fejleszt ki - állítja az International Crisis Group (ICG) nevű független elemző csoport pénteken Brüsszelben és Washingtonban egyidejűleg közzétett jelentésében. A jelentés szerint a Koreai-félszigeten egy esetleges háború „katasztrófához” vezetne.

Az IGC elemzése szerint a világ számára jelenleg nincs sürgetőbb biztonsági feladat, mint hogy letérítse Phenjant a nukleáris fegyverek kifejlesztésének útjáról. Ehhez négylépcsős stratégiát ajánl. Az első szakaszban az Egyesült Államoknak a tárgyalásokra szánt hat hónapos időszakra meg nem támadási garanciát kellene adnia, amelyet azonban attól tennének függővé, hogy ezalatt Észak-Korea ellenőrizhetően leállítja-e mindennemű nukleáris tevékenységét.
Ezt követően komoly, de adott időkerethez kötött tárgyalásokat kellene kezdeni, amelyeken az Egyesült Államok különféle biztonsági, politikai és gazdasági ösztönzőket kínálna fel annak fejében, hogy Észak-Korea teljesen, visszafordíthatatlanul és ellenőrizhetően felszámolja atomfegyver-fejlesztési programját.
A harmadik szakaszban, amennyiben a tárgyalások nem hoznának eredményt, fokozatosan büntető intézkedéseket vezetnének be Phenjan ellen, amelyek először az ország keményvaluta-bevételeit érintenék. Végül pedig katonai erő is alkalmazható lenne, de csak akkor, ha minden más intézkedés kudarcot vall, és ha hitelt érdemlő bizonyítékok támasztják alá, hogy Észak-Korea a nukleáris fegyverek felhasználására vagy harmadik feleknek történő átadására készül - áll a jelentésben.
Gareth Evans, az ICG elnöke "rendkívül veszélyesnek" nevezte a kialakult helyzetet, s figyelmeztetett arra, hogy fogy a válság rendezésére rendelkezésre álló idő. A már ismert álláspontok újbóli megismétlésére szorítkozó "tárgyalások" már nem lennének elégségesek, valódi tárgyalásokra van szükség - mondta. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lady Gaga kutyasétáltatója halálközeli élményről beszél

Lady Gaga kutyasétáltatója halálközeli élményről beszél

Radar360: Kínai vakcinapara és egy videó arról, mi megy a kaszinókban

Radar360: Kínai vakcinapara és egy videó arról, mi megy a kaszinókban

53 millió forinton nyit itthon a 646 lóerős Audi RS e-tron GT villanyautó

53 millió forinton nyit itthon a 646 lóerős Audi RS e-tron GT villanyautó