Tetszett a cikk?

Izrael szerdán 443 palesztint bocsát szabadon a börtöneiben raboskodó hatezerből. A palesztin hatóság kedvezően fogadta a döntést, de csak a fogolyprobléma megoldásának első lépéseként.

Egy hete, Ariel Saron miniszterelnök washingtoni látogatásának küszöbén az izraeli kormány 540 palesztin fogoly elengedését határozta el, de a miniszteri bizottság csak 443-nak a szabadulását hagyta jóvá. A szabadulók listáját az izraeli börtönigazgatás hétfőn közzé teszi honlapján, hogy a legfelsőbb bírósághoz fellebbezhessenek azok, akik netán ellenzik a döntést.
A foglyok szabadon engedésében illetékes izraeli miniszteri bizottság megvitatta Saronnak azt az igényét is, hogy lazítsák a kiengedhetők körét meghatározó kritériumokat. Ez ügyben azonban a testület nem jutott dűlőre. Avi Dihter, a Sin Bét belbiztonsági szolgálat főnöke nem látta alkalmasnak az időt a követelmények lazítására, mert a palesztinok egyelőre nem tettek lépéseket a fegyveres csoportok felszámolására.
Tomi Lapid igazságügyi miniszter rámutatott: Izrael azért bocsát szabadon néhány száz olyan palesztint, akinek nem tapad vér a kezéhez, hogy kimutassa jóakaratát Mahmúd Abbász kormánya iránt. Lapid közvetlenül az ülés előtt azt mondta, hogy a bizottság 447 rab - 189 "biztonsági fogoly", 161 adminisztratív (vádemelés nélküli) őrizetes és 97 köztörvényes bűnöző - szabadon bocsátását vitatja meg.
Lapid úgy vélte, hogy a Hamász és az Iszlám Dzsihád aktivistáinak Izrael általi szabadon bocsátása éppúgy elkerülhetetlen, mint a két szervezetnek a palesztin hatóság általi felszámolása. "Előbb vagy utóbb fel kell számolniuk a Hamászt és a Dzsihádot, nekünk pedig ki kell engednünk (további) foglyokat, hogy erősítsük Abbászt" - mondta az EFE szerint.
Mindamellett a palesztin fegyveres csoportok a június végén hirdetett fegyvernyugvás beszüntetésével fenyegetőznek, ha Izrael nem engedi szabadon mind a hatezer palesztin rabot. A palesztin hatóság kedvezően fogadta a döntést, de csak a fogolyprobléma megoldásának első lépéseként. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy pszichológiai irányzat, ami csupa jó dologról szól

Egy pszichológiai irányzat, ami csupa jó dologról szól

Totális buszháború Hódmezővásárhelyen

Totális buszháború Hódmezővásárhelyen

Kunetz: Tömegnyomor lehet a nyitva tartó üzletekben

Kunetz: Tömegnyomor lehet a nyitva tartó üzletekben