Izrael szerdán 443 palesztint bocsát szabadon a börtöneiben raboskodó hatezerből. A palesztin hatóság kedvezően fogadta a döntést, de csak a fogolyprobléma megoldásának első lépéseként.

Egy hete, Ariel Saron miniszterelnök washingtoni látogatásának küszöbén az izraeli kormány 540 palesztin fogoly elengedését határozta el, de a miniszteri bizottság csak 443-nak a szabadulását hagyta jóvá. A szabadulók listáját az izraeli börtönigazgatás hétfőn közzé teszi honlapján, hogy a legfelsőbb bírósághoz fellebbezhessenek azok, akik netán ellenzik a döntést.
A foglyok szabadon engedésében illetékes izraeli miniszteri bizottság megvitatta Saronnak azt az igényét is, hogy lazítsák a kiengedhetők körét meghatározó kritériumokat. Ez ügyben azonban a testület nem jutott dűlőre. Avi Dihter, a Sin Bét belbiztonsági szolgálat főnöke nem látta alkalmasnak az időt a követelmények lazítására, mert a palesztinok egyelőre nem tettek lépéseket a fegyveres csoportok felszámolására.
Tomi Lapid igazságügyi miniszter rámutatott: Izrael azért bocsát szabadon néhány száz olyan palesztint, akinek nem tapad vér a kezéhez, hogy kimutassa jóakaratát Mahmúd Abbász kormánya iránt. Lapid közvetlenül az ülés előtt azt mondta, hogy a bizottság 447 rab - 189 "biztonsági fogoly", 161 adminisztratív (vádemelés nélküli) őrizetes és 97 köztörvényes bűnöző - szabadon bocsátását vitatja meg.
Lapid úgy vélte, hogy a Hamász és az Iszlám Dzsihád aktivistáinak Izrael általi szabadon bocsátása éppúgy elkerülhetetlen, mint a két szervezetnek a palesztin hatóság általi felszámolása. "Előbb vagy utóbb fel kell számolniuk a Hamászt és a Dzsihádot, nekünk pedig ki kell engednünk (további) foglyokat, hogy erősítsük Abbászt" - mondta az EFE szerint.
Mindamellett a palesztin fegyveres csoportok a június végén hirdetett fegyvernyugvás beszüntetésével fenyegetőznek, ha Izrael nem engedi szabadon mind a hatezer palesztin rabot. A palesztin hatóság kedvezően fogadta a döntést, de csak a fogolyprobléma megoldásának első lépéseként. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Amikor a betlehemet is rohamrendőrök védik

Amikor a betlehemet is rohamrendőrök védik

30-45 méteres mélységben váratlan csodákat rejt a Nagy-korallzátony

30-45 méteres mélységben váratlan csodákat rejt a Nagy-korallzátony

Budapestre is elhozzák a FINA új versenyét

Budapestre is elhozzák a FINA új versenyét

Leopárd ölte meg az erdőben meditáló szerzetest

Leopárd ölte meg az erdőben meditáló szerzetest

Európai kölcsönből bővülhet tovább a ferihegyi repülőtér

Európai kölcsönből bővülhet tovább a ferihegyi repülőtér

Hamarosan újra a jár a villamos a Fiumei úton

Hamarosan újra a jár a villamos a Fiumei úton