Tetszett a cikk?

Hőmérsékleti rekordokkal, városok szmogba burkolózásával, aszállyal és erdőtüzekkel együtt járó hőhullám sújtja az utóbbi napokban Európa nagy részét, elsősorban nyugati és déli övezeteit. A hőség főleg Spanyolországot, Franciaországot, Németországot, Svájcot, Nagy-Britanniát és Portugáliát sújtja.

Hét halálos áldozatot életét követelte a kánikula a spanyolországi Andalúziában, ahol már közel egy hete tart a 40 Celsius fok fölötti forróság. Az áldozatok, jórészt idősebb emberek, kiszáradásba haltak bele. A meteorológusok 40 fokos rekordmeleget jósolnak erre a hétre Németország délnyugati részén és Londonban is, ahol 37,2 fok várható. Nagy-Britanniában 14 éve nem volt olyan meleg a július, mint idén. Az ózonszennyezettség átlépte a küszöbértékeket Párizsban, Ausztria délkeleti részén és több belga városban. A forróság okozta algásodás miatt zöldülnek a tavak Németországban, például Berlin környékén, de Hamburg belső kikötőjében is.
A tartós szárazságnak drámai következményei mutatkoznak a mezőgazdaságban, főleg a közép- és délkelet-európai országokban. Csehországban például a tavalyinál 13,3 százalékkal kisebb gabonatermésre számítanak. Példa nélkül álló aszály sújtja a Balkánt: Szerbiában száz éve, Horvátországban 50 éve nem volt ekkor szárazság, mint az idén. Horvátországban két megyét (Dubrovnik és Lika-Senj térségét) katasztrófa sújtotta területnek nyilvánítottak a mezőgazdasági kultúrákban keletkezett hatalmas, ám egyelőre felbecsülhetetlen károk miatt.
Az erdőtüzek 12 ezer hektár erdőt emésztettek el Spanyolországban, s több ezer hektárnyi erdő vált a lángok martalékává Franciaországban is, amelynek összesen hat európai ország sietett a segítségére a délkeleti országrészben tomboló tüzek elleni harcban. Portugáliában még hétfőn is több mint 3000 tűzoltó küzdött az erdőtüzekkel, amelyek 15 ezer hektár fenyvest pusztítottak el eddig az ország 18 tartománya közül 15-ben, és kilenc emberéletet követeltek néhány nap alatt. José Manuel Barroso miniszterelnök válságülésre hívta össze a kormányt, hogy azon az egész ország katasztrófa sújtotta területté nyilvánításáról döntsenek. Lisszaboni kérésre tűzoltó-repülőgépeket küldött Portugáliába Olaszország és Marokkó, segítséget ígért Németország is, ugyanakkor Spanyolország hazahívta légi mentőalakulatait, mert azokra szükség van odahaza is.
Franciaországban kísérletképpen hidegvízzel locsolnak egy Strasbourgtól délre fekvő atomerőművet, hogy így vegyék elejét a reaktorok esetleges túlhevülésének. Pénteken kezdődött és még néhány napig tart a kísérleti hűtési eljárás, amelynek során a reaktorok napsütötte oldalát nedvesítik folyamatosan. A fessenheimi atomerőmű környékén 48,5 fokos hőség tombol, ami csak két fokkal marad el attól a szinttől, amelynél elővigyázatosságból már kötelező leállítani a reaktorokat. Az EDF villamosművek szóvivője, Anne Laszlo hangsúlyozta az AP-nek, hogy az 50 fokos küszöbérték csak rutinszerű biztonsági előírás, az atomerőművek valójában akár 100-150 fokos hőmérsékletet is kibírnának. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kormányinfó: bezár az összes iskola, óvoda, a legtöbb üzlet és szolgáltatás

Kormányinfó: bezár az összes iskola, óvoda, a legtöbb üzlet és szolgáltatás

53 millió forinton nyit itthon a 646 lóerős Audi RS e-tron GT villanyautó

53 millió forinton nyit itthon a 646 lóerős Audi RS e-tron GT villanyautó

Marco Rossi elmondta, mit gondol Gulácsi Péter véleményéről

Marco Rossi elmondta, mit gondol Gulácsi Péter véleményéről