Legalább tíz halottja és 104 sebesültje van annak a robbantásnak, amelyet öngyilkos terroristák követtek el egy gépkocsiba rejtett robbanószerkezetettel kedden a jakartai Marriott Hotelben, az indonéz főváros üzleti negyedének közepén. Az akció hírek szerint kapcsolatban állhat az Indonéziában iszlám szélsőségesek ellen jelenleg folyó több perrel.

Matori Abdul Jalil indonéz védelmi miniszter szerint a halottak száma tíz felett van, a sérültek száma pedig elérte a 104-et. A rendőrség úgy tudja, hogy a halottak között van egy külföldi állampolgár is. A robbanás megrongálta a szálloda éttermét és az előcsarnok egy részét, a homlokzat betört ablakainak üvegszilánkjai több emeleten szóródtak szét. A földszinten tűz ütött ki és az épület előtt parkoló autókban ugyancsak tetemes kár keletkezett. A rendőrség lezárta a körzetet. A detonáció egy amerikai érdekeltségű intézményt is megrongált. Az egyik sérült házban működik a norvég, a svéd, a finn és a dán nagykövetség is, de ott senki sem sérült meg. A hatóságoknak több száz embert evakuálniuk kellett a 70 százalékos telítettségű luxushotelből. Egy, a helyszínre vezényelt rendőrtiszt szerint összesen három robbanás történt, az egyik a Marriott közelében lévő Mutiara Plaza kereskedelmi központban.
A robbantás egybeesett több iszlám szélsőséges perével. Egyiküket, Abu Bakar Bashir befolyásos muzulmán vallási vezetőt azzal gyanúsítják, hogy ő a számos pokolgépes merényletet követelő, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatot tartott Dzsamáa Iszlámija vezetője. Csütörtökre várható ítélet a 2002. októberi, Bali szigetén elkövetett, több mint 200 halálos áldozatot követelő merénylet vádlottjainak ügyében.
A Marriott Hotel közel van a jakartai diplomatanegyedhez, ahol számos nyugati nagykövetség és konzulátus épülete van, köztük az Egyesült Államoké, de több kormánytag, képviselő és magas rangú katonatiszt is ott lakik. Az amerikai nagykövetség gyakran tartja a luxushotelben fogadásait, ott rendezték a július 4-i amerikai nemzeti ünnep alkalmából adott estélyt is. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mégis kapnak 55 milliárdot az eladósodott kórházak

Mégis kapnak 55 milliárdot az eladósodott kórházak

Tüntetések: a mentők is felkészülnek az estére

Tüntetések: a mentők is felkészülnek az estére

Benkő: Példátlan fejlesztés előtt a honvédség

Benkő: Példátlan fejlesztés előtt a honvédség

Elképesztő légifelvételen vágtat több száz szarvas Baranyában - videó

Elképesztő légifelvételen vágtat több száz szarvas Baranyában - videó

Megkérték a sárga mellényeseket, hogy inkább ne tüntessenek

Megkérték a sárga mellényeseket, hogy inkább ne tüntessenek

Strasbourgi terrortámadás: felfegyverzett rendőrök lepték el a Neudorf városnegyedet – videó

Strasbourgi terrortámadás: felfegyverzett rendőrök lepték el a Neudorf városnegyedet – videó