Tetszett a cikk?

Legalább tíz halottja és 104 sebesültje van annak a robbantásnak, amelyet öngyilkos terroristák követtek el egy gépkocsiba rejtett robbanószerkezetettel kedden a jakartai Marriott Hotelben, az indonéz főváros üzleti negyedének közepén. Az akció hírek szerint kapcsolatban állhat az Indonéziában iszlám szélsőségesek ellen jelenleg folyó több perrel.

Matori Abdul Jalil indonéz védelmi miniszter szerint a halottak száma tíz felett van, a sérültek száma pedig elérte a 104-et. A rendőrség úgy tudja, hogy a halottak között van egy külföldi állampolgár is. A robbanás megrongálta a szálloda éttermét és az előcsarnok egy részét, a homlokzat betört ablakainak üvegszilánkjai több emeleten szóródtak szét. A földszinten tűz ütött ki és az épület előtt parkoló autókban ugyancsak tetemes kár keletkezett. A rendőrség lezárta a körzetet. A detonáció egy amerikai érdekeltségű intézményt is megrongált. Az egyik sérült házban működik a norvég, a svéd, a finn és a dán nagykövetség is, de ott senki sem sérült meg. A hatóságoknak több száz embert evakuálniuk kellett a 70 százalékos telítettségű luxushotelből. Egy, a helyszínre vezényelt rendőrtiszt szerint összesen három robbanás történt, az egyik a Marriott közelében lévő Mutiara Plaza kereskedelmi központban.
A robbantás egybeesett több iszlám szélsőséges perével. Egyiküket, Abu Bakar Bashir befolyásos muzulmán vallási vezetőt azzal gyanúsítják, hogy ő a számos pokolgépes merényletet követelő, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatot tartott Dzsamáa Iszlámija vezetője. Csütörtökre várható ítélet a 2002. októberi, Bali szigetén elkövetett, több mint 200 halálos áldozatot követelő merénylet vádlottjainak ügyében.
A Marriott Hotel közel van a jakartai diplomatanegyedhez, ahol számos nyugati nagykövetség és konzulátus épülete van, köztük az Egyesült Államoké, de több kormánytag, képviselő és magas rangú katonatiszt is ott lakik. Az amerikai nagykövetség gyakran tartja a luxushotelben fogadásait, ott rendezték a július 4-i amerikai nemzeti ünnep alkalmából adott estélyt is. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szijjártó a Fidesz kilépéséről: Manfred Weber szégyellje magát!

Szijjártó a Fidesz kilépéséről: Manfred Weber szégyellje magát!

Titkolni próbálta Meghan Markle, hogy kapott egy fülbevalót a szaúdi trónörököstől

Titkolni próbálta Meghan Markle, hogy kapott egy fülbevalót a szaúdi trónörököstől

Halva született csecsemőknek lett pozitív a koronavírustesztjük Izraelben

Halva született csecsemőknek lett pozitív a koronavírustesztjük Izraelben