Tetszett a cikk?

Súlyos helyzetbe került 18 cseh alpinista a Kamcsatka-félsziget egyik vulkánjának megmászása közben; egyikük súlyosan mesérült, de az időjárás egyelőre nem teszi lehetővé a mentést.

A cseh hegymászók szombaton indultak el, hogy meghódítsák Eurázsia legmagasabb működő vulkánját, a 4750 méter magas Kljucsevszkojt. Hétfőn 4300 méteres magasságban - feltehetően egy kisebb földrengés nyomán - kőomlásba kerültek, s egyikük, Milos Smilovsky súlyos fejsérüléseket szenvedett. A 44 éves ostravai sportember közel harminc métert gurult le egy hegyoldalon. Ekkor a csoport kettévált: heten sebesült társukkal maradtak, aki egyébként a társaság legtapasztaltabb tagja, a Himalájában már több hatezer méternél magasabb csúcsot megmászott. Tízen kedd reggelre lejutottak előző, 2500 méteren lévő táborukba, ahonnan műholdas telefonon értesítették a mentőszolgálatot. Az alpinisták segítségére siető mentőhelikopter a hegy lábánál vesztegel, a sűrű köd miatt nem szállhat fel, s közben a hegymászókkal is megszűnt a kapcsolat.
A Kljucsevszkoj Eurázsia legmagasabb működő vulkánja. Központi krátere alatt 30 kilométeres mélységben gyakorlatilag egymást követik a lokális földrengések. Ennek ellenére évente több, különböző országokból érkező hegymászócsoport indul a veszélyes csúcs meghódítására. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagyot emelkedik a tejtermékek ára

Nagyot emelkedik a tejtermékek ára

Elhunyt Németh János, az Alkotmánybíróság egykori elnöke

Elhunyt Németh János, az Alkotmánybíróság egykori elnöke

Szerdán 4211 új fertőzött volt, csütörtökön már 6278, 152 ember elhunyt

Szerdán 4211 új fertőzött volt, csütörtökön már 6278, 152 ember elhunyt