Tetszett a cikk?

Az Arab Liga "egy legitim nemzeti kormány létrejöttéhez vezető folyamat első lépéseként" üdvözli ugyan az iraki kormányzótanácsot, de nem ismeri el az amerikai felügyelet alatt létrejött testületet. A Liga országai az amerikai kérés ellenére sem küldenek csapatokat Irakba.

A 22 tagú Arab Liga külügyminiszteri bizottsága kedden véget ért kétnapos kairói ülésén úgy döntött, egyelőre üresen hagyják Irak helyét a pánarab szervezetben, megvárják, amíg "az iraki nép által demokratikusan választott kormány jön létre" Bagdadban.
Az Arab Liga követeli Irak szuverenitásának helyreállítását is és azt, hogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia tűzzön ki menetrendet az Irakból való csapatkivonásra. Az AFP jelentése szerint az ülésen levették a napirendről azt az amerikai kérést, hogy arab országok is küldjenek csapatokat Irakba. Az arab országok ezt mindaddig nem teszik meg, amíg egy általuk törvényesnek elismert kormány nem kéri.
"Minden arab erőfeszítés végső célja az, hogy Irak újra független, egységes és szuverén állam legyen, megszabaduljon a megszállástól, és megalakíthassa saját kormányát" - mondta Amr Musza főtitkár, aki szerint az ideiglenes iraki kormányzó tanács nem képviselheti Irakot, feladata csak az, hogy egyengesse az utat egy törvényes, elismerhető kormány megalakulásához. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megkérdezték a Fideszt, miért nem vettünk több Moderna-vakcinát, gyurcsányozás lett a vége

Megkérdezték a Fideszt, miért nem vettünk több Moderna-vakcinát, gyurcsányozás lett a vége

Hatalmas fénycsóva húzott el az égbolton Angliában

Hatalmas fénycsóva húzott el az égbolton Angliában

Bill Gates szerint az androidos telefonok jobbak, mint az iPhone-ok

Bill Gates szerint az androidos telefonok jobbak, mint az iPhone-ok