Iraki tudósok meghallgatása nyomán új bizonyítékok kerültek elő arra vonatkozóan, hogy Szaddám Huszein elűzött diktátor uralmának idején biológiai fegyvereket állítottak elő Irakban - közölte pénteken a brit sajtó kormányforrásokra hivatkozva.

A The Economist című hetilap beszámolója szerint a brit hírszerzés az iraki tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatos ellentmondások miatt szorult belpolitikai helyzetben lévő Tony Blair miniszterelnöknek szeptemberben egy újabb Irak-dosszié összeállításával siet a segítségére. Ez egyebek közt arra utaló új bizonyítékokat tartalmaz, hogy Iraknak volt biológiaifegyver-programja, és ilyen fegyvereket nem is kis mennyiségben állítottak elő. Arra is sikerült újabb bizonyítékokat találni, hogy a tömegpusztító fegyverek gyártását kiterjedt fedőprogramokkal próbálták leplezni Irakban.
A brit külügyminisztérium a Financial Times című napilapnak megerősítette az információkat. Londoni remények szerint az újonnan előkerült adatok elegendőek lesznek arra, hogy alátámasszák a tömegpusztító fegyverekről tavaly nyilvánosan is előterjesztett brit állításokat, amelyek egy része ma még vitathatónak tűnik.
A jelenleg szabadságát töltő Blair hazájában súlyos bírálatokat kapott amiatt, hogy a fegyverekről néhány tény feltehetően eltúlozva került a sajtón keresztül a lakossághoz. A miniszterelnök helyzetét nehezíti, hogy három héttel ezelőtt öngyilkosságot követett el David Kelly, a kormány iraki fegyverekkel foglalkozó egyik tanácsadója, tápot adva ezzel annak a gyanúnak, hogy az említett kommunikációs vádak nem alaptalanok. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ez az úszó-vb legbénább csobbanása

Ez az úszó-vb legbénább csobbanása

Mégsem kémkedtek az Apple-nél? Nem találják a kémchipeket

Mégsem kémkedtek az Apple-nél? Nem találják a kémchipeket

Elbukott a puccs: Theresa May megnyerte pártja bizalmi szavazását

Elbukott a puccs: Theresa May megnyerte pártja bizalmi szavazását

Fokozott ellenőrzést rendeltek el Budapesten

Fokozott ellenőrzést rendeltek el Budapesten

A nők jobban teljesítenek a jegypénztáraknál, mint a férfiak

A nők jobban teljesítenek a jegypénztáraknál, mint a férfiak

30-45 méteres mélységben váratlan csodákat rejt a Nagy-korallzátony

30-45 méteres mélységben váratlan csodákat rejt a Nagy-korallzátony