Tetszett a cikk?

Iraki tudósok meghallgatása nyomán új bizonyítékok kerültek elő arra vonatkozóan, hogy Szaddám Huszein elűzött diktátor uralmának idején biológiai fegyvereket állítottak elő Irakban - közölte pénteken a brit sajtó kormányforrásokra hivatkozva.

A The Economist című hetilap beszámolója szerint a brit hírszerzés az iraki tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatos ellentmondások miatt szorult belpolitikai helyzetben lévő Tony Blair miniszterelnöknek szeptemberben egy újabb Irak-dosszié összeállításával siet a segítségére. Ez egyebek közt arra utaló új bizonyítékokat tartalmaz, hogy Iraknak volt biológiaifegyver-programja, és ilyen fegyvereket nem is kis mennyiségben állítottak elő. Arra is sikerült újabb bizonyítékokat találni, hogy a tömegpusztító fegyverek gyártását kiterjedt fedőprogramokkal próbálták leplezni Irakban.
A brit külügyminisztérium a Financial Times című napilapnak megerősítette az információkat. Londoni remények szerint az újonnan előkerült adatok elegendőek lesznek arra, hogy alátámasszák a tömegpusztító fegyverekről tavaly nyilvánosan is előterjesztett brit állításokat, amelyek egy része ma még vitathatónak tűnik.
A jelenleg szabadságát töltő Blair hazájában súlyos bírálatokat kapott amiatt, hogy a fegyverekről néhány tény feltehetően eltúlozva került a sajtón keresztül a lakossághoz. A miniszterelnök helyzetét nehezíti, hogy három héttel ezelőtt öngyilkosságot követett el David Kelly, a kormány iraki fegyverekkel foglalkozó egyik tanácsadója, tápot adva ezzel annak a gyanúnak, hogy az említett kommunikációs vádak nem alaptalanok. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
SZFE: Vidnyánszkyra hivatkozva mégis lemondott egy nyilvános beszélgetést Stumpf István kormánybiztos

SZFE: Vidnyánszkyra hivatkozva mégis lemondott egy nyilvános beszélgetést Stumpf István kormánybiztos

Letarolta a közútkezelő járművét egy kamion az M1-esen – videó a helyszínről

Letarolta a közútkezelő járművét egy kamion az M1-esen – videó a helyszínről

Már videón is látható, ahogy helikoptert reptet az emberiség a Marson

Már videón is látható, ahogy helikoptert reptet az emberiség a Marson