Egy óra leforgása alatt két palesztin öngyilkos merénylő röpítette magát a levegőbe Izraelben és a Jordán nyugati partvidéken kedden reggel, és ezzel veszélybe sodorta a hetek óta tartó tűzszünetet a térségben. A merényletekre válaszul izraeli kormánykörök jelezték, hogy elhalasztják 76 palesztin fogoly szabadon bocsátását; az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai palesztin terrorcsoport elismerte, hogy emberei hajtották végre mindkét öngyilkos merényletet.

A Jasszer Arafat palesztin elnök Fatah-mozgalma fegyveres szárnyának mondott csoport közölte azt is, hogy mindkét merénylő Náblúszból származik. Ebben a városban egy pénteken végrehajtott izraeli akció során megöltek négy palesztint. Korábban izraeli biztonsági források közölték: a RósHájin-i merényletet Nábluszból származó Fatah-aktivisták követték el. Móse Jaalon izraeli vezérkari főnök szerint azonban ezek az aktivisták a "Fatah renegátjai".
A Jordán nyugati partvidékéhez közel elterülő Rós Hájin város bevásárlóközpontjában egy férfi közép-európai idő szerint nyolc órakor öngyilkos merényletével egy izraelit magával rántott a halálba, tíz további személy - részben súlyos - sérüléseket szenvedett.
Egy órával később egy másik palesztin helyezte működésbe robbanószerkezetét a Jordán nyugati partvidékén fekvő Ariel izraeli telep bejáratánál, amikor izraeli biztonsági erők igazoltatni akarták. Ennél a robbanásnál egy izraeli meghalt, két további megsérült.
Ezek voltak az első célzott öngyilkos merényletek Izrael ellen, amióta palesztin szélsőséges csoportok június 29-én egyoldalú, három hónapos fegyvernyugvást hirdettek meg. A Hamász a múlt héten megtorló akciót helyezett kilátásba Izrael ellen, miután izraeli katonák Náblusz városában agyonlőtték két aktivistájukat.
Válaszul a két palesztin öngyilkos merényletre, izraeli kormánykörök jelezték, hogy elhalasztják 76 palesztin fogoly szabadon bocsátását. Az akciót közép-európai idő szerint 11 órakor kellett volna megkezdeni a közel-keleti útiterv előmozdítását szolgáló gesztusként.
Az Ariel zsidó telep bejáratánál elkövetett merényletet korábban a Hamász radikális palesztin szervezet vállalta magára: egy névtelen telefonáló a szervezet fegyveres szárnya, az Ezzeddin Kasszám Brigádok nevében vállalta az akciót, és közölte a nábluszi illetőségű merénylő nevét is. Ugyanakkor a Hamász és az Iszlám Dzsihád szélsőséges szervezetek korábbi nyilatkozatukban Izraelre hárították a felelősséget a június 29-e óta tartó tűzszünet megsértéséért.
Avi Pazner izraeli kormányszóvivő a palesztin vezetést tette felelőssé a történtekért. A szóvivő szerint a terrorcselekmények a Palesztin Hatóság tehetetlenségét bizonyítják, és arról tanúskodnak, hogy a palesztin vezetés nem számolta fel a terrorszervezeteket. A rendőrség megállapította, hogy nincs közvetlen kapcsolat a két robbantás között, és megerősítette: mindkét merénylő a Jordán nyugati partján fekvő Nábluszból származik. "Nem ugyanaz a szervezet" áll a robbantások mögött. "Véletlenül következtek be többé-kevésbé egy időben" - jelentette ki sajtóértekezletén Harel Knafo, a nábluszi körzet (izraeli) rendőrfőnöke. A biztonsági erők mégis vizsgálják az összehangoltság lehetőségét, mert a merényletekben hasonló összetételű robbanószert használtak.
Azonnal elítélte a merényleteket a palesztin vezetés, határozottan visszautasítva a tevékenységével kapcsolatos izraeli vádakat. Jászír Abed Rabbo, a palesztin kormányzati ügyek minisztere szerint Ariel Saron izraeli miniszterelnök a provokáció legkülönbözőbb módszereihez folyamodik. Mohamed Dahlán palesztin belbiztonsági miniszter azt hangoztatta, hogy az effajta merényletek sértik a palesztin nép érdekeit, és ismételten hitet tett amellett, hogy nem engedi a tűzszünet megsértését. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Eltűnt pilisvörösvári kisfiúkat keres a rendőrség

Eltűnt pilisvörösvári kisfiúkat keres a rendőrség

Szabadidő, eltartók és eltartottak a szép új világban

Szabadidő, eltartók és eltartottak a szép új világban

Három kávézót is nyit a Starbucks, ebből az egyiket vidéken

Három kávézót is nyit a Starbucks, ebből az egyiket vidéken

Az összes iPhone-t betiltatnák Kínában

Az összes iPhone-t betiltatnák Kínában

Orbánék az európai gázbizniszben is feltűntek

Orbánék az európai gázbizniszben is feltűntek

Busz és kisbusz ütközött, többen megsérültek

Busz és kisbusz ütközött, többen megsérültek