A washingtoni pénzügyminisztérium az elmúlt napokban számos tiltakozót, a háború előtti hónapokban Bagdadban és más iraki városokban a bombázások ellen létesített "emberi pajzs" amerikai részvevőit értesítette arról, hogy tízezer dolláros pénzbüntetés vár rájuk - közölte a CBS televízió. Az indok az volt, hogy megsértették az érvényben lévő szankciókat, amelyek tiltották az Irakba utazásokat és általában mindenfajta kapcsolatot Szaddám Huszein elnök rezsimjével.

Amennyiben nem fizetnek, akár tíz évig terjedő börtönbüntetés várhat rájuk - fogalmazott a pénzügyminisztérium szóvivője, azonnal hozzátéve, hogy az intézkedést "abszolút nem politikai okok indokolták". A minisztérium egy másik képviselője ugyanakkor utalt arra, hogy az érintetteknek jogukban áll fellebbezést benyújtani a kilátásba helyezett büntetés ellen. Washingtoni megfigyelők viszont azon a véleményen vannak, hogy az intézkedés felerősítheti a háború ellen tiltakozók hangját. Az Irak elleni háború megindításakor teljes mértékben figyelmen kívül hagyta őket, a washingtoni pénzügyminisztérium mégiscsak felfigyelt a katonai beavatkozás ellen tiltakozókra.
A CBS által megszólaltatott több tiltakozó - akik annak idején a több más országból érkezett tüntetőkkel együtt alkottak "élő láncot" Irakban - kijelentette, hogy esze ágában sincs fizetni. "Egyetlen pennyvel sem vagyok hajlandó hozzájárulni az amerikai fegyverkezéshez, amelynek üteme tudomásom szerint jócskán meghaladja bármelyik más ország fegyverkezésének ütemét" - egy 62 éves hölgy így fogalmazott. Az egyik legtekintélyesebb amerikai háborúellenes csoport országos igazgatója kiemelte: az egyetlen jó dolog mindebben az, hogy az amerikai média ismét foglalkozni fog velük. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egy korszak vége: az utolsó csipogókat is lekapcsolják Japánban

Egy korszak vége: az utolsó csipogókat is lekapcsolják Japánban

Elkezdődött a lehűlés: havas eső, hó is eshet

Elkezdődött a lehűlés: havas eső, hó is eshet

Olyan utcákat rajzol az Nvidia új programja, hogy azt hiszi, a valóságot látja – videó

Olyan utcákat rajzol az Nvidia új programja, hogy azt hiszi, a valóságot látja – videó

Lezuhant egy fiatal nő a budai rakpartról

Lezuhant egy fiatal nő a budai rakpartról

A Konyhafőnök egyik séfje lett egy Veszprém megyei falu polgármestere

A Konyhafőnök egyik séfje lett egy Veszprém megyei falu polgármestere

Oroszország már a világ második legnagyobb fegyvergyártója

Oroszország már a világ második legnagyobb fegyvergyártója