Tetszett a cikk?

A washingtoni pénzügyminisztérium az elmúlt napokban számos tiltakozót, a háború előtti hónapokban Bagdadban és más iraki városokban a bombázások ellen létesített "emberi pajzs" amerikai részvevőit értesítette arról, hogy tízezer dolláros pénzbüntetés vár rájuk - közölte a CBS televízió. Az indok az volt, hogy megsértették az érvényben lévő szankciókat, amelyek tiltották az Irakba utazásokat és általában mindenfajta kapcsolatot Szaddám Huszein elnök rezsimjével.

Amennyiben nem fizetnek, akár tíz évig terjedő börtönbüntetés várhat rájuk - fogalmazott a pénzügyminisztérium szóvivője, azonnal hozzátéve, hogy az intézkedést "abszolút nem politikai okok indokolták". A minisztérium egy másik képviselője ugyanakkor utalt arra, hogy az érintetteknek jogukban áll fellebbezést benyújtani a kilátásba helyezett büntetés ellen. Washingtoni megfigyelők viszont azon a véleményen vannak, hogy az intézkedés felerősítheti a háború ellen tiltakozók hangját. Az Irak elleni háború megindításakor teljes mértékben figyelmen kívül hagyta őket, a washingtoni pénzügyminisztérium mégiscsak felfigyelt a katonai beavatkozás ellen tiltakozókra.
A CBS által megszólaltatott több tiltakozó - akik annak idején a több más országból érkezett tüntetőkkel együtt alkottak "élő láncot" Irakban - kijelentette, hogy esze ágában sincs fizetni. "Egyetlen pennyvel sem vagyok hajlandó hozzájárulni az amerikai fegyverkezéshez, amelynek üteme tudomásom szerint jócskán meghaladja bármelyik más ország fegyverkezésének ütemét" - egy 62 éves hölgy így fogalmazott. Az egyik legtekintélyesebb amerikai háborúellenes csoport országos igazgatója kiemelte: az egyetlen jó dolog mindebben az, hogy az amerikai média ismét foglalkozni fog velük. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újra sztrájk kezdődik Makón, most határozatlan időre szüntetik be a munkát

Újra sztrájk kezdődik Makón, most határozatlan időre szüntetik be a munkát

Itt vannak az első részletek Harry herceg és Meghan Markle interjújából

Itt vannak az első részletek Harry herceg és Meghan Markle interjújából

Olivia Colman elképesztően tud örülni mások sikerének – és a saját vereségének

Olivia Colman elképesztően tud örülni mások sikerének – és a saját vereségének