A kormányerők és a Model lázadócsoport fegyveresei Taylor távozása után újabb összecsapásokat vívtak Buchanan kikötőváros és a monroviai repülőtér közötti utakon - adta hírül a BBC. A hétfői hatalomátadás után Libéria fővárosában ugyanakkor érezhetően javult a hangulat.

Mindkét fél kölcsönösen a másikat vádolta a mostanáig nem hivatalos fegyverszünet megsértésével. A lázadók kedden délután 50 kilométerre tartózkodtak a főváros, Monrovia nemzetközi repülőterétől. A térségben a MISNA katolikus hírügynökség értesülése szerint több száz ember vándorol, akik Taylor elnök lemondása után hétfőn Buchananbe menekültek.
"Sokan örülnek annak, hogy Taylor elkotródott" - mondta Kris Torgeson, az Orvosok Határok Nélkül szervezet egyik munkatársnője. "Az emberek most szabadabban mozoghatnak a városban" - tette hozzá, jóllehet szórványos lövöldözéseket még hallani lehet Monroviában.
Az új elnök első hivatalában töltött napján ismételten felszólította a lázadókat, hogy tegyék le a fegyvert, miközben a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECOWAS) védnöksége alatt folytatódtak a béketárgyalások Ghánában. Az ECOWAS terve szerint októberben egy semleges, átmeneti kormány venné át a hatalmat, félreállítva a most beiktatott Blah elnököt, aki a CNN hírtelevízióban nyilatkozva George Bush amerikai elnök segítségét kérte a feszült helyzetben, és békejobb gyanánt felajánlotta az alelnöki széket a lázadók jelöltjének.
A libériai partok előtt csaknem 2300 tengerészgyalogossal a fedélzetén három amerikai hadihajó horgonyoz látótávolságban. Washingtoni értesülések szerint egyre nagyobb nyomás nehezedik George Bush amerikai elnökre, hogy a Libériában dúló polgárháború mielőbbi beszüntetése érdekében rendelje el a tengerészgyalogosok partraszállását. A Fehér Ház szóvivője korábban kijelentette: az Egyesült Államok azt szeretné, hogy mindenekelőtt az ECOWAS működjön közre a béke helyreállításában, munkáját pedig ENSZ-kéksisakosok segíthetnék. Minden további lépés a libériai helyzet függvénye - fogalmazott a szóvivő.
Charles Taylor volt elnök kedden megérkezett nigériai száműzetésébe, amelyet a tengerparton fekvő Calabarban, Cross River szövetségi állam székhelyén fog tölteni. Olusegun Obasanjo nigériai elnök a háborús bűnökkel vádolt politikusnak tett befogadási ajánlatát azzal indokolta: lehetővé szeretné tenni, hogy 14 év polgárháború után végre béke legyen Libériában.
Az ENSZ által fenntartott, Sierra Leone-i rendkívüli törvényszék kedden emlékeztetett arra, hogy Taylor változatlanul háborús bűnös, akinek felelnie kell gaztetteiért. Freetownban kiadott közleményében a törvényszék Taylor távozását "fontos, de nem elégséges lépésnek" nevezte ahhoz, hogy "Nyugat-Afrikában igazságos és tartós béke alakuljon ki". A háborús és emberiesség elleni bűntettek ügyében illetékes törvényszék június 4-én emelt vádat a leköszönt libériai elnök ellen, mert Sierra Leonéban támogatta a Forradalmi Egységfront (RUF) lázadóit, és beavatkozott a Sierra Leone-i polgárháborúba, amely 1991 és 2002 között 200 ezer ember életét oltotta ki.
Taylor Nigériába érkezésével egyidejűleg a nigériai hadsereg szóvivője bejelentette: újabb - második - nigériai dandár indul csütörtökön Libériába, hogy a nyugat-afrikai békeerők keretében már ott lévő békefenntartókhoz csatlakozzék. Ez a dandár is 776 főből áll, mint az első, amely a libériai fővárostól, Monroviától 50 kilométerre fekvő Robertsfield nemzetközi repülőtéren állomásozik.
A segélyszervezetek már türelmetlenül várják, hogy a felkelők végre visszavonuljanak a monroviai kikötő térségéből, mert csak ezután kezdődhet meg tengeri úton a főváros lakosságának ellátása. Az amerikai Turner parancsnok a Nyugat-afrikai békefenntartó erők (ECOMOG) vezetőivel közösen ígéreteik betartására akarják rászorítani a lázadókat, akik mostanáig folyton azt ismételgették: átengedik a kezükre került területeket, amint Charles Taylor elnök távozik az országból. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Olcsóbb lesz a gázolaj péntektől

Olcsóbb lesz a gázolaj péntektől

Strasbourgi terror: utcán a TEK járművei

Strasbourgi terror: utcán a TEK járművei

Köves Slomó szervezete szerint a Figyelő címlapja nem antiszemita

Köves Slomó szervezete szerint a Figyelő címlapja nem antiszemita

Orbán egykori tanácsadója arról beszél, hogyan kell nekimenni egy ilyen rendszernek

Orbán egykori tanácsadója arról beszél, hogyan kell nekimenni egy ilyen rendszernek

Öt tüntetőt tartóztattak le tegnap éjjel

Öt tüntetőt tartóztattak le tegnap éjjel

Már kapható a 2Rule mez, és nem olcsó

Már kapható a 2Rule mez, és nem olcsó