Tetszett a cikk?

A kormányerők és a Model lázadócsoport fegyveresei Taylor távozása után újabb összecsapásokat vívtak Buchanan kikötőváros és a monroviai repülőtér közötti utakon - adta hírül a BBC. A hétfői hatalomátadás után Libéria fővárosában ugyanakkor érezhetően javult a hangulat.

Mindkét fél kölcsönösen a másikat vádolta a mostanáig nem hivatalos fegyverszünet megsértésével. A lázadók kedden délután 50 kilométerre tartózkodtak a főváros, Monrovia nemzetközi repülőterétől. A térségben a MISNA katolikus hírügynökség értesülése szerint több száz ember vándorol, akik Taylor elnök lemondása után hétfőn Buchananbe menekültek.
"Sokan örülnek annak, hogy Taylor elkotródott" - mondta Kris Torgeson, az Orvosok Határok Nélkül szervezet egyik munkatársnője. "Az emberek most szabadabban mozoghatnak a városban" - tette hozzá, jóllehet szórványos lövöldözéseket még hallani lehet Monroviában.
Az új elnök első hivatalában töltött napján ismételten felszólította a lázadókat, hogy tegyék le a fegyvert, miközben a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECOWAS) védnöksége alatt folytatódtak a béketárgyalások Ghánában. Az ECOWAS terve szerint októberben egy semleges, átmeneti kormány venné át a hatalmat, félreállítva a most beiktatott Blah elnököt, aki a CNN hírtelevízióban nyilatkozva George Bush amerikai elnök segítségét kérte a feszült helyzetben, és békejobb gyanánt felajánlotta az alelnöki széket a lázadók jelöltjének.
A libériai partok előtt csaknem 2300 tengerészgyalogossal a fedélzetén három amerikai hadihajó horgonyoz látótávolságban. Washingtoni értesülések szerint egyre nagyobb nyomás nehezedik George Bush amerikai elnökre, hogy a Libériában dúló polgárháború mielőbbi beszüntetése érdekében rendelje el a tengerészgyalogosok partraszállását. A Fehér Ház szóvivője korábban kijelentette: az Egyesült Államok azt szeretné, hogy mindenekelőtt az ECOWAS működjön közre a béke helyreállításában, munkáját pedig ENSZ-kéksisakosok segíthetnék. Minden további lépés a libériai helyzet függvénye - fogalmazott a szóvivő.
Charles Taylor volt elnök kedden megérkezett nigériai száműzetésébe, amelyet a tengerparton fekvő Calabarban, Cross River szövetségi állam székhelyén fog tölteni. Olusegun Obasanjo nigériai elnök a háborús bűnökkel vádolt politikusnak tett befogadási ajánlatát azzal indokolta: lehetővé szeretné tenni, hogy 14 év polgárháború után végre béke legyen Libériában.
Az ENSZ által fenntartott, Sierra Leone-i rendkívüli törvényszék kedden emlékeztetett arra, hogy Taylor változatlanul háborús bűnös, akinek felelnie kell gaztetteiért. Freetownban kiadott közleményében a törvényszék Taylor távozását "fontos, de nem elégséges lépésnek" nevezte ahhoz, hogy "Nyugat-Afrikában igazságos és tartós béke alakuljon ki". A háborús és emberiesség elleni bűntettek ügyében illetékes törvényszék június 4-én emelt vádat a leköszönt libériai elnök ellen, mert Sierra Leonéban támogatta a Forradalmi Egységfront (RUF) lázadóit, és beavatkozott a Sierra Leone-i polgárháborúba, amely 1991 és 2002 között 200 ezer ember életét oltotta ki.
Taylor Nigériába érkezésével egyidejűleg a nigériai hadsereg szóvivője bejelentette: újabb - második - nigériai dandár indul csütörtökön Libériába, hogy a nyugat-afrikai békeerők keretében már ott lévő békefenntartókhoz csatlakozzék. Ez a dandár is 776 főből áll, mint az első, amely a libériai fővárostól, Monroviától 50 kilométerre fekvő Robertsfield nemzetközi repülőtéren állomásozik.
A segélyszervezetek már türelmetlenül várják, hogy a felkelők végre visszavonuljanak a monroviai kikötő térségéből, mert csak ezután kezdődhet meg tengeri úton a főváros lakosságának ellátása. Az amerikai Turner parancsnok a Nyugat-afrikai békefenntartó erők (ECOMOG) vezetőivel közösen ígéreteik betartására akarják rászorítani a lázadókat, akik mostanáig folyton azt ismételgették: átengedik a kezükre került területeket, amint Charles Taylor elnök távozik az országból. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megint lefújták a női hokivébét, a magyarokat is érinti a döntés

Megint lefújták a női hokivébét, a magyarokat is érinti a döntés

Vége a kifogásnak: nem fog lemerülni az akku a Google Meet találkozókon

Vége a kifogásnak: nem fog lemerülni az akku a Google Meet találkozókon

Elmarad Berki Krisztián büntetőfékezéses tárgyalása

Elmarad Berki Krisztián büntetőfékezéses tárgyalása