Tetszett a cikk?

Repülőgépek lelövésére alkalmas föld-levegő rakéta csempészésének vádjával az amerikai Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI) kedden a New Jersey államban lévő Newarkban őrizetbe vett egy brit állampolgárságú indiai férfit. Az FBI ezzel egy időben New Yorkban két, drágakő-kereskedéssel foglalkozó afgán férfit is letartóztatott.

A hetek óta tartó nyomozásban az FBI mellett a brit és az orosz hírszerzés is részt vett. Az indiai származású brit férfit, Hekmat Lakhanit azzal vádolják, hogy egy orosz gyártmányú, SAM-7-es típusú, vállról indítható föld-levegő rakétát csempészett az országba, és egy magát iszlám szélsőségesnek álcázó FBI-ügynöknek akarta eladni a fegyvert, amelyet 85 ezer dollárért vásárolt - adta hírül a BBC. A rakétát az orosz, illetve az amerikai hatóságok előzetes tudomásával csempészték be Oroszországból egy észak-amerikai kikötőbe.
Az FBI egyelőre semmifajta hivatalos közleményt nem hozott nyilvánosságra, de bizalmas értesülések szerint azt próbálja kideríteni, ki volt a megrendelő. Belbiztonságért felelős amerikai illetékesek annyit közöltek, hogy nagy valószínűséggel olyan személyről van szó, aki hosszabb ideje fegyverkereskedéssel foglalkozik, s korábban már adott el különböző fegyvereket az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetnek. A gyanút csak erősíti, hogy az Egyesült Államokba becsempészett fegyver ugyanolyan rakéta, mint amilyennel 2002 november 28-án a kenyai Mombasában terroristák egy izraeli repülőgépet próbáltak lelőni. A rakéta célt tévesztett, a merénylőkről pedig kiderült, hogy az al-Kaidához közel álló személyek. A BBC televízió londoni források nyomán azt közölte, hogy az amerikai elnök repülőgépét - az Air Force One-t -, vagy egy utasszállító repülőgépet szándékoztak célba venni a föld-levegő rakétával; washingtoni forrásokra hivatkozva azonban hozzáfűzte: az FBI cáfolta, hogy az elnöki különgép ellen tervezett merényletről lenne szó.
A 2001. szeptember 11-i terrortámadások óta az Egyesült Államokban fokozott készültség van életben az esetleges terrorcselekmények elhárítására. Az elmúlt hetekben jelentős mértékben erősödött az aggodalom amiatt, hogy hírszerzői értesülések szerint az al-Kaida és más terrorszervezetek újabb támadásokra, egyebek között repülőgép-eltérítésekre készülnek. Az üggyel kapcsolatban Londonban is házkutatásokat tartottak, és a brit fővárosban is letartóztatások várhatók. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ferenc az első pápa, aki Irakba látogatott

Ferenc az első pápa, aki Irakba látogatott

Látványos változás jött a Google Chrome-ba, már letöltheti az új kinézeteket

Látványos változás jött a Google Chrome-ba, már letöltheti az új kinézeteket

Megjött a tájékoztatás: a jövő héten adják be a most elmaradt AstraZeneca-oltásokat

Megjött a tájékoztatás: a jövő héten adják be a most elmaradt AstraZeneca-oltásokat