Repülőgépek lelövésére alkalmas föld-levegő rakéta csempészésének vádjával az amerikai Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI) kedden a New Jersey államban lévő Newarkban őrizetbe vett egy brit állampolgárságú indiai férfit. Az FBI ezzel egy időben New Yorkban két, drágakő-kereskedéssel foglalkozó afgán férfit is letartóztatott.

A hetek óta tartó nyomozásban az FBI mellett a brit és az orosz hírszerzés is részt vett. Az indiai származású brit férfit, Hekmat Lakhanit azzal vádolják, hogy egy orosz gyártmányú, SAM-7-es típusú, vállról indítható föld-levegő rakétát csempészett az országba, és egy magát iszlám szélsőségesnek álcázó FBI-ügynöknek akarta eladni a fegyvert, amelyet 85 ezer dollárért vásárolt - adta hírül a BBC. A rakétát az orosz, illetve az amerikai hatóságok előzetes tudomásával csempészték be Oroszországból egy észak-amerikai kikötőbe.
Az FBI egyelőre semmifajta hivatalos közleményt nem hozott nyilvánosságra, de bizalmas értesülések szerint azt próbálja kideríteni, ki volt a megrendelő. Belbiztonságért felelős amerikai illetékesek annyit közöltek, hogy nagy valószínűséggel olyan személyről van szó, aki hosszabb ideje fegyverkereskedéssel foglalkozik, s korábban már adott el különböző fegyvereket az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetnek. A gyanút csak erősíti, hogy az Egyesült Államokba becsempészett fegyver ugyanolyan rakéta, mint amilyennel 2002 november 28-án a kenyai Mombasában terroristák egy izraeli repülőgépet próbáltak lelőni. A rakéta célt tévesztett, a merénylőkről pedig kiderült, hogy az al-Kaidához közel álló személyek. A BBC televízió londoni források nyomán azt közölte, hogy az amerikai elnök repülőgépét - az Air Force One-t -, vagy egy utasszállító repülőgépet szándékoztak célba venni a föld-levegő rakétával; washingtoni forrásokra hivatkozva azonban hozzáfűzte: az FBI cáfolta, hogy az elnöki különgép ellen tervezett merényletről lenne szó.
A 2001. szeptember 11-i terrortámadások óta az Egyesült Államokban fokozott készültség van életben az esetleges terrorcselekmények elhárítására. Az elmúlt hetekben jelentős mértékben erősödött az aggodalom amiatt, hogy hírszerzői értesülések szerint az al-Kaida és más terrorszervezetek újabb támadásokra, egyebek között repülőgép-eltérítésekre készülnek. Az üggyel kapcsolatban Londonban is házkutatásokat tartottak, és a brit fővárosban is letartóztatások várhatók. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Benkő: Példátlan fejlesztés előtt a honvédség

Benkő: Példátlan fejlesztés előtt a honvédség

Engedély nélkül rakták le az olajiszapot, amelyből rákkeltő anyag szivárgott a XVIII. kerületi kutakba

Engedély nélkül rakták le az olajiszapot, amelyből rákkeltő anyag szivárgott a XVIII. kerületi kutakba

Hangfelvételen, ahogy a rendőrök veréssel fenyegetnek egy tüntetőt

Hangfelvételen, ahogy a rendőrök veréssel fenyegetnek egy tüntetőt

Megmosta Orbán Viktor egykori iskolatársának a fejét az ÁSZ

Megmosta Orbán Viktor egykori iskolatársának a fejét az ÁSZ

A Kossuth téren letartóztatott CEU-hallgató szabadon engedését követelik a ma esti tüntetés szervezői

A Kossuth téren letartóztatott CEU-hallgató szabadon engedését követelik a ma esti tüntetés szervezői

Chelsea-mezben nézné a helyszínen a Vidi-meccset? Nem fog menni

Chelsea-mezben nézné a helyszínen a Vidi-meccset? Nem fog menni