Tetszett a cikk?

Megegyezésre jutottak az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai egy Irakról szóló újabb határozat tartalmáról, amelyben egy új ENSZ-misszió létrehozása is szerepel. Közben Irakban szabotázsakciót hajtottak végre egy olajvezeték ellen.

Az ENSZ BT határozatában – amelynek elfogadására akár már a héten sor kerülhet - a tervek szerint hivatalosan is elismernék az átmeneti iraki kormányzótanácsot. Washington reményei szerint e lépéssel lehetővé válik a szorosabb együttműködés a bagdadi testület és az ENSZ között. A határozattervezet – orosz és francia javaslatra - rendelkezik egy iraki ENSZ-misszió (UNAMI) létrehozásáról is. Az új misszió lehetővé tenné az ENSZ iraki tevékenységének kiszélesítését.
Eközben szerda reggel szabotázsakciót követtek el a Bagdadtól 250 kilométerre északnyugatra fekvő el-Hadísza közelében egy olajvezeték ellen. A robbanás következtében olaj került az el-Hadísza folyóba, az Eufrátesz egyik mellékfolyójába is. A hatóságok egyértelműen szabotázsakcióról beszélnek, az olajvezeték oldalán ugyanis egy lyukat találtak.
El-Hadísza és az északi kirkuki olajmezők között négy olaj- és gázvezeték húzódik. A város az iraki kőolaj- és földgázipar létfontosságú csomópontja, amely összeköti a déli olajmezőket a Bagdadtól 200 kilométerre északra fekvő Baidzsi nagy finomítójával. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több mint félmilliárd forintért vásárolt képeket a jegybank

Több mint félmilliárd forintért vásárolt képeket a jegybank

Sokkolja a rajongókat a Titanic alternatív befejezése

Sokkolja a rajongókat a Titanic alternatív befejezése

Újabb részletek derültek ki Szász János rendező jogvitájáról

Újabb részletek derültek ki Szász János rendező jogvitájáról