Tetszett a cikk?

Börtönbe szállították hétfőn Arnoldo Alemánt, a korrupcióval, közpénzek elsikkasztásával és választási csalással vádolt egykori nicaraguai elnököt.

Juana Méndez bírónő rendelkezése nyomán mintegy 50 rendőr vonult ki hétfőn Alemán birtokára, és a managuai szigorúan ellenőrzött központi börtönbe szállította az ország egykori első emberét. Alemán tavaly december óta házi őrizetben volt a Managua közelében lévő villájában, miután a nemzetgyűlés megfosztotta mentelmi jogától.
Korábban a nicaraguai főügyész az Amerikai Egyesült Államok igazság- és vámügyi illetékeseivel folytatott megbeszéléseit követően azt közölte újságírókkal, hogy Alemánt az Egyesült Államokban, Miamiban fogják pénzmosásárt bíróság elé állítani. A főügyész szerint nicaraguai közpénzekből több mint 100 millió dollárt utaltak át törvényellenesen, panamai közvetítéssel az Egyesült Államokba. A bűnügynek Alemánon kívül 40 vádlottja van - közöttük 16 egykori kormánytisztviselő. A volt elnök pártjához tartozó parlamenti képviselők szerint Alemánnak 1997-ben történt elnökké választását megelőzően 50 ezer dollárnyi vagyona lehetett; 2001-re ez a szám elérte a 250 millió dollárt.
Az 57 éves egykori államfőt egy négyszer öt méteres, kényelmi berendezéseket nem tartalmazó, a börtönviszonyokhoz képest átlagos szellőzésű börtöncellában helyezték el. Méndez bírónő utasította azonban a börtönigazgatóságot, hogy biztosítsák Alemán számára az egészsége megőrzéséhez szükséges feltételeket. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Úgy tűnik, a kínai Sinovac vakcinája nem véd a koronavírus brazil mutációjától

Úgy tűnik, a kínai Sinovac vakcinája nem véd a koronavírus brazil mutációjától

Mégis bevásárolt Szputnyik V-ből Szlovákia

Mégis bevásárolt Szputnyik V-ből Szlovákia

Újabb kis SUV a piacon: itt a Hyundai Bayon

Újabb kis SUV a piacon: itt a Hyundai Bayon