Százharminc embert állított elő a chilei rendőrség szerdán Santiago de Chilében és több városban az egész országra kiterjedő sztrájk nyomán kitört összecsapások során. A fővárosban könnygázt is bevetettek a kormányépületek felé tartó tüntetők ellen.

Tizenhárom év óta - amikor Chile visszatért a demokráciához - ez volt az első országos szintű sztrájkmozgalom, amelyet a Chilei Dolgozók Egységes Központja (CUT) nevű szakszervezet hirdetett meg. A BBC szerint a nyolcvanas évek óta nem volt ekkora országos sztrájk. A demonstrálók "a munkáltatók visszaélései ellen és a munkavállalók méltóságáért" jelszóval, jobb munkafeltételeket és átfogóbb segélyezést követelve vonultak az utcákra. A fővárosban a rendőrség könnyfakasztó gránátokat és vízágyúkat vetett be a kormány székháza felé tartó háromezres tömeg ellen, amely válaszul kőzáport zúdított a biztonsági erőkre.
A 5,45 millió lakosú Chilében a CUT-nak 640 ezer tagja van. A chilei szakszervezetek közül a CUT legnagyobb azóta, hogy Augusto Pinochet diktátor-elnök rendszere 1990-ben megbukott. A szakszervezeti vezetők kijelentették, a rendőrökkel összecsapó tüntetők nem CUT-tagok voltak. A vezetők szerint a sztrájk alatt az ország gazdasági-üzleti tevékenységének 80 százaléka leállt, az alapvető közszolgáltatások azonban működtek. Jose Miguel Insulza belügyminiszter tagadta, hogy az országban leállt volna a termelés és az üzleti tevékenység. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megvan, ki építheti a milliárdos Bozsik-stadiont

Megvan, ki építheti a milliárdos Bozsik-stadiont

A férfiaknak túlzottan nem kell félniük a nők hamis vádjaitól

A férfiaknak túlzottan nem kell félniük a nők hamis vádjaitól

Az ünnepek alatt változik a BKK és a MÁV menetrendje is

Az ünnepek alatt változik a BKK és a MÁV menetrendje is

Ibrahimovic jövőre sem tér vissza Európába

Ibrahimovic jövőre sem tér vissza Európába

Megjelentek a jégsapkás, balesetveszélyes autók az utakon – fotó

Megjelentek a jégsapkás, balesetveszélyes autók az utakon – fotó

Kirúgta Mourinhót a Manchester United

Kirúgta Mourinhót a Manchester United