Tetszett a cikk?

Százharminc embert állított elő a chilei rendőrség szerdán Santiago de Chilében és több városban az egész országra kiterjedő sztrájk nyomán kitört összecsapások során. A fővárosban könnygázt is bevetettek a kormányépületek felé tartó tüntetők ellen.

Tizenhárom év óta - amikor Chile visszatért a demokráciához - ez volt az első országos szintű sztrájkmozgalom, amelyet a Chilei Dolgozók Egységes Központja (CUT) nevű szakszervezet hirdetett meg. A BBC szerint a nyolcvanas évek óta nem volt ekkora országos sztrájk. A demonstrálók "a munkáltatók visszaélései ellen és a munkavállalók méltóságáért" jelszóval, jobb munkafeltételeket és átfogóbb segélyezést követelve vonultak az utcákra. A fővárosban a rendőrség könnyfakasztó gránátokat és vízágyúkat vetett be a kormány székháza felé tartó háromezres tömeg ellen, amely válaszul kőzáport zúdított a biztonsági erőkre.
A 5,45 millió lakosú Chilében a CUT-nak 640 ezer tagja van. A chilei szakszervezetek közül a CUT legnagyobb azóta, hogy Augusto Pinochet diktátor-elnök rendszere 1990-ben megbukott. A szakszervezeti vezetők kijelentették, a rendőrökkel összecsapó tüntetők nem CUT-tagok voltak. A vezetők szerint a sztrájk alatt az ország gazdasági-üzleti tevékenységének 80 százaléka leállt, az alapvető közszolgáltatások azonban működtek. Jose Miguel Insulza belügyminiszter tagadta, hogy az országban leállt volna a termelés és az üzleti tevékenység. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt Szabó János egykori földművelésügyi miniszter

Meghalt Szabó János egykori földművelésügyi miniszter

Jelentősen csökkent az autólopások száma tavaly – itt a lista a legnépszerűbb márkákkal

Jelentősen csökkent az autólopások száma tavaly – itt a lista a legnépszerűbb márkákkal

Kiesett a harmadikról és meghalt egy férfi a Wesselényi utcában

Kiesett a harmadikról és meghalt egy férfi a Wesselényi utcában