Tetszett a cikk?

Végleges hatósági adatok szerint 27 személy sérült meg csütörtökön abban a földrengésben, amely a Görögország nyugati partjai mentén fekvő Jón-szigeteket, köztük Lefkádát és Korfut rázta meg. A földrengés a Richter-skála szerint 6,4-es erősségű volt.

A sérültek között van 3 külföldi - egy cseh és két brit – turista is. A cseh állampolgár a lábán sérült meg Nidri helységben egy ház beomlásakor, a két brit sérüléseit kőomlás okozta a tengerparton. Egyik sérülés sem életveszélyes. A földmozgás nyomán a lakosság, főleg a turisták körében pánik tört ki, az AP szerint többen elhagyták a szigetet. Lefkádán több ház megrongálódott, néhány régebbi épületben súlyos károk keletkeztek. A földmozgást érezték a Lefkádához közeli Kefalónia (Kefalinía), illetve a 80 kilométernyire északra fekvő Korfu (Kérkira) szigetének lakói is.
A 22 ezer lakosú Lefkáda a Jón-szigetek egyik legnagyobbika, a szárazfölddel híd köti össze, és Korfuhoz hasonlóan népszerű üdülőhely. Görögországban, amely több nagy tektonikus törésvonalon, illetve azok mentén fekszik, gyakoriak a kisebb-nagyobb földmozgások. Két kisebb, 5,4-es illetve 4,9-es rengést júniusban is jeleztek. Az utóbbi évek legpusztítóbb görögországi földmozgása 1999 szeptemberében volt: akkor az Athént megrázó rengés 143 ember halálát okozta, és mintegy 60 ezren váltak hajléktalanná. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ingyen használhatja: életet lehel a régi fotókba egy új mesterséges intelligencia

Ingyen használhatja: életet lehel a régi fotókba egy új mesterséges intelligencia

Népszava: Felfüggesztették a Pest megyei kórházi belgyógyászatok területi ellátási kötelezettségét

Népszava: Felfüggesztették a Pest megyei kórházi belgyógyászatok területi ellátási kötelezettségét

Pihenve tanulunk, nem gyakorlás közben

Pihenve tanulunk, nem gyakorlás közben