Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok nem akarja, hogy az ENSZ az eddiginél nagyobb szerepet játsszon az iraki békefenntartásban, illetve újjáépítésben - közölték kormányzati források csütörtökön. Eközben a Biztonsági Tanács egy olyan Irakra vonatkozó új határozat elfogadására készül, amelyet Washington is támogat.

Korábbi értesülések szerint ez egy rendkívül rövid határozat lesz, amely tudomásul veszi az iraki kormányzótanács létrejöttét, az ENSZ szerepét pedig humanitárius feladatok ellátására korlátozza. Az idézett források közölték: a Bush-kormányban az a nézet kerekedett felül, hogy jobb együttműködni azokkal az országokkal, amelyek már jelezték részvételi szándékukat a békefenntartásban és a helyreállításban, mintsem jobban bevonni az ENSZ-t és azokat az államokat, amelyek ellenezték a háborút. Ezen országok között említették egyebek közt Németországot, Franciaországot és Indiát, amelyek korábban azt hangoztatták, hogy ENSZ-felhatalmazás alapján készek a szerepvállalásra.
Washingtoni megfigyelők szerint a merev amerikai álláspont lassíthatja az iraki helyreállítás ütemét. Az elmúlt hetekben a kongresszus tekintélyes képviselői is arra szólították fel a Bush-kormányt, hogy az amerikai áldozatok számának növekedése és a békefenntartás költségeinek állandó emelkedése miatt törekedjen a nemzetközi szerepvállalás kiszélesítésére. Mindez azt is eredményezheti, hogy az erősödő otthoni követelések ellenére aligha kerül sor az amerikai csapatok korai hazahívására. Értesülések szerint a kormányzaton belül folytatott vitában azok diadalmaskodtak, akik úgy vélekedtek, hogy az ENSZ fokozottabb bevonása korlátozhatja az iraki helyzet amerikai ellenőrzését, illetve a megbuktatott rezsim hívei ellen folyó hajszát. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ha Roosevelt el nem törli a hagyományt, ma iktatnák be Joe Bident

Ha Roosevelt el nem törli a hagyományt, ma iktatnák be Joe Bident

A boltok forgalmának csökkenése is mutatja, baj van a magyar gazdaságban

A boltok forgalmának csökkenése is mutatja, baj van a magyar gazdaságban

A református és az evangélikus templomokban nem lesznek istentiszteletek

A református és az evangélikus templomokban nem lesznek istentiszteletek