Az Egyesült Államok nem akarja, hogy az ENSZ az eddiginél nagyobb szerepet játsszon az iraki békefenntartásban, illetve újjáépítésben - közölték kormányzati források csütörtökön. Eközben a Biztonsági Tanács egy olyan Irakra vonatkozó új határozat elfogadására készül, amelyet Washington is támogat.

Korábbi értesülések szerint ez egy rendkívül rövid határozat lesz, amely tudomásul veszi az iraki kormányzótanács létrejöttét, az ENSZ szerepét pedig humanitárius feladatok ellátására korlátozza. Az idézett források közölték: a Bush-kormányban az a nézet kerekedett felül, hogy jobb együttműködni azokkal az országokkal, amelyek már jelezték részvételi szándékukat a békefenntartásban és a helyreállításban, mintsem jobban bevonni az ENSZ-t és azokat az államokat, amelyek ellenezték a háborút. Ezen országok között említették egyebek közt Németországot, Franciaországot és Indiát, amelyek korábban azt hangoztatták, hogy ENSZ-felhatalmazás alapján készek a szerepvállalásra.
Washingtoni megfigyelők szerint a merev amerikai álláspont lassíthatja az iraki helyreállítás ütemét. Az elmúlt hetekben a kongresszus tekintélyes képviselői is arra szólították fel a Bush-kormányt, hogy az amerikai áldozatok számának növekedése és a békefenntartás költségeinek állandó emelkedése miatt törekedjen a nemzetközi szerepvállalás kiszélesítésére. Mindez azt is eredményezheti, hogy az erősödő otthoni követelések ellenére aligha kerül sor az amerikai csapatok korai hazahívására. Értesülések szerint a kormányzaton belül folytatott vitában azok diadalmaskodtak, akik úgy vélekedtek, hogy az ENSZ fokozottabb bevonása korlátozhatja az iraki helyzet amerikai ellenőrzését, illetve a megbuktatott rezsim hívei ellen folyó hajszát. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Még az autók fényezése is más lesz az önvezetés miatt

Még az autók fényezése is más lesz az önvezetés miatt

Palik László: Huszonöt évig simogathattam az egómat

Palik László: Huszonöt évig simogathattam az egómat

Pontosított Volner, a békés tüntetőkkel nincs baja

Pontosított Volner, a békés tüntetőkkel nincs baja

Mindent vitt a dohánybiznisz Csongrád megyében

Mindent vitt a dohánybiznisz Csongrád megyében

Megjött a Microsoft új terméke: egy hihetetlenül ronda pulóver

Megjött a Microsoft új terméke: egy hihetetlenül ronda pulóver

Bocsánatot kért a családtól M. Richárd, de szerinte csak részben felelős a balesetért

Bocsánatot kért a családtól M. Richárd, de szerinte csak részben felelős a balesetért