Tetszett a cikk?

Környezeti katasztrófa fenyegeti Pakisztánt a partjai előtt csütörtökön kettétört Tasmal Spirit tartályhajóból kiömlő olaj miatt.

A 67 ezer tonna olajat szállító Tasman Spirit Karacsi kikötőváros közelében tört ketté, miután zátonyra futott. A mentőalakulatoknak csupán 27 ezer tonna nyersolajat sikerült kiszivattyúzniuk a szerencsétlenül járt hajóból, amelyben ezután még mindig 40 ezer tonna olaj - a spanyol partoknál tavaly ősszel elsüllyedt Prestige tartályhajóból vízbe került mennyiség - maradt. A lezárt tengerpartra máris elpusztult halak és tengeri teknősök százait sodorták a hullámok.
A máltai zászló alatt közlekedő hajón már a korábbi napokban repedés keletkezett, amelyen át olaj ömlött a tengerbe. A szennyező anyag elérte a milliós nagyváros kedvelt tengerparti strandját. Környezetvédők attól tartanak, hogy az olaj tönkreteheti a közeli mangrove erdők érzékeny ökológiai rendszerét, amelyben halak ívnak, és egyebek közt ritka tengeri teknősök, valamint rákok élnek. Számos Közép-Ázsiából érkező vonuló madár használja pihenőhelyül és élelemforrásul ezt a területet.
A mentést végző alakulatok úszó gátakkal és vegyszerekkel próbálják visszaszorítani az olajszőnyeget. Munkájukat brit és holland szakértők segítik, akadályt jelent viszont az erős hullámverés. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Lidl mélyebbre ássa magát az autópiacon, már többféle kocsit is kínálnak

A Lidl mélyebbre ássa magát az autópiacon, már többféle kocsit is kínálnak

Az Európai Gyógyszerügynökség megkezdte a Szputnyik V vizsgálatát

Az Európai Gyógyszerügynökség megkezdte a Szputnyik V vizsgálatát

Elhallgatta a Nemzeti Filmintézet az egyik magyar fesztiválsikert

Elhallgatta a Nemzeti Filmintézet az egyik magyar fesztiválsikert