Tetszett a cikk?

Szokásos nyitást ígértek péntekre a New York-i tőzsde és a Nasdaq elektronikus részvénypiac illetékesei. A tőzsdék megnyugtatták befektetőiket: semmilyen adat nem veszett el a csütörtöki kereskedésből az áramkimaradás miatt. Az észak-amerikai autóipar viszont hatalmas veszteségeket szenvedhet a példa nélküli áramszünet következtében.

A New York-i tőzsdének saját és igen korszerű áramfejlesztő rendszere van, folyamatos működtetése nem jelenthet gondot, legfeljebb az, hogy kezelő személyzete eljut-e majd munkahelyére. Az illetékesek szerint az amerikai bankrendszer és a bankok pénteki működésének sincs akadálya. A határidős kontraktusok mutatói pénteken európai idő szerint a délelőtti órákban nem mutatták jelét annak, hogy a Wall Streeten rendkívüli fejleményre számítanának a befektetők. Sőt, a technológiai részvények némi erősödését valószínűsítik, elsősorban az egyik vezető komputergyártó, a Dell jó üzleti kilátásairól szóló jelentése hatására.
A csütörtöki áramszünet ellenben jókora veszteségeket okoz az Észak-Amerika közepén, Detroitban székelő autóipari társaságoknak. "Az érintett területek mindegyikén vannak gyáraink, egyelőre a kárfelmérés folyik" - mondta a Reuters hírügynökségnek a General Motors szóvivője. A Ford Motor szóvivője szerint a társaság Észak-Amerikában levő 44 üzeme közül 23 állt le az áramszünet következtében. A Chryslernél a 13 észak-amerikai összeszerelő üzemből kilencet érintett az áramszolgáltatás megszűnése, néhány gyárat elővigyázatosságból állítottak le. Az autógyárak termeléskiesése várhatóan nem okoz hiányt a kiskereskedőknél: mindhárom gyár több mint kéthavi készletállománnyal rendelkezik saját telepein és a kereskedőknél kész autókból. Az áramszünet okozta leállás azonban a bevételekre azonnali hatással lehet, ugyanis a kieső termelést csak költséges túlórákkal lehet csak pótolni. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A betegellátás zajlik, de vannak problémák az orvoshiány miatt

A betegellátás zajlik, de vannak problémák az orvoshiány miatt

Váratlanul lemondott az Államkincstár vezetője

Váratlanul lemondott az Államkincstár vezetője

A túlsúlyosaknak elsőbbséget kellene adni a védőoltáskor egy jelentés szerint

A túlsúlyosaknak elsőbbséget kellene adni a védőoltáskor egy jelentés szerint