Szokásos nyitást ígértek péntekre a New York-i tőzsde és a Nasdaq elektronikus részvénypiac illetékesei. A tőzsdék megnyugtatták befektetőiket: semmilyen adat nem veszett el a csütörtöki kereskedésből az áramkimaradás miatt. Az észak-amerikai autóipar viszont hatalmas veszteségeket szenvedhet a példa nélküli áramszünet következtében.

A New York-i tőzsdének saját és igen korszerű áramfejlesztő rendszere van, folyamatos működtetése nem jelenthet gondot, legfeljebb az, hogy kezelő személyzete eljut-e majd munkahelyére. Az illetékesek szerint az amerikai bankrendszer és a bankok pénteki működésének sincs akadálya. A határidős kontraktusok mutatói pénteken európai idő szerint a délelőtti órákban nem mutatták jelét annak, hogy a Wall Streeten rendkívüli fejleményre számítanának a befektetők. Sőt, a technológiai részvények némi erősödését valószínűsítik, elsősorban az egyik vezető komputergyártó, a Dell jó üzleti kilátásairól szóló jelentése hatására.
A csütörtöki áramszünet ellenben jókora veszteségeket okoz az Észak-Amerika közepén, Detroitban székelő autóipari társaságoknak. "Az érintett területek mindegyikén vannak gyáraink, egyelőre a kárfelmérés folyik" - mondta a Reuters hírügynökségnek a General Motors szóvivője. A Ford Motor szóvivője szerint a társaság Észak-Amerikában levő 44 üzeme közül 23 állt le az áramszünet következtében. A Chryslernél a 13 észak-amerikai összeszerelő üzemből kilencet érintett az áramszolgáltatás megszűnése, néhány gyárat elővigyázatosságból állítottak le. Az autógyárak termeléskiesése várhatóan nem okoz hiányt a kiskereskedőknél: mindhárom gyár több mint kéthavi készletállománnyal rendelkezik saját telepein és a kereskedőknél kész autókból. Az áramszünet okozta leállás azonban a bevételekre azonnali hatással lehet, ugyanis a kieső termelést csak költséges túlórákkal lehet csak pótolni. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Őrület volt az Ajax–Bayern, kikapott a Juventus és a Manchester United

Őrület volt az Ajax–Bayern, kikapott a Juventus és a Manchester United

Kurz szépen odaszólt egyet Orbánnak a Frontex miatt

Kurz szépen odaszólt egyet Orbánnak a Frontex miatt

Cornstein: Szomorú lennék, ha az oroszok behatolnának Magyarországra

Cornstein: Szomorú lennék, ha az oroszok behatolnának Magyarországra

Két évet csúszik a nagy változás a nemzeti dohányboltokban, örülnek a kereskedők

Két évet csúszik a nagy változás a nemzeti dohányboltokban, örülnek a kereskedők

Blokkolták a tüntetők a Lánchidat

Blokkolták a tüntetők a Lánchidat

Trumpék ütik-vágják, Macronék viszont szinte babusgatják a Huawei-t, megvan az oka

Trumpék ütik-vágják, Macronék viszont szinte babusgatják a Huawei-t, megvan az oka