Bizonytalanság uralta pénteken az Egyesült Államokat a példátlan méretű áramkimaradás miatt, amely jó néhány északkeleti nagyváros mellett több kanadai várost is sújtott. Hivatalos források szerint az áramkimaradást nem terrorcselekmény, hanem valószínűleg technikai probléma okozta. George Pataki, New York állam kormányzója mindenesetre szükségállapotot rendelt el az egész állam területén. Az áramkimaradás következtében az ország különböző pontjain 9 atomerőmű leállt.

A hirtelen áramkimaradás, amely a két országban jóval több mint 20 millió embert sújtott, csütörtökön röviddel 16 óra után kezdődött, s szinte azonnal rendkívüli fennakadásokat okozott New York, Detroit, Cleveland városokban, illetve Connecticut, Michigan és New Jersey állam számos településén, valamint Kanadában, elsősorban Ottawa és Toronto városában.
Az emberek reagálása példátlanul higgadt és nyugodt, egyes vélemények szerint bámulatra méltó volt. New Yorkban több száz metrószerelvény rekedt a föld alatt, néhány órával később azonban mindenkit sikerült evakuálni, s ugyanígy a felhőkarcolók liftjeibe szorult embereket is. Michael Bloomberg New York-i polgármester helyi idő szerint pénteken reggel tartott sajtóértekezletén arról számolt be, hogy egy ember az áramkimaradás okozta szívroham következtében életét veszette, és súlyosan megsebesült egy tűzoltó, aki éppen munkáját végezte.
A hatóságok továbbra sem tudják az Egyesült Államok történetében eddigi legnagyobb áramkimaradás okát. A jelek szerint a kanadai és az amerikai illetékesek egymásra mutogatnak, egymást vádolva azzal, hogy a másik oldalon történt a műszaki hiba. Továbbra is tartják magukat azok a hírek, hogy a két ország határán lévő Niagara-Mohawk erőműhálózat túlterheltsége miatt keletkezett az áramszünet. Miközben az Egyesült Államokban változatlan a megkönnyebbülés, hogy minden jel szerint nem terrorcselekmény történt, egyre többen feszegetik, hogy mindez hogyan fordulhatott elő, s arra figyelmeztetnek, hogy az országos áramellátó hálózat sürgős korszerűsítésére van szükség.
A csütörtök esti áramkimaradást megelőzően New York városa az elmúlt négy évtizedben négyszer borult sötétségbe az elektromos rendszer különböző meghibásodásai miatt: a legsúlyosabb eset 1965-ben történt, a legtragikusabb 1977-ben, a két legutóbbi pedig 1981-ben és 1983-ban. 1977. július 13-án, miután egy villámcsapás Westchester megyében tönkretette a távvezeték hálózatot, 8 millió ember maradt áram nélkül. Éjfélre zavargások törtek ki, s útjukra indultak a fosztogatók, akiknek az áramszünet beköszönte után eltelt huszonnégy órában több ezer üzlet esett martalékául. Az anyagi károkat csaknem egymilliárd dollárra becsülték; több mint háromezer fosztogatót vettek őrizetbe, közülük 110-et el is ítéltek. Két személy meghalt, 44 tűzoltó és több mint 418 rendőr megsérült.
Az áramkimaradás miatt a Malév 090-es New York-i járata az izlandi Reykjavíkban szállt le, és a társaság péntek délutáni Budapestről induló New York-i járatát is törölték. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A nézők belefáradtak a push-up melltartókba

A nézők belefáradtak a push-up melltartókba

Olcsóbbak lesznek a játékok, és nem az akciók miatt

Olcsóbbak lesznek a játékok, és nem az akciók miatt

Cigányozással vádolja Puzsért egy roma jogvédő aktivista

Cigányozással vádolja Puzsért egy roma jogvédő aktivista

NASA: elhagyta a Naprendszert a Voyager–2, már a csillagközi térben utazgat

NASA: elhagyta a Naprendszert a Voyager–2, már a csillagközi térben utazgat

"Rabszolgatörvény": Rendkívüli bizottsági üléssel akadályozták az ellenzék tervét

"Rabszolgatörvény": Rendkívüli bizottsági üléssel akadályozták az ellenzék tervét

Francia miniszter: a zavargások katasztrofálisan hatnak a gazdaságra

Francia miniszter: a zavargások katasztrofálisan hatnak a gazdaságra