Tetszett a cikk?

Bizonytalanság uralta pénteken az Egyesült Államokat a példátlan méretű áramkimaradás miatt, amely jó néhány északkeleti nagyváros mellett több kanadai várost is sújtott. Hivatalos források szerint az áramkimaradást nem terrorcselekmény, hanem valószínűleg technikai probléma okozta. George Pataki, New York állam kormányzója mindenesetre szükségállapotot rendelt el az egész állam területén. Az áramkimaradás következtében az ország különböző pontjain 9 atomerőmű leállt.

A hirtelen áramkimaradás, amely a két országban jóval több mint 20 millió embert sújtott, csütörtökön röviddel 16 óra után kezdődött, s szinte azonnal rendkívüli fennakadásokat okozott New York, Detroit, Cleveland városokban, illetve Connecticut, Michigan és New Jersey állam számos településén, valamint Kanadában, elsősorban Ottawa és Toronto városában.
Az emberek reagálása példátlanul higgadt és nyugodt, egyes vélemények szerint bámulatra méltó volt. New Yorkban több száz metrószerelvény rekedt a föld alatt, néhány órával később azonban mindenkit sikerült evakuálni, s ugyanígy a felhőkarcolók liftjeibe szorult embereket is. Michael Bloomberg New York-i polgármester helyi idő szerint pénteken reggel tartott sajtóértekezletén arról számolt be, hogy egy ember az áramkimaradás okozta szívroham következtében életét veszette, és súlyosan megsebesült egy tűzoltó, aki éppen munkáját végezte.
A hatóságok továbbra sem tudják az Egyesült Államok történetében eddigi legnagyobb áramkimaradás okát. A jelek szerint a kanadai és az amerikai illetékesek egymásra mutogatnak, egymást vádolva azzal, hogy a másik oldalon történt a műszaki hiba. Továbbra is tartják magukat azok a hírek, hogy a két ország határán lévő Niagara-Mohawk erőműhálózat túlterheltsége miatt keletkezett az áramszünet. Miközben az Egyesült Államokban változatlan a megkönnyebbülés, hogy minden jel szerint nem terrorcselekmény történt, egyre többen feszegetik, hogy mindez hogyan fordulhatott elő, s arra figyelmeztetnek, hogy az országos áramellátó hálózat sürgős korszerűsítésére van szükség.
A csütörtök esti áramkimaradást megelőzően New York városa az elmúlt négy évtizedben négyszer borult sötétségbe az elektromos rendszer különböző meghibásodásai miatt: a legsúlyosabb eset 1965-ben történt, a legtragikusabb 1977-ben, a két legutóbbi pedig 1981-ben és 1983-ban. 1977. július 13-án, miután egy villámcsapás Westchester megyében tönkretette a távvezeték hálózatot, 8 millió ember maradt áram nélkül. Éjfélre zavargások törtek ki, s útjukra indultak a fosztogatók, akiknek az áramszünet beköszönte után eltelt huszonnégy órában több ezer üzlet esett martalékául. Az anyagi károkat csaknem egymilliárd dollárra becsülték; több mint háromezer fosztogatót vettek őrizetbe, közülük 110-et el is ítéltek. Két személy meghalt, 44 tűzoltó és több mint 418 rendőr megsérült.
Az áramkimaradás miatt a Malév 090-es New York-i járata az izlandi Reykjavíkban szállt le, és a társaság péntek délutáni Budapestről induló New York-i járatát is törölték. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán ott áll a világ zöldségespultjánál, de kérdés, lesz-e vevő az árujára

Orbán ott áll a világ zöldségespultjánál, de kérdés, lesz-e vevő az árujára

Lefutottnak látszik, hogy Brisbane-é lesz a 2032-es olimpia

Lefutottnak látszik, hogy Brisbane-é lesz a 2032-es olimpia

A NAV akár el is engedheti a tb-tartozást

A NAV akár el is engedheti a tb-tartozást