Tetszett a cikk?

Amerikai katonák lőtték le vasárnap a Reuters brit hírügynökség operatőrét, aki éppen a Bagdad melletti Abu Garib börtönnél elkövetett aknatámadásról készített felvételeket.

Frank Thorp, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottsága elnökének szóvivője a Reutersnak elismerte, hogy amerikai katonák lőtték le a palesztin származású operatőrt, mert azt hitték, hogy kézi páncéltörő gránátvető van nála. A 43 éves Mazen Dana azután ment a Bagdad nyugati külterületén fekvő Abu Garib börtönhöz, hogy az amerikai hadsereg vasárnap bejelentette, az épület ellen szombat este elkövetett aknatámadásban életét vesztette hat fogoly és 59-en megsebesültek.
Az általa készített felvételen látható, amint két amerikai harckocsi közelít felé, majd két lövés hallatszott és az operatőr a földre rogyott. Azonnal kórházba szállították, de ott már csak a halál beálltát tudták megállapítani. Ken McClellan ezredes, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője hangsúlyozta, hogy a szövetséges erőknek nyilvánvalóan nem célja újságírókra lőni. „Ha rálőttek, az azért volt, mert valami okból rosszul azonosították" – mondta az ezredes, aki aláhúzta, hogy Mazen Dana újságírói mivoltára csak az incidens után derült fény.
Mazen Dana négy gyermek apja volt, és több mint tíz éve dolgozott a Reutersnak. Halálával 17-re nőtt azoknak az újságíróknak illetve segítőtársaiknak a száma, akik a háború március 20-i kezdete óta meghaltak az arab országban. Két brit újságírót a háború első napjai óta eltűntként tartanak nyilván. Dana a Reuters második operatőre, aki Szaddám Huszein hatalmának megdöntése óta életét vesztette Irakban. A palesztin újságíró korábban a ciszjordániai Hebronban dolgozott, ottani munkájáért elnyerte a Nemzetközi Sajtószabadság díjat. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bölcsődei dolgozók: Ha nyitva maradnak a bölcsődék, járjon soron kívüli oltás is

Bölcsődei dolgozók: Ha nyitva maradnak a bölcsődék, járjon soron kívüli oltás is

Az RMDSZ marad az Európai Néppárt frakciójában

Az RMDSZ marad az Európai Néppárt frakciójában

Budapesti street food helyet záratott be a Nébih

Budapesti street food helyet záratott be a Nébih