A ZDF német televíziós állomás vasárnap este azt jelentette, hogy Maliban kiszabadult fogságából a Szaharában tavasszal eltűnt európai turisták második csoportja is: kilenc német, négy svájci és egy holland. A svájci külügyminisztérium nem tudta megerősíteni a televízió értesülését.

Mali külügyminisztere nem volt hajlandó kommentálni a ZDF hírét, arra hivatkozva, hogy a túszejtőkkel folyó tárgyalások kényes szakaszban vannak. A túszok kiszabadulásának hírét Simon Hubacher, a svájci külügyminisztérium szóvivője sem tudta megerősíteni.
A ZDF német televíziós állomás vasárnap este saját értesülésre hivatkozva azt jelentette, hogy az algériai Szaharából Maliba hurcolt kilenc német, négy svájci és egy holland turista "minden valószínűség szerint" már kiszabadult a fogságból, és a várakozások szerint Mali északi részéből a fővárosba, Bamakóba szállítják, és átadják őket Jürgen Chrobog német külügyi államtitkárnak.
Német részről Chrobog koordinálta az ügyet, ő vasárnap érkezett ismét Bamakóba. Svájcból szintén vasárnap Peter Sutterrel, a külügyminisztérium által felállított válságbizottság vezetőjével az élen négytagú küldöttség utazott Bamakóba. Sutter már tárgyalt is Lansana Traore külügyminiszterrel.
A válság február közepén kezdődött: májusig összesen 32 európait - 16 német, 10 osztrák, 4 svájci, 1-1 holland és svéd turistát - raboltak el a Szahara algériai részén. Közülük 17-et májusban kiszabadítottak az algériai biztonsági erők. A fogságban maradt 15 turista közül egy német asszony, a 46 éves Michaela Spitzer nem bírta a megpróbáltatásokat, s június végén meghalt. A túszejtőket az algériai Ima és Harc Szalafista Csoport (GSPC) embereivel azonosították. A GSPC állítólag az al-Kaida terrorista szervezettel is kapcsolatban áll, emberei az al-Kaida afganisztáni kiképző táborait is megjárták. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Keresztfiú Somogyban: védelmi pénzt szedett az általános iskolában

Keresztfiú Somogyban: védelmi pénzt szedett az általános iskolában

Olyan a Ferrari 2019-es naptára, hogy autóillata és motorhangja van

Olyan a Ferrari 2019-es naptára, hogy autóillata és motorhangja van

Pamela Anderson nem olyan nagy rajongója az olasz belügyminiszternek, mint Orbán Viktor

Pamela Anderson nem olyan nagy rajongója az olasz belügyminiszternek, mint Orbán Viktor

Budapestért kampányol Rózsa György

Budapestért kampányol Rózsa György

„A főnöknek az a dolga, hogy lehetőségeket teremtsen”

„A főnöknek az a dolga, hogy lehetőségeket teremtsen”

Karácsonyi ronda pulcsik lepték el a Margitszigetet

Karácsonyi ronda pulcsik lepték el a Margitszigetet