Tetszett a cikk?

A ZDF német televíziós állomás vasárnap este azt jelentette, hogy Maliban kiszabadult fogságából a Szaharában tavasszal eltűnt európai turisták második csoportja is: kilenc német, négy svájci és egy holland. A svájci külügyminisztérium nem tudta megerősíteni a televízió értesülését.

Mali külügyminisztere nem volt hajlandó kommentálni a ZDF hírét, arra hivatkozva, hogy a túszejtőkkel folyó tárgyalások kényes szakaszban vannak. A túszok kiszabadulásának hírét Simon Hubacher, a svájci külügyminisztérium szóvivője sem tudta megerősíteni.
A ZDF német televíziós állomás vasárnap este saját értesülésre hivatkozva azt jelentette, hogy az algériai Szaharából Maliba hurcolt kilenc német, négy svájci és egy holland turista "minden valószínűség szerint" már kiszabadult a fogságból, és a várakozások szerint Mali északi részéből a fővárosba, Bamakóba szállítják, és átadják őket Jürgen Chrobog német külügyi államtitkárnak.
Német részről Chrobog koordinálta az ügyet, ő vasárnap érkezett ismét Bamakóba. Svájcból szintén vasárnap Peter Sutterrel, a külügyminisztérium által felállított válságbizottság vezetőjével az élen négytagú küldöttség utazott Bamakóba. Sutter már tárgyalt is Lansana Traore külügyminiszterrel.
A válság február közepén kezdődött: májusig összesen 32 európait - 16 német, 10 osztrák, 4 svájci, 1-1 holland és svéd turistát - raboltak el a Szahara algériai részén. Közülük 17-et májusban kiszabadítottak az algériai biztonsági erők. A fogságban maradt 15 turista közül egy német asszony, a 46 éves Michaela Spitzer nem bírta a megpróbáltatásokat, s június végén meghalt. A túszejtőket az algériai Ima és Harc Szalafista Csoport (GSPC) embereivel azonosították. A GSPC állítólag az al-Kaida terrorista szervezettel is kapcsolatban áll, emberei az al-Kaida afganisztáni kiképző táborait is megjárták. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
XVI. Benedek: A fanatikus katolikusok még mindig nem hiszik el, hogy nem én vagyok a pápa

XVI. Benedek: A fanatikus katolikusok még mindig nem hiszik el, hogy nem én vagyok a pápa

A csengeri örökösnő cáfolta az ügyészség szerint, hogy pénzt adott volna Kósának

A csengeri örökösnő cáfolta az ügyészség szerint, hogy pénzt adott volna Kósának

Az amerikai hadsereg tényleg megépíti az igazi halálsugarat

Az amerikai hadsereg tényleg megépíti az igazi halálsugarat